play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Predstavljen projekt Posjetiteljskog centra Gaveznica

Završilo je projektiranje Posjetiteljskog centra Gaveznica koji će biti izgrađen u Lepoglavi uz istoimeni geološki spomenik prirode. Riječ je o lokalitetu na kojem se nalazi jedini sačuvani fosilni vulkan u Hrvatskoj i jedino poznato nalazište poludragog kamena ahata. Uz niz edukativno-znanstvenih sadržaja u čijem će središtu biti vulkani i vulkanske stijene, tamo će biti brojne atrakcije za posjetitelje: moći će doživjeti erupciju i izlijevanje lave, posjetiti živopisnu „sobu ahata“, proučavati 3D model Ivančice ili stati na – svemirsku vagu.

Projekt izgradnje i opremanja Posjetiteljskog centra Gaveznica je pokrenula Varaždinska županija zajedno s Javnom ustanovom Priroda Varaždinske županije, uz podršku Grada Lepoglave, a danas su ga u Lepoglavi predstavili župan Anđelko Stričak, gradonačelnik Marijan Škvarić i ravnateljica Javne ustanove Sanja Kopjar. Na predstavljanju su bili i predsjednik Gradskog vijeća Lepoglave Robert Dukarić, lepoglavski gradski vijećnici, direktor TZ-a Varaždinske županije Goran Mališ, ravnatelji gradskih ustanova, kao i predsjednik udruge Lepoglavski ahat Damir Vrtar.

– Naš cilj je prezentirati posebnost i vrijednost ovog jedinstvenog lokaliteta u Hrvatskoj, a projekt sa zadovoljstvom možemo predstaviti jer je dovršena projektno-tehnička dokumentacija. Za njezinu izradu je naša Javna ustanova Priroda osigurala gotovo 120.000 eura bespovratnih sredstava po natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Centar za posjetitelje će biti izgrađen uz sam lokalitet. Prostirat će se na oko 1.300 kvadrata, imat će podrum i 2 etaže, a najveći dio će odnositi na interpretacijski postav, odnosno edukacijsko-istraživački dio za posjetitelje. Bit će tu mnoštvo atrakcija. Primjerice, posjetitelji će moći doživjeti erupciju i izlijevanje lave, doznati kako je izgledao pradavni lepoglavski vulkan. Uređena će biti „soba ahata“, a ovdje će biti i „svemirska vaga“ – najavio je župan Stričak.

Za Grad Lepoglavu projekt je od iznimne važnosti.

– Projekt Posjetiteljskog centra Gaveznica nema značaj samo za naš grad, nego prelazi lokalne i regionalne okvire, možemo reći da je to nacionalna, pa i svjetska razina. Gaveznica je šesti geološki spomenik prirode u Hrvatskoj i jedino nalazište ahata u našoj državi. Bilo je to i područje kamenoloma, pa smo morali čistiti i naslage otpada, no napravili smo projekt sa sadržajem na kojeg moramo biti ponosni. Ne možemo govoriti o korištenju lokacije u gospodarskom smislu, no značaj je u obrazovnom dijelu. Puno je školske djece već posjetilo Gaveznicu i dobilo informacije o minerologiji i geologiji, a tu je i znanstveni značaj jer su zahvaljujući ahatu i gospodinu Vrtaru iz udruge Lepoglavski ahat mnogi stručnjaci došli u Lepoglavu, analizirali sastav iz čega su proistekli brojni radovi. Naravno, tu je i turistički značaj ovog projekta, ne samo za Lepoglavu, nego i za cijelu županiju – rekao je gradonačelnik Škvarić, koji je zahvalio Županiji što je u suradnji s njima prepoznala značaj projekta.

Građevina budućeg Posjetiteljskog centra je, s obzirom na okolno prirodno šumsko područje, jednostavna i projektirana na način da bude uklopljena u okoliš. Projekt je izradila tvrtka APE iz Zagreba, a u osmišljavanju znanstveno-popularne interpretacije i samog izložbenog postava sudjelovali su stručnjaci s područja geologije okupljeni u okviru tvrtke Geologicum, pojasnila je Sanja Kopjar, ravnateljica JU Priroda Varaždinske županije.

– Posjetiteljski centar je zamišljen kao mjesto u kojem će se uz pomoć modernih tehnologija, na zanimljiv, popularno-znanstveni način prezentirati tematske cjeline o vulkanima i vulkanizmu, postanku vulkana i njihovim pratećim pojavama, pradavnom lepoglavskom vulkanu, vulkanskim stijenama. To će se dočarati upotrebom multimedije, svjetlosnih efekata, dimom, mirisima, projekcijama i slično. Kroz cijeli interpretacijski postav naglašena je interaktivnost, odnosno mogućnost da posjetitelj istražuje, modelira pa čak i stvara svoj vlastiti model vulkana. Posebna pažnja posvećena je ahatu koji ima svoju zasebnu sobu u kojoj će se na zanimljiv način moći saznati sve o njegovom nastanku, bojama, vrstama – rekla je Sanja Kopjar.

Najveći dio interpretacijskog postava površine od oko 500 kvadrata kvadrata bit će na prvom katu građevine. U Posjetiteljskom centru će, uz edukacijsko-istraživački dio za posjetitelje, uređeni biti multifunkcionalna dvorana za organizaciju konferencija, tribina ili radionica, suvenirnica, manji ugostiteljski prostor, radni prostori za zaposlene i drugi sadržaji. U prizemlju će se, primjerice, nalaziti recepcija, kao i foto-točka s primjerkom velikog ahata.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  U Varaždinske Toplice stiže 26.500 eura za uređenje nerazvrstanih cesta

      Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine donijelo je Odluku o odabiru projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda za sufinanciranje u 2024. godini.   Među projektima odabranim za sufinanciranje nalazi se i onaj Grada Varaždinskih Toplica, pa je tako za projekt Uređenja nerazvrstanih cesta na području Varaždinskih Toplica Gradu dodijeljeno 26.500 eura.   Zadovoljstvo dobivenim sredstvima istaknula je gradonačelnica Dragica Ratković. […]

  today23/07/2024 5

  0%