play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Povijesni uspjeh naših tamburaša

Varaždinski tamburaški orkestar, Tamburaški orkestar Centra tradicijske kulture Varaždin, Tamburaški sastav KUD-a “Klaruš” Maruševec i Tamburaški sastav Varaždinskog folklornog ansambla ispisali su prošlog vikenda povijest u Dugom Selu.

U subotu i nedjelju, 13. i 14. studenog u Dvorani “Preporod” u Dugom Selu održan je 28. Susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava Hrvatskog sabora kulture. Na Susretu su sudjelovala četiri orkestra i sastava iz Varaždinske županije.

Varaždinski tamburaški orkestar predstavljao je Varaždinsku županiju u kategoriji koncertnih orkestara, a Folklorni tamburaški orkestar Centra tradicijske kulture Varaždin u kategoriji folklornih orkestara. Dirigent oba orkestra je Tibor Bün.

 

U kategoriji koncertnih sastava županiju je predstavljao Tamburaški sastav KUD-a “Klaruš” iz Maruševca pod dirigentskom palicom Franje Plantaka, dok je Tamburaški sastav Varaždinskog folklornog ansambla pod vodstvom Matije Aukera na Susretu sudjelovao u kategoriji folklornih sastava.

Sva četiri orkestra i sastava vratila su se iz Dugog Sela sa Zlatnim plaketama, što je povijesni uspjeh za kulturno-umjetnički amaterizam u Varaždinskoj županiji. Također valja istaknuti da je Varaždinska županija bila jedina koja je imala predstavnike u sve četiri kategorije Susreta, što potvrđuje iznimno visoku razinu kvalitete rada ovih udruga.

 

Na 28. Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava natjecalo se sveukupno 12 tamburaških orkestara i sastava, izabranih na županijskim smotrama i pojedinačnim preslušavanjima te evaluacijom video snimki od strane selektora.

Grand Prix 28. Susreta dodijeljen je Gradskom tamburaškom orkestru Križevci i Tamburaškom sastavu KUD-a „Sv. Juraj“ Draganić (orkestru i sastavu s najvećim ukupnim brojem bodova). Treba istaknuti da su blizu Grand Prixa bili Varaždinski tamburaški orkestar koji je ostvario drugi najveći ukupni broj bodova u kategoriji orkestara te Tamburaški sastav VFA koji je ostvario treći najveći ukupni broj bodova u kategoriji sastava, s vrlo malom bodovnom razlikom u odnosu na prvoplasirane.

Susret je pratilo stručno povjerenstvo u sastavu: Ivan Potočnik (predsjednik), Veljko Valentin Škorvaga i Petar Varga. Organizator Susreta hrvatskih tamburaških orkestara i sastava je Hrvatski sabor kulture, uz suorganizaciju Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije, KUD-a „Preporod“ Dugo Selo i HDS ZAMP-a.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Trenutni model organizacije nastave i sljedeći tjedan

  U Varaždinskoj županiji je tijekom 24 sata evidentirano 154 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 519, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 1022. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 180 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih su 92 osobe smještene na lokaciji u Varaždinu, 82 osobe su u Klenovniku, a jučer je opet aktivirana i lokacija Novi Marof […]

  today06/05/2021 95