play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Predsjednik Milanović pohvalio trud koji Varaždinska županija ulaže u brandiranje tradicionalnih proizvoda

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović boravio je u posjetu Varaždinskoj županiji gdje je sudjelovao na predstavljanju zaštićenih proizvoda Varaždinske županije na europskoj i nacionalnoj razini održanom u atriju Županijske palače. Tom je prilikom pohvalio trud koji Varaždinska županija ulaže u zaštitu i brandiranje svojih proizvoda.

– Nešto mi je već otprije poznato, a neke stvari su mi nove. Rade sjajno na brandiranju, tako da kvalitetan proizvod prodaju skuplje, ali pošteno. To je dosta uspjelo s maslinovim uljem u zadnjih 30 godina, a bučino ulje je sljedeće. Moj dojam je da je ovo je proizvod na razini najboljih austrijskih – kazao je predsjednik navodeći da mu se najviše dopao težački kolač od heljde, odnosno Kučanski koščičjak jer je narodni,  a heljda tj. crna pšenica sjajna namirnica“.

 

Župan Radimir Čačić kazao je kako Varaždinska županija ima 9 zaštićenih proizvoda, po čemu je na visokom drugom mjestu u Hrvatskoj, dok je u samom vrhu i po brandiranju proizvoda.

-Ponosni smo da smo nedavno zaštitili i ludbreški hren, prije toga varaždinski klipič na europskoj razini, a posebno smo ponosni i na pet svjetskih zlatnih medalja za Varaždinsko bučino bučno ulje. Još samo jedan hrvatski proizvod ima to zlato u proteklim desetljećima, a to je Jana. Drago nam je da je predsjednik prihvatio poziv da podrži naše napore i da je ovdje. On je uvijek dobrodošao gost – kazao je župan.

Predsjedniku su, među ostalim, predstavljena i vrhunska vina koja su na 17. Decanter World Wine Awards 2020. u Londonu, najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina, osvojila čak 22 medalje i 11 preporuka. Upoznao se i uspjesima Varaždinskog bučinog ulja koje unatrag nekoliko godina potvrđuje svoju svjetsku vrijednost i kvalitetu te je na prestižnom, 60. po redu svjetskom natjecanju u kvaliteti prehrambenih proizvoda Monde Selection u Bruxellesu unatrag dvije godine osvojilo čak pet zlatne medalja za kvalitetu.

 

Posebno mjesto zauzele su i tradicionalne slastice: prosta trovečka makovnjača ili popularni „trnovečki makači“ koji su gotovo 200 godina sastavni dio izvorne gastronomske ponude trnovečkog kraja i Varaždinske županije, Kučanski koščičjak kao tradicijsko jelo koje se pravi od hajdinog brašna, hajdine kaše, koštica bundeve i varaždinskog bučinog ulja u obliku gibanice te, Vidovečki gibanek, čija je kvaliteta u domaćim namirnicama i višestoljetnoj gastronomskoj tradiciji.

 

Predstavljena je Toplička kupališna torta koja se sprema po originalnoj stoljetnoj recepturi, kao i ostali domaći proizvodi vrhunske kvalitete, koji su plod dugogodišnje tradicionalne proizvodnje, kao što su Varaždinsko kiselo zelje, Varaždinski klipič i Ludbreški hren.

Predstavljanju je nazočila saborska zastupnica i savjetnica župana Natalija Martinčević, zamjenik župana Robert Vugrin, Željko Bedeković, predsjednik Turističke zajednice Varaždinske županije Željko Bedeković, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini, dr.sc. Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije te gradski vijećnici Grada Varaždina.

Za prigodno ukrašene stolove i maštovit prikaz korištenja tradicionalnih proizvoda u zanimljivim receptima zaduženi su bili kuhari restorana „Bedem“. U pripremu i organizaciju predstavljanja zaštićenih proizvoda bili su uključeni predstavnici brojnih udruga, koje su inače važan i nezamjenjiv dio svih županijskih manifestacija.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Nove vijesti
 • PLAYLISTA
  10:53DO YOU REALLY WANT TO HURT ME - CULTURE CLUB
  10:47VIDI SE IZ AVIONA - DOMENICA
  10:36GUŠTI SU GUŠTI - VITASOVIĆ ALEN
  10:23VRATIO SAM SE ŽIVOTE - MONTENO KEMAL
  10:16JEDAN DAN JEDNA NOĆ - MERLIN DINO
 • Varaždin

  Gradonačelnik Bosilj preuzeo dužnost nadzapovjednika Varaždinske građanske garde

  Svečanom ceremonijom ispred Gradske vijećnice, te preuzimanjem sablje, gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj u subotu 12. lipnja 2021. godine je preuzeo dužnost nadzapovjednika Varaždinske građanske garde. Nakon pregleda postrojbe varaždinskih purgara, prijavak mu je predao i uručio sablju zapovjednik Varaždinske građanske garde Dražen Loparić. Gradonačelnik dr.sc. Neven Bosilj imao je čast izvesti i glasni pucanj iz Varaždinskog topa ispred Starog grada. Ovim činom Varaždinska građanska garda koja njeguje […]

  today14/06/2021 7