play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Povratak Čiselske nedele u punom sjaju!

U organizaciji Kuburaške udruga Maruševec, a pod pokroviteljstvom Općine Maruševec, ovog je vikenda organizirano obilježavanje Čiselske nedele i 11. sajma v Maruševcu, nastavljajući tako tradiciju obilježavanja blagdana Kraljice svete Krunice, što je i jedno od posljednjih proštenja u godini.

Program manifestacije započeo je u subotu, 1. listopada, glazbenim programom na prostoru ispred zgrade Općine Maruševec, u sklopu kojeg su okupljene građane zabavljali Zagorski bećari i popularni Ivan Zak.

Tradicionalno obilježavanje Čiselske nedele započelo je u nedjelju 2. listopada pucanjem budnice Kuburaške udruge Maruševec u 8 i 30 sati, što je ujedno označilo i početak 11. sajma v Maruševcu.

Svečano otvorenje ovogodišnjeg sajma upriličeno je puštanjem 11 golubova Udruge za uzgoj i zaštitu malih životinja „Varaždin 2011“, u čemu su sudjelovali članice i članovi Kuburaške udruge Maruševec te načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec. Svečanosti je nazočila i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, dok je Sajam otvorio Mario Klapša, načelnik Općine Maruševec koji je pozvao sve okupljene da nakon otvorenja obiđu i podrže vrijedne izlagače Sajma v Maruševcu. „Tradicija je kulturno nasljeđe koje se prenosi s generacije na generaciju i čuvanje kulture i običaja jednoga naroda. Ona se očituje u njezinom njegovanju i poštivanju, a upravo na tome Općina Maruševec zajedno sa svojim udrugama predano radi. Manifestacija Čiselska nedela izašla je iz okvira naše Općine, a dokaz tome su brojna društva i udruge koje sudjeluju u programu ovogodišnje manifestacije. Društva iz tri sjeverne županije i Grada Zagreba, kao i naši prijatelji iz pobratimljene Općine Rogatec pokazuju progresivni karakter manifestacije koju građani Općine Maruševec željno iščekuju čitave godine” naglasio je načelnik Klapša te čestitao Kuburaškoj udruzi Maruševec na organizaciji ovogodišnje Čiselske nedele i što kroz čitavu godinu promiče kulturu našeg kraja ali i Varaždinske županije diljem Hrvatske, a ove godine pojačano sa Kulturno-umjetničkim društvom Klaruš. „Zahvaljujem svim građanima koji djeluju u sklopu udruga koje su naš ponos, koji velik dio sebe i svog slobodnog vremena izdvajaju da bi drugima pokazali što Općina Maruševec zaista jest, odakle je sve ovo krenulo i nastalo, a Čiselska nedela najbolje pokazuje ono što čuvamo u sebi, a želim da to čuvamo i dalje”- istaknuo je načelnik Mario Klapša.

Po otvorenju Sajma, održana je Sveta misa u Župnoj crkvi svetog Jurja u Maruševcu, koju je za sve kuburaše i građane predslavio Saša Jozić, župnik u Odri Sisačkoj i dekan Sisačko – Pešćenički, u društvu domaćeg župnika Krunoslava Milovca i župnika susjednih župa.

Kulturno-umjetnički program KUD-a Klaruš uslijedio je nakon Svete mise, kao i program pristiglih kuburaških društava, prijatelja Kuburaške udruge Maruševec. Tako su ove godine na Čiselskoj nedeli u Maruševcu nastupili Društvo ročnih možnaristov Rogatec iz Slovenije, Kuburaško društvo “Taborska kubura“ iz Huma na Sutli, Športsko kuburaško društvo “Radobojska kubura”, „Viteško društvo Svetog križa“ iz Lobora, Športska kuburaška udruga Cigrovec, Kuburaško društvo “Tri kralja” iz Jakovlja, Kuburaško društvo “Glasna kubura” iz Kamenice, Kuburaško društvo “Prva kubura Višnjica“ te po prvi put impozantna “Zrinska garda Čakovec“.

Na kraju manifestacije, predsjednik Kuburaške udruge Maruševec Marijan Fatiga uručio je svim sudionicima zahvalnice, dok se za dobro raspoloženje svih okupljenih u poslijepodnevnim satima pobrinuo bend Faringaši.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Politika

  Zdenko Đuras: „Posljednji Uskrs koji će proći, a da ivanečki umirovljenici nisu dobili uskrsnice!“

  Hrvatska demokratska zajednica i Hrvatska stranka umirovljenika zajedno će na lokalne izbore u Ivancu na kojima je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zdenko Đuras. Sporazum je Z. Đuras u srijedu potpisao s predsjednicom Gradske organizacije HSU-a Ljubicom Friščić. Nastavak je to suradnje ovih dviju stranaka koje su nedavno potvrdile zajednički izlazak na izbore i na županijskoj razini. Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zdenko Đuras naglasio je da će ovo biti posljednji Uskrs […]

  today01/04/2021 134 1 2

  0%