play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Predavanje o utjecaju dijabetesa na organizam okupilo velik broj Lepoglavčana

Dijabetičko društvo Lepoglava je u Gradskoj knjižnici u Lepoglavi održalo prvo ovogodišnje predavanje o utjecaju dijabetesa na organizam. Predavanje na temu “Dijabetes i štitnjača: Povezanost koja oblikuje naše zdravlje” održao je dr. Zvonimir Bendeković, poznati lepoglavski liječnik. Temu su odabrali članovi Dijabetičkog društva Lepoglavi koji su u značajnom broju, uz potporu zainteresirane javnosti, građana svih dobi aktivno sudjelovali u predavanju postavljajući brojna pitanja. Iako tema na prvu zvuči komplicirano, sudionici predavanja jednoglasno su istaknuli važnost razumijevanja kompleksne veze između dijabetesa i poremećaja štitnjače te njenog utjecaja na naše opće zdravstveno stanje.

Naglasivši kako je razumijevanje međusobnog utjecaja dijabetesa i poremećaja štitnjače na tijelo od izuzetne važnosti za očuvanje zdravlja, dr. Bendeković je istaknuo važnost pravovremenog prepoznavanja i adekvatnog upravljanja ovim zdravstvenim stanjima – Dijabetes i poremećaji štitnjače često idu ruku pod ruku, a njihova nepravilna interakcija može imati ozbiljne posljedice po zdravlje pacijenta – rekao je dr. Bendeković i dodao kako upravljanje dijabetesom kod osoba s poremećajem štitnjače zahtijeva individualizirani pristup i suradnju između endokrinologa i pacijenta, ali i liječnika opće prakse koji su prvi bastion obrane od ovih stanja.

 

Odgovarajući na brojna pitanja zainteresirane publike, dr. Bendeković je u zaključku istaknuo važnost redovitih pregleda i pravovremenog otkrivanja poremećaja štitnjače kod osoba s dijabetesom, ali i bez dijabetesa, te apelirao na svijest o ovom važnom zdravstvenom pitanju jer, prema zadnjim podacima iz provedenih istraživanja, usprkos svim savjetima liječnika koje upućuju pacijentima oko promjene načina života i dodatne samokontrole, tek njih 20% posluša te savjete zbog čega rapidno raste broj komplikacija.

Publika je s velikim zanimanjem pratila predavanje, postavljajući brojna pitanja i izražavajući zahvalnost za dragocjene informacije koje su dobili – Ovo predavanje bilo je izuzetno korisno i informativno. Iako malo zabrinuta, ipak se primarno osjećam puno sigurnije sada kada bolje razumijem kako dijabetes može utjecati na moje stanje štitnjače i kako si sama mogu pomoći u očuvanju vlastitog zdravlja – rekla je Sandra, jedna od prisutnih sudionica predavanja.

Kako je na kraju predavanja istaknuo predsjednik Dijabetičkog društva Lepoglava, Hrvoje Kovač, Društvo priprema nova predavanja, a za teme je upitao prisutne sudionike koji su predložili njih nekoliko, od odnosa dijabetesa s visokim tlakom, poremećajima vida, mentalnom zdravlju, odnosno stresu. Kako je dogovoreno, za nekoliko će tjedana biti organizirano novo predavanje.

– Izuzetno nam je važno baviti se onim temama i aktivnostima koje naši građani, bili članovi ili ne, imali dijabetes ili ne, smatraju korisnima. Osim predavanja, u narednom ćemo razdoblju organizirati nekoliko javnih akcija mjerenja šećera, a u planu je i organizacija izložbe o inzulinu kao i pokretanje Kluba mladih u sklopu Društva kojim nastojimo dodatno uključiti mlade s dijabetesom u rad naše organizacije, ali i senzibilizirati javnost kako je sve više mladih koji zbog nezdravog načina života u riziku od dobivanja šećerne bolesti – zaključio je predsjednik Društva Kovač.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Sport

  Gradonačelnik Bosilj na Bumbar kupu najavio početak izgradnje tribina na stadionu NK Varteks u Hrašćici

  Podjelom medalja i objavom rezultata u nedjelju 21. siječnja 2024. godine u varaždinskoj Areni završio je Bumbar kup, jedan od najvećih regionalnih malonogometnih turnira za mlade igrače. Pobjednicima je čestitao i gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj. Na završnici dvodnevnog malonogometnog turnira Bumbar kupa gradonačelnik Bosilj najavio je skori početak izgradnje tribina na NK Varteksa u Hrašćici. Gradonačelnik je kazao da su ugovori potpisani, izvođač radova odabran, a radovi kreću u […]

  today22/01/2024 57

  0%