play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Povijesni uspjeh naših tamburaša

Varaždinski tamburaški orkestar, Tamburaški orkestar Centra tradicijske kulture Varaždin, Tamburaški sastav KUD-a “Klaruš” Maruševec i Tamburaški sastav Varaždinskog folklornog ansambla ispisali su prošlog vikenda povijest u Dugom Selu.

U subotu i nedjelju, 13. i 14. studenog u Dvorani “Preporod” u Dugom Selu održan je 28. Susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava Hrvatskog sabora kulture. Na Susretu su sudjelovala četiri orkestra i sastava iz Varaždinske županije.

Varaždinski tamburaški orkestar predstavljao je Varaždinsku županiju u kategoriji koncertnih orkestara, a Folklorni tamburaški orkestar Centra tradicijske kulture Varaždin u kategoriji folklornih orkestara. Dirigent oba orkestra je Tibor Bün.

 

U kategoriji koncertnih sastava županiju je predstavljao Tamburaški sastav KUD-a “Klaruš” iz Maruševca pod dirigentskom palicom Franje Plantaka, dok je Tamburaški sastav Varaždinskog folklornog ansambla pod vodstvom Matije Aukera na Susretu sudjelovao u kategoriji folklornih sastava.

Sva četiri orkestra i sastava vratila su se iz Dugog Sela sa Zlatnim plaketama, što je povijesni uspjeh za kulturno-umjetnički amaterizam u Varaždinskoj županiji. Također valja istaknuti da je Varaždinska županija bila jedina koja je imala predstavnike u sve četiri kategorije Susreta, što potvrđuje iznimno visoku razinu kvalitete rada ovih udruga.

 

Na 28. Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava natjecalo se sveukupno 12 tamburaških orkestara i sastava, izabranih na županijskim smotrama i pojedinačnim preslušavanjima te evaluacijom video snimki od strane selektora.

Grand Prix 28. Susreta dodijeljen je Gradskom tamburaškom orkestru Križevci i Tamburaškom sastavu KUD-a „Sv. Juraj“ Draganić (orkestru i sastavu s najvećim ukupnim brojem bodova). Treba istaknuti da su blizu Grand Prixa bili Varaždinski tamburaški orkestar koji je ostvario drugi najveći ukupni broj bodova u kategoriji orkestara te Tamburaški sastav VFA koji je ostvario treći najveći ukupni broj bodova u kategoriji sastava, s vrlo malom bodovnom razlikom u odnosu na prvoplasirane.

Susret je pratilo stručno povjerenstvo u sastavu: Ivan Potočnik (predsjednik), Veljko Valentin Škorvaga i Petar Varga. Organizator Susreta hrvatskih tamburaških orkestara i sastava je Hrvatski sabor kulture, uz suorganizaciju Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije, KUD-a „Preporod“ Dugo Selo i HDS ZAMP-a.

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Načelnik Vidovca upozorava na nelogičnosti u popisu stanovništva

  Nakon objave prvih rezultata popisa stanovništva u Općini Vidovec ukazuju na pojedine nelogičnosti u rezultatima popisa stanovništva, a kako bi se utvrdilo stvarno stanje najavljuju mogućnost, u suradnji sa Državnim zavodom za statistiku, angažiranje popisivača i provođenje novog popisa kako bi se utvrdile stvarne i realne činjenice. Naime, Općina Vidovec prema prvim rezultatima popisa stanovništva ima 4.923 stanovnika. No, prema drugim izvorima ih je više i dolazi se do četiri […]

  today24/01/2022 44

  0%