play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Povodom 500. tog rođendana Gradske vijećnice izdana jedinstvena interaktivna knjiga „Varaždin su ljudi“

U Gradskoj vijećnici, danas 8.prosinca 2022. godine povodom Dana grada i 500-te obljetnice Gradske vijećnice promovirana je monografija „Varaždin su ljudi“. Promociji je nazočio zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, glavna urednica Petra Somek te svi koji su na bilo koji način pridonijeli izdavanju ove jedinstvene knjige.

Zamjenik gradonačelnika izrazio je zadovoljstvo što je Grad dobio jedinstvenu knjigu, prvu ovakvog tipa u Hrvatskoj koja će sljedeće godine, u povodu 500-te obljetnice Gradske vijećnice, najstarije građevine u ovom dijelu Europe u kojoj se  pola stoljeća nalazi Gradska uprava, biti službeni poklon. „Nema ništa ljepše i vrjednije od knjige. Ponosan sam i sretan da imamo ovakvo, suvremeno, inovativno, sadržajno, reprezentativno izdanje koje će sljedeće godine biti naš službeni poklon. Vjerujem kako će ova knjiga biti i povod onima koji nisu, da posjete naš Grad, ali i svima nama da se podsjetimo koliko je on lijep i bogat, pa i da naučimo nešto što možda nismo znali.“ – kazao je zamjenik gradonačelnika te zahvalio svima koji su na bilo koji način pridonijeli izradi knjige.

 

Dr.sc. Vesna Haluga kao osoba koja je vodila ovaj projekt, kazala je kako je knjiga posebna upravo iz razloga što su u njezinu nastajanju sudjelovali svi koji su rođenjem, životom ili na neki drugi način vezani za Varaždin. „Varaždin jesu ljudi i zato ova knjiga ima još veću vrijednost. Uvjerena sam kako će pridonijeti promociji našega grada u zemlji i inozemstvu. Osobno sam zahvalna na prilici da sudjelujem u izradi knjige koja će zasigurno pridonijeti da svatko od nas koji ovdje živimo bude još ponosniji što je Varaždinec.“ – istaknula je dr. sc. Vesna Haluga.

Glavna urednica Petra Somek predstavila je monografiju kazavši kako je „Varaždin su ljudi“ – prava knjiga 21. stoljeća, dvojezično hrvatsko-englesko izdanje na 180 stranica koje otvara sasvim nove horizonte među dosadašnjim izdanjima o Varaždinu, ali i drugim gradovima i to ne samo u Hrvatskoj. Zahvalila je svim autorima tekstova i fotografija, kazavši kako je autor većine fotografija Andrej Švoger, a jedinstvenih ilustracija Danilo Dučak.

Varaždin su ljudi“ je veselo, razigrano i šareno djelo koje vrvi  iznenađenjima, posebno u svojih osam raskošnih, umetnutih priloga: kuverte s razglednicom, 3D makete varaždinske gradske vijećnice, recepta za čuveni Varaždinski klipič, vježbenice za djecu, QR kodova koji vode na web-stranice varaždinskih muzeja i na YouTube kanale s nezaboravnim pjesmama o Varaždinu…

Knjiga je istodobno ozbiljna, stručna i prepuna zanimljivih i dobro provjerenih podataka.

Ne zna se što je u Varaždinu vrednije i ljepše: povijesno naslijeđe, kulturna tradicija, Stari grad, barokne crkve i palače, 500 godina stara vijećnica, HNK kao prvijenac  čuvenog arhitekta Hermanna Helmera, jedno od najljepših groblja Europe s pravom „kiparskom“ rapsodijom zelenila… Varaždinske barokne večeri i Špancirfest, Zbirka kukaca i Zvjerinjak po cijelom gradu, Muzej Oldtimera i Muzej Anđela, zagonetna dvorišta i njegovani parkovi, Varaždinski klipič i Varaždinska građanska garda, suvremeno Sveučilište i fakulteti, stari obrti i cehovi te moderni tvornički giganti, sportski uspjesi i cjelogodišnje manifestacije… I za kraj, varaždinski velikani – povorka zaslužnika za koje se, na našu veliku žalost, često premalo čuje i zna. Baš kao i za to da je oružje osvojeno 1991. godine u Varaždinu, moglo bi se reći – spasilo Hrvatsku.

  

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Općina Sveti Ilija se vidljivo razvija, u tijeku ulaganja veća od 100 milijuna kuna!

  Svečanom sjednicom Općinskoga vijeća, obilježen je Dan Općine Sveti Ilija i spomendan zaštitnika mjesta i mještana Svetog Ilije Proroka. Bila je to prilika da se rezimiraju postignuti poslovni rezultati i najave buduće investicije, te da se uruče općinska priznanja. Općina Sveti Ilija se vidljivo razvija, a ulaganja koja prestižu i više desetaka milijuna kuna, značajno doprinose podizanju razine kvalitete životnih uvjeta mještana ove Općine kojoj administrativno pripada 8 naselja. Najveći […]

  today16/07/2021 532

  0%