play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Predsjednik Milanović posjetio 15. obrtnički ulični sajam u Varaždinu

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u subotu je u pratnji gradonačelnika Grada Varaždina dr. sc. Nevena Bosilja, zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića i predsjednika Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin Vladimira Bajsa i župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka obišao 15. Obrtnički ulični sajam u Varaždinu. U obilasku štandova i izlagača na varaždinskom Korzu pridružile su mu se saborske zastupnice Barbara Antolić Vupora i Natalija Martinčević, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec i Općine Maruševec Mario Klapša, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Igor Šoković i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Slađana Miočić. Predsjednik Zoran Milanović pohvalio je rad varaždinskih obrtnika: „Želim vam niske poreze i dobre zarade. I da vrlo brzo dođe dan kada naši obrtnici i stručnjaci neće više imati razloga odlaziti preko granice, u Sloveniju i Austriju, jer će dobro zarađivati i biti u stanju isplatiti plaće i još zaraditi.“ – poručio je predsjednik prilikom otvaranja 15. Obrtničkog uličnog sajma.

Gradonačelnik Neven Bosilj istaknuo je kako upravo obrtnici, koji su žila kucavica grada, na svojim leđima nose Varaždin i kako treba čuvati stare obrte te ih spasiti od izumiranja. „Danas mladi  rijetko gdje mogu vidjeti stare zanate, a vi ulažete u to da se oni ne zaborave, da se naša djeca ne izgube u digitalnom dobu i modernom načinu života i da sačuvamo one temeljne ljudske vrijednosti. Zato je važno da uz sve lijepe stvari koje ste nam pripremili i želite nam pokazati, ovaj sajam ima i edukativan karakter, uz intenciju da podignemo svijest o važnosti deficitarnih strukovnih zanimanja i zainteresiramo što više mladih da upravo u tom segmentu nastave svoje školovanje i osiguramo opstojnost ovih zanata.“ Rekao je da je uloga političara i svih koji nose polugu vlasti da potiču i čuvaju obrtnike te da im budu potpora da se dalje razvijaju: „Uspjeli ste se oduprijeti i sačuvati od brojnih kriza i nedaća koje su vas zadesile, poglavito u proteklih nekoliko godina i opstali ste zahvaljujući svojem vrijednom i upornom radu, ali najviše zbog ljubavi koju gajite prema svojem zanatu. Ja vas vidim i smatram dodanom vrijednosti našem gradu, vi ste onaj završni štih koji čini Varaždin ovakvim kakav jest – grad kulturnih, marljivih i radišnih ljudi. Upravo zato pred vama osjećam poniznost  i potrebu da učinimo sve što je potrebno kako bi nagradili vas koji opstajete, ulažete, zapošljavate nove ljude i kao što sam već spomenuo, nosite Varaždin na svojim leđima.“ – rekao je gradonačelnik. Dodao je kako ga veseli vidjeti i obići radove obrtnika prisjećajući se nekih starih vremena i djetinjstva te će im kao gradonačelnik Grada Varaždina biti podrška i u budućnosti: „Tu smo kao podrška za sve vaše aktivnosti i inicijative i konkretnim mjerama ćemo i dalje potpomagati vaše djelatnosti.“

Vladimir Bais, predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin istaknuo je kako je snaga zajedništva obrtnika neprocjenjiva i u dobrim i lošim vremenima, u doba blagostanja i u doba krize, a upravo ovakve manifestacije, kao što je varaždinski Obrtnički ulični sajam svjedoče tome.

Obrtnici su na štandovima prezentirali i prodavali svoje radove, ručno izrađeni nakit, proizvode od ručno tkanog platna, licitarske proizvode, igračke, domaće čajeve i sokove, ekološku kozmetiku i mnoštvo drugih proizvoda. Gostima su prezentirali kako se izrađuje platno tkalačkim stanom, kovač je s čekićem i nakovnjem izrađivao suvenire, frizerke i kozmetičarke promovirale su svoje djelatnosti, a Sekcija frizera i salona za uljepšavanje organizirala je i humanitarnu akciju od čega su prikupljena sredstva namijenjena Udruzi za autizam POGLED. Srednje škole predstavile su obrtničke i obrazovne programe kako bi mlade zainteresirale za obrtnička zanimanja. Uz bogatu ponudu na štandovima, organiziran je i atraktivni zabavni program uz nastup Centra tradicijske kulture Varaždin i Tamburaški sastav Taliri.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Besplatan gradski prostor za rad lepoglavskih udruga

  Objekt "stare ambulante" u Lepoglavi, koji se do prije nekoliko godina koristio za potrebe održavanja čipkarskih festivala, do daljnjeg će moći koristiti organizacije civilnog društva. Naime, Grad Lepoglava je odlučio prenamijeniti njegovu funkciju te je raspisao natječaj za dodjelu slobodnih gradskih prostora koji se nalaze u navedenom objektu na besplatno korištenje udrugama. Tako je, nakon provedenog javnog natječaja, udruzi P.A.S. Lepoglava dodijeljen prostor od gotovo 50 kvadratnih metara koji će […]

  today26/01/2022 88

  0%