play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Povijesni dan za Medicinsku školu Varaždin

Dvostruko više prostora, postojeća zgrada pretvorena u malu oglednu bolnicu s bolesničkim sobama, operacijskim salama, laboratorijima, raznim kabinetima i učionicama te prostorom za potrebe fizikalne medicine i terapije, samo su dio sadržaja budućeg Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija, kao mjesta izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u kojima će se provoditi programi redovitog strukovnog obrazovanja, stručnog usavršavanja, ali cjeloživotnog obrazovanja.

Budući Centar bit će izgrađen na temelju danas potpisanog Ugovora o građevinskim, obrtničkim i instalaterskim radovima na projektu „Rekonstrukcija i dogradnja Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin” vrijednom 26.214.348,45 kuna, odnosno 32.767.935,56 kuna s PDV-om od strane ravnateljice Medicinske škole Varaždin mr.sc. Mirjane Grabar Kruljac i Ivana Parćine ispred poduzeća Tromont d.o.o., čija je ponuda odabrana kako ekonomski najpovoljnija u otvorenom postupku javne nabave.

Ravnateljica je istaknula kako je ovo povijesni događaj koji je škola čekala 63 godine te podsjetila kako je škola prvih 50 godina djelovala u okviru uršulinskog samostana u skromnim uvjetima, dok se 2006. uselila u postojeću zgradu.

– I dalje smo u nedostatnim uvjetima, u dvije smjene, bez dvorane, s radom subotama, no 2018. godine se strukovno obrazovanje stavilo u prvi plan te su škole dobile priliku ojačati svoje materijalne i ljudske resurse. Tada smo proglašeni najboljima u svojem sektoru i imenovani Regionalnim centrom kompetitivnosti te krenuli s pripremama projekta čije rezultate vidimo danas. Osim današnjeg Ugovora, čeka nas i provedba drugog projekta čiji je cilj stvaranje centra izvrsnosti jezgre zdravlja. Ova dva projekta mijenjanju život i rad naše škole i zato hvala svima koji su na bilo koji način doprinijeli da smo danas ovdje: Vladi, Ministarstvu, osnivaču, učenicima i djelatnicima što uspješno jedrimo na otvorenom moru prema cilju koji se zove – izvrsnost u zdravstvu – rekla je ravnateljica.

Župan Anđelko Stričak podsjetio je kako je prije mjesec dana potpisan sličan Ugovor za opremanje dvorca Opeka za potrebe regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi, ali i kako unatrag par godina Varaždinska županija doživljava investicijski bum u zdravstvu.

-Obnovljeno je deset zgrada u okviru naše OB Varaždin te se gradi dnevna bolnica-jednodnevna kirurgija i objedinjeni hitni bolnički prijem. U Varaždinskim Toplicama u tijeku je izgradnja Nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine. Potpisali smo Ugovor za projektiranje centralnog operacijskog bloka te krećemo s projektiranjem nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo. To su sve investicije koje će doseći ili premašiti milijardu kuna, no paralelno s time treba voditi brigu o ljudima što ovaj projekt i podrazumijeva, i to od srednjoškolskog obrazovanja pa nadalje. Bez zadovoljnog i osposobljenog kadra nema ni napretka, a ovaj je projekt garancija osiguravanja zadovoljstva zaposlenika, ali i korisnika naših zdravstvenih usluga – istaknuo je župan čestitavši svima koji sudjeluju u projektu te izrazivši nadu da će 65-tu obljetnicu škola dočekati u novim prostorijama.

Predstavnik izvođača Ivana Parćine rekao je kako mu je čast i zadovoljstvo sudjelovati u ovako važnom projektu te da mu je drago što su posao dobili posao u konkurenciji tradicionalno jakih građevinskih tvrtki iz ove regije.

-Idućih godinu dana smo ovdje, dio smo škole, nastojat ćemo obaviti sve radove te omogućiti paralelno izvođenje nastave. Posao ćemo obaviti stručno i profesionalno te se nadam da ćemo i mi ostaviti svoj trag u daljnjem razvoju ove škole – rekao je.

 

Prigodno, a obzirom da je ovo „povijesni dan za školu“, polaznica Medicinske škole Barbara Golubić izvela je skladbu „Iznad duge“ a capella.

 

Dograđeno će biti čak 2.323 kvadrata, čime Medicinska škola dobiva dvostruko više prostora. S obzirom da će za učenike biti organizirana cjelodnevna nastava, škola će dobiti i kuhinju s blagovaonicom. Navedeno je tek prva etapa velikog i značajnog projekta, kojom će biti stvoreni prostorni uvjeti na temelju kojih će Medicinska škola postati referentni edukacijski centar iz područja medicine za cijelu Hrvatsku, ali i zapadnu Europu. Naime, u rekonstrukciju i dogradnju Medicinske škole Varaždin i uspostavu Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija ukupno će biti uloženo 78,6 milijuna kuna kroz dva projekta. Uz projekt rekonstrukcije i dogradnje, provodi i projekt uspostave Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin vrijedan 48.799.878,03 kuna.

Potpisivanju su nazočili i zamjenica župana Silvija Zagorec, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, predstojnica HZZ-e Područnog ureda Varaždin Branka Šaško, predstavnici škole, školskog odbora i projektnih partnera i predstavnici suradnika na projektu.

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Otvorena izložba fotografija „Tako lijepa i bogata, naša… Varaždinska županija“

  Čarolija adventa osjeti se na svakom koraku u gradu Varaždinu, a tome sigurno pridonosi i prigodno uređeni atrij Županijske palače u kojem od danas posjetitelji mogu razgledati i izložbu fotografija „Tako lijepa i bogata, naša… Varaždinska županija“. Idejni začetnik i organizator izložbe je Radio Megaton, uz pokroviteljstvo Varaždinske županije i Turističke zajednice Varaždinske županije. Naime, i ove je godine, po treći put zaredom, Radio Megaton organizirao foto-natječaj na koji su […]

  today02/12/2023 8

  0%