play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Poznati etnolog Tibor Martan dobitnik “Nagrade Vicko Andrić“ Ministarstva kulture i medija

Na sjednici Odbora za dodjelu „Nagrade Vicko Andrić“, održane 7. lipnja 2023. godine u Ministarstvu kulture i medija RH, donesene su odluke o dobitnicima nagrada za 2022. godinu.

 

Odlukom Odbora „Nagrade Vicko Andrić“, nagradu za životno djelo, koja se dodjeljuje istaknutim pojedincima koji su svojim izvanrednim doprinosom i radom na zaštiti kulturne baštine obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji rad čini zaokruženu cjelinu, a njihova djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske, dobio je dr. sc. Josip Belamarić, povjesničar umjetnosti i nekadašnji ravnatelj Konzervatorskog odjela u Splitu.

Godišnju nagradu, koja se dodjeljuje pojedincima za izvanredan doprinos u zaštiti kulturne baštine, dobila je konzervatorica Ana Vranić Rob iz  Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode za sustavni rad na inventarizaciji i valorizaciji groblja Mirogoj koji je u potpunosti definiran  2022. godine.

„Nagrada Vicko Andrić“ za doprinos lokalnoj zajednici dodjeljuje se Tiboru Martanu iz Novog Marofa za izuzetno zalaganje za očuvanje tradicijske baštine putem istraživanja, prezentacijate prijenosa znanja na mlađe naraštaje.

Odbor „Nagrade Vicko Andrić“ radio je u sastavu: Tomislav Petrinec (predsjednik), Mirna Sabljak, Tatjana Horvatić, dr. sc. Lidija Nikočević, dr. sc. Vesna Pascuttini-Juraga, dr. sc. Viki Jakaša Borić, dr. sc. Tajana Pleše, Zdenka Predrijevac i dr. sc. Radoslav Bužančić.

 

 

 

Tibor Martan, diplomirani etnolog i profesor pedagogije te sveučilišni specijalist dramske pedagogije, cijeli svoj život posvetio je zaštiti i očuvanju narodnih običaja na području Grada Novog Marofa u Varaždinskoj županiji.
Od 2006. godine zaposlen je u Osnovnoj školi Visoko, gdje radi na poslovima stručnog suradnika pedagoga. Uz to je voditelj Školske etnografske zbirke i Etnografske skupine učenika te doprinosi uključivanju predmetne zbirke u nastavne sadržaje. Koordinator je provedbe međunarodnog projekta Eko-škole i koordinator provedbe UNICEF-ova projekta Za sigurno i poticajno okruženje u školama. U okviru Učeničke zadruge „Lipa“ radi na poticanju učenika na prezentaciju vlastitih proizvoda, a Zadruga postiže i zapažene rezultate na  različitim županijskim i državnim smotrama. Od 2019. godine voditelj je Općinske etnografske zbirke.
Predsjednik je Kulturno-umjetničke udruge „Magda i Luisa“, osnovane 2017. godine, koja sudjeluje na brojnim manifestacijama koje promiču vrijednosti nematerijalne kulturne baštine.
Primarni je cilj udruge promocija lika i djela Luise grofice Erdödy (upoznavanje s humanitarnim i kulturno-umjetničkim radom grofice) te promocija lika i djela seoske djevojčice Magde (upoznavanje s načinom života djece u prvoj polovini 20. stoljeća). Udruga je nositelj pedagoških programa Magdičin božični cmrek, upoznavanja mlađih naraštaja s tradicijskom kulturom predaka. Kroz udrugu aktivno surađuje s internetskim portalom Oblizeki na promociji tradicijske kuhinje Varaždinske županije, istražuje kuhinju i piše članke, objavljuje recepte i fotografije. Budući da je aktivno uključen u izradu suvenira utemeljenih na kulturno-povijesnoj baštini visočkog kraja, sudjeluje u izradi i promociji jestivog suvenira „Kruščići grofice Luise“, osmišljenog prema zapisima iz Spomenice pučke škole u Madžarevu prema kojima je grofica Luisa darivala djecu kruhom.
Od 2019. godine udruga organizira posebnu smotru tradicijskih ukrasa od krep-papira pod nazivom Festival kinča, koja je vrlo dobro prihvaćena, a ideja je proširiti sudjelovanje i na međunarodnoj razini.
Pored toga, član je brojnih lokalnih udruga (Etno udruga Greben, Kulturno-umjetničko društvo „Braća Radić“ Visoko, Kulturno-umjetničko društvo „Marof“ iz Novog Marofa, Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije) kroz koje nastoji implementirati baštinske priče u odgojno-obrazovni proces, turističku promociju, ali i osvijestiti potrebu za očuvanjem kulturne baštine i tradicijske kulture.
Kao član Etno udruge Greben iz Madžareva bio je koordinator provedbe i idejni začetnik pedagoško-edukativnog programa Život i običaji v starinskoj hiži, a čiji je cilj upoznavanje predmeta koji su stanovništvu služili u svakodnevnom životu, izrada i ovladavanje njihovom uporabom.  Također, bio je koordinator provedbe i idejni začetnik terensko-dokumentarističkog istraživanja Jurjevo v međerofske fare kao i istraživanja tradicijskog odijevanja i rekonstrukcije narodne nošnje Madžareva i okolice. Nositelj je pedagoškog programa Magdina hiža – radionice tradicijskog graditeljstva, čiji je cilj upoznavanje i savladavanje tehnike gradnje načinom ljeskova pruća i gline, tj. tehnikom pletara, kao i upoznavanje materijala i oruđa nužnih za njegovu izvedbu. Organizator je manifestacije Dani pere te voditelj Etno parka Gradišće.
Idejni je začetnik i organizator projekta Visočko kulturno i kreativno ljeto (cilj projekta je upoznati djecu i mlade s osobitostima tradicijske kulture kroz kreativno-edukativne radionice tijekom ljetnih praznika).
U KUD-u „Marof“ voditelj je dramske družine „Videki“, a u  KUD-u „Braća Radić“ Visoko voditelj dramske družine „Ozana“ te se bavi postavljanjem na scenu narodnih običaja vezanih uz određene blagdane i običaje životnog ciklusa čovjeka.
Tibor Martan idejni je začetnik i koordinator više manifestacija: kulturno-vjerske manifestacije Dani službenice Božje Marice Stanković, koja promiče lik i djelo službenice Božje Marice Stanković kroz izložbenu djelatnost, koncert duhovne glazbe i recital duhovne poezije; Vilinsko igrišče kod zvonika sv. Ivana Krstitelja u Kamenoj Gorici, koja promiče narodna vjerovanja u mitska bića, a provodi se kroz radionice, dramska uprizorenja i folklorne nastupe te izložbe.
Surađuje s brojnim muzejskim, kulturnim te odgojno-obrazovnim ustanovama s kojima radi na  organizaciji izložbi, radionica i predavanja s etnografskom tematikom. Autor je brojnih stručnih tekstova u časopisima, knjigama i monografijama.

