play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Predsjednik Milanović pohvalio trud koji Varaždinska županija ulaže u brandiranje tradicionalnih proizvoda

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović boravio je u posjetu Varaždinskoj županiji gdje je sudjelovao na predstavljanju zaštićenih proizvoda Varaždinske županije na europskoj i nacionalnoj razini održanom u atriju Županijske palače. Tom je prilikom pohvalio trud koji Varaždinska županija ulaže u zaštitu i brandiranje svojih proizvoda.

– Nešto mi je već otprije poznato, a neke stvari su mi nove. Rade sjajno na brandiranju, tako da kvalitetan proizvod prodaju skuplje, ali pošteno. To je dosta uspjelo s maslinovim uljem u zadnjih 30 godina, a bučino ulje je sljedeće. Moj dojam je da je ovo je proizvod na razini najboljih austrijskih – kazao je predsjednik navodeći da mu se najviše dopao težački kolač od heljde, odnosno Kučanski koščičjak jer je narodni,  a heljda tj. crna pšenica sjajna namirnica“.

 

Župan Radimir Čačić kazao je kako Varaždinska županija ima 9 zaštićenih proizvoda, po čemu je na visokom drugom mjestu u Hrvatskoj, dok je u samom vrhu i po brandiranju proizvoda.

-Ponosni smo da smo nedavno zaštitili i ludbreški hren, prije toga varaždinski klipič na europskoj razini, a posebno smo ponosni i na pet svjetskih zlatnih medalja za Varaždinsko bučino bučno ulje. Još samo jedan hrvatski proizvod ima to zlato u proteklim desetljećima, a to je Jana. Drago nam je da je predsjednik prihvatio poziv da podrži naše napore i da je ovdje. On je uvijek dobrodošao gost – kazao je župan.

Predsjedniku su, među ostalim, predstavljena i vrhunska vina koja su na 17. Decanter World Wine Awards 2020. u Londonu, najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina, osvojila čak 22 medalje i 11 preporuka. Upoznao se i uspjesima Varaždinskog bučinog ulja koje unatrag nekoliko godina potvrđuje svoju svjetsku vrijednost i kvalitetu te je na prestižnom, 60. po redu svjetskom natjecanju u kvaliteti prehrambenih proizvoda Monde Selection u Bruxellesu unatrag dvije godine osvojilo čak pet zlatne medalja za kvalitetu.

 

Posebno mjesto zauzele su i tradicionalne slastice: prosta trovečka makovnjača ili popularni „trnovečki makači“ koji su gotovo 200 godina sastavni dio izvorne gastronomske ponude trnovečkog kraja i Varaždinske županije, Kučanski koščičjak kao tradicijsko jelo koje se pravi od hajdinog brašna, hajdine kaše, koštica bundeve i varaždinskog bučinog ulja u obliku gibanice te, Vidovečki gibanek, čija je kvaliteta u domaćim namirnicama i višestoljetnoj gastronomskoj tradiciji.

 

Predstavljena je Toplička kupališna torta koja se sprema po originalnoj stoljetnoj recepturi, kao i ostali domaći proizvodi vrhunske kvalitete, koji su plod dugogodišnje tradicionalne proizvodnje, kao što su Varaždinsko kiselo zelje, Varaždinski klipič i Ludbreški hren.

Predstavljanju je nazočila saborska zastupnica i savjetnica župana Natalija Martinčević, zamjenik župana Robert Vugrin, Željko Bedeković, predsjednik Turističke zajednice Varaždinske županije Željko Bedeković, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini, dr.sc. Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije te gradski vijećnici Grada Varaždina.

Za prigodno ukrašene stolove i maštovit prikaz korištenja tradicionalnih proizvoda u zanimljivim receptima zaduženi su bili kuhari restorana „Bedem“. U pripremu i organizaciju predstavljanja zaštićenih proizvoda bili su uključeni predstavnici brojnih udruga, koje su inače važan i nezamjenjiv dio svih županijskih manifestacija.

 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Kultura

  Koncertom “Domovinu ljubim pjesmom” započeo projekt KUT u Varaždinskim Toplicama

    U Kongresnoj dvorani Hotela Minerva u Varaždinskim Toplicama u srijedu je koncertom "Domovinu ljubim pjesmom" započeo projekt KUT - Kultura u toplicama. Radi se o projektu u sklopu kojeg će se, do početka lipnja ove godine, održati izvedbe i pjesnička večer korisnicima Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, ali i svim građanima Varaždinskih Toplica. Organizator projekta je Muški vokalni ansambl Špansko iz Zagreba, a upravo su oni bili […]

  today02/03/2024 3

  0%