play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Povijesni dan za Medicinsku školu Varaždin

Dvostruko više prostora, postojeća zgrada pretvorena u malu oglednu bolnicu s bolesničkim sobama, operacijskim salama, laboratorijima, raznim kabinetima i učionicama te prostorom za potrebe fizikalne medicine i terapije, samo su dio sadržaja budućeg Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija, kao mjesta izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u kojima će se provoditi programi redovitog strukovnog obrazovanja, stručnog usavršavanja, ali cjeloživotnog obrazovanja.

Budući Centar bit će izgrađen na temelju danas potpisanog Ugovora o građevinskim, obrtničkim i instalaterskim radovima na projektu „Rekonstrukcija i dogradnja Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin” vrijednom 26.214.348,45 kuna, odnosno 32.767.935,56 kuna s PDV-om od strane ravnateljice Medicinske škole Varaždin mr.sc. Mirjane Grabar Kruljac i Ivana Parćine ispred poduzeća Tromont d.o.o., čija je ponuda odabrana kako ekonomski najpovoljnija u otvorenom postupku javne nabave.

Ravnateljica je istaknula kako je ovo povijesni događaj koji je škola čekala 63 godine te podsjetila kako je škola prvih 50 godina djelovala u okviru uršulinskog samostana u skromnim uvjetima, dok se 2006. uselila u postojeću zgradu.

– I dalje smo u nedostatnim uvjetima, u dvije smjene, bez dvorane, s radom subotama, no 2018. godine se strukovno obrazovanje stavilo u prvi plan te su škole dobile priliku ojačati svoje materijalne i ljudske resurse. Tada smo proglašeni najboljima u svojem sektoru i imenovani Regionalnim centrom kompetitivnosti te krenuli s pripremama projekta čije rezultate vidimo danas. Osim današnjeg Ugovora, čeka nas i provedba drugog projekta čiji je cilj stvaranje centra izvrsnosti jezgre zdravlja. Ova dva projekta mijenjanju život i rad naše škole i zato hvala svima koji su na bilo koji način doprinijeli da smo danas ovdje: Vladi, Ministarstvu, osnivaču, učenicima i djelatnicima što uspješno jedrimo na otvorenom moru prema cilju koji se zove – izvrsnost u zdravstvu – rekla je ravnateljica.

Župan Anđelko Stričak podsjetio je kako je prije mjesec dana potpisan sličan Ugovor za opremanje dvorca Opeka za potrebe regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi, ali i kako unatrag par godina Varaždinska županija doživljava investicijski bum u zdravstvu.

-Obnovljeno je deset zgrada u okviru naše OB Varaždin te se gradi dnevna bolnica-jednodnevna kirurgija i objedinjeni hitni bolnički prijem. U Varaždinskim Toplicama u tijeku je izgradnja Nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine. Potpisali smo Ugovor za projektiranje centralnog operacijskog bloka te krećemo s projektiranjem nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo. To su sve investicije koje će doseći ili premašiti milijardu kuna, no paralelno s time treba voditi brigu o ljudima što ovaj projekt i podrazumijeva, i to od srednjoškolskog obrazovanja pa nadalje. Bez zadovoljnog i osposobljenog kadra nema ni napretka, a ovaj je projekt garancija osiguravanja zadovoljstva zaposlenika, ali i korisnika naših zdravstvenih usluga – istaknuo je župan čestitavši svima koji sudjeluju u projektu te izrazivši nadu da će 65-tu obljetnicu škola dočekati u novim prostorijama.

Predstavnik izvođača Ivana Parćine rekao je kako mu je čast i zadovoljstvo sudjelovati u ovako važnom projektu te da mu je drago što su posao dobili posao u konkurenciji tradicionalno jakih građevinskih tvrtki iz ove regije.

-Idućih godinu dana smo ovdje, dio smo škole, nastojat ćemo obaviti sve radove te omogućiti paralelno izvođenje nastave. Posao ćemo obaviti stručno i profesionalno te se nadam da ćemo i mi ostaviti svoj trag u daljnjem razvoju ove škole – rekao je.

 

Prigodno, a obzirom da je ovo „povijesni dan za školu“, polaznica Medicinske škole Barbara Golubić izvela je skladbu „Iznad duge“ a capella.

 

Dograđeno će biti čak 2.323 kvadrata, čime Medicinska škola dobiva dvostruko više prostora. S obzirom da će za učenike biti organizirana cjelodnevna nastava, škola će dobiti i kuhinju s blagovaonicom. Navedeno je tek prva etapa velikog i značajnog projekta, kojom će biti stvoreni prostorni uvjeti na temelju kojih će Medicinska škola postati referentni edukacijski centar iz područja medicine za cijelu Hrvatsku, ali i zapadnu Europu. Naime, u rekonstrukciju i dogradnju Medicinske škole Varaždin i uspostavu Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija ukupno će biti uloženo 78,6 milijuna kuna kroz dva projekta. Uz projekt rekonstrukcije i dogradnje, provodi i projekt uspostave Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin vrijedan 48.799.878,03 kuna.

Potpisivanju su nazočili i zamjenica župana Silvija Zagorec, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, predstojnica HZZ-e Područnog ureda Varaždin Branka Šaško, predstavnici škole, školskog odbora i projektnih partnera i predstavnici suradnika na projektu.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Grad Varaždin potiče građane na uzgoj zdrave hrane

  Grad Varaždin će i ove godine provesti mjeru poticanja građana na uzgoj zdrave hrane za vlastite potrebe dodjelom organskog peletiranog gnojiva vlasnicima i/ili posjednicima prihvatljivog zemljišta pogodnog za proizvodnju poljoprivrednih proizvoda. Za ovu mjeru poticanja Grad Varaždin je osigurao ukupno 94.000 kg organskog peletiranog gnojiva. Zainteresirani građani Grada Varaždina mogu već od danas podnijeti prijavu putem online obrasca koji je objavljen na službenim mrežnim stranicama Grada Varaždina. Javni poziv je […]

  today29/05/2024 1

  0%