Spomenimo još i suradnju s  Odsjekom pučke i predajne kulture Hrvatske radiotelevizije gdje kao stručni suradnik sudjeluje u snimanju dokumentarnih filmova na području Varaždinske županije: Slava i Sveti Jaki 2015. i Tak je bilo na Sesvete 2020. godine.
Dobitnik je plakete „Kalman Mesarić“ za dramsko stvaralaštvo Hrvatskog sabora kulture za dramski tekst Žabica, a  vrijednost dramskog teksta Žabica potvrdila je i nagrada za očuvanje baštine koju je osvojio na Festivalu hrvatske pučke drame.
Fascinira nas angažman, posvećenost i strast kojom Tibor Martan već godinama neumorno pristupa svakom aspektu vrijednosti tradicijske kulturne baštine. Njegova trajna predanost i entuzijazam prema očuvanju naslijeđa izvanredni su i neizmjerno inspirirajući. Svojim jedinstvenim doprinosom nesebično obogaćuje našu zajednicu i širi svijest o bogatstvu i vrijednosti  tradicijske kulturne baštine i stoga smatramo da mu „Nagrada Vicko Andrić“ za doprinos lokalnoj zajednici zasluženo pripada.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Sport

  Katica Jakopec osvojila zlatnu medalju u Zagrebu

  U subotu, 25. veljače 2023. u Zagrebu je u organizaciji Kluba nordijskog hodanja Zagreb u sklopu Prvenstva Hrvatske održano prvo kolo natjecanja u nordijskom hodanju. Na utrci su unatoč kišnog vremena sudjelovala 43 natjecatelja iz cijele Hrvatske. Regularnost natjecanja su pratile certificirane sutkinje i suci nordijskog hodanja, a odvijalo se u 7 kategorija na 5 i 10 kilometara za žene i muškarce. Natjecatelji su svojim rezultatima već na početku sezona […]

  today03/03/2023 93

  0%