play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Potpisan ugovor o suradnji Grada Varaždina, FOI-a i Inovacijskog parka iz Švicarske

U palači Patačić u Varaždinu, u četvrtak, 29. lipnja 2023. godine upriličeno je potpisivanje Ugovora o suradnji između Grada Varaždina, Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu i švicarskog inovacijskog parka Switzerland Innovation Park Biel/Bienne.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep i direktor Switzerland Innovation Park Biel/Bienne i voditelj Swiss Smart Factorya dr. Dominic Gorecky. Sporazum se odnosi na suradnju koja će se temeljiti na prijenosu znanja, zajedničkim istraživanjima, edukacijama, mentorstvu, zajedničkim poduzetničkim inicijativama, provođenju zajedničkih EU i nacionalnih projekata, ITU mehanizama i sličnih inicijativa.

Potpisivanju ugovora nazočili su i generalni konzul Republike Hrvatske u Švicarskoj Konfederaciji, sa sjedištem u Zürichu mr.sc. Slobodan Mikac te prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa, prodekanica za poslovanje i ljudske potencijale, buduća dekanica FOI-a te zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Nakon potpisivanja ugovora gradonačelnik Neven Bosilj je izjavio: Drago mi je da samo danas potpisali ugovor koji predstavlja pretvaranje Varaždina u središte pametne industrije u Hrvatskoj. Nama će inovaciski centar iz Biela, koji je jedan od najjačih u Europi, pomoći u razvoju  ključnog ITU-projekta a to je predinkubacijski centar, prvi u Hrvatskoj. Kako nemamo dovoljno iskustva, pronašli smo najbolje partnere u Europi. Oni će nam pomoći i u transformaciji našeg Tehnološkog parka da postane Inovacijski centar. Prvi krećemo s tim i nadam se da ćemo biti lider u razvoju pametne industrije ne samo u Hrvatskoj nego i u ovom dijelu Europe.

Dekanica FOI-a prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep imala je priliku posjetiti inovacijski park u Švicarskoj koji je smješten u 15 tisuća metara kvadratnih poslovnog prostora i surađuje s najpoznatijim svjetskim kompanijama te je izjavila: Započinjemo jednu dugoročnu suradnju gdje će nam Inovacijski centar i Swiss Smart Factory pomoći i sudjelovati u različiti europskim projektima te biti svojevrsni mentor i prvi partneri našeg Centra za predinkubaciju. To je nešto što Hrvatskoj treba, mi vidimo u tome priliku fakulteta i Grada Varaždina te vjerujem da ćemo biti takav prvi centar u Hrvatskoj. – izjavila je dekanica FOI-a i pojasnila da će Centar od 2 tisuće kvadratnih metara biti aneks iza vile Oršić, a izgradnja bi trebala početi slijedeće godine.

Gost iz Švicarske direktor Switzerland Innovation Park Biel/Bienne i voditelj Swiss Smart Factorya dr. Dominic Gorecky zahvalio je na gostoprimstvu u Varaždinu te između ostalog izjavio: Dokument koji smo potpisali je formalni korak koji će približiti Švicarku i Hrvatsku. To smo pripremali nekoliko mjeseci, kolege su nas posjetili u Švicarskoj a ja sam danas ovdje kako bi se vidio što nam grad i regija mogu ponuditi. Vidio sam da ovdje ima puno potencijala, sveučilište orijentirano na informatičke znanosti što je vrlo važno za razvoj pametne industrije u budućnosti. Smješteno je također na vrlo važnom mjestu u Europi i vidjeli smo da mladi ljudi, studenti drže ključeve razvoja u budućnosti. Tako je isto i u Švicarskoj gdje imamo iste izazove kao i vi u Hrvatskoj. – rekao je direktor švicarskoj inovacijskog parka koji je krenuo s radom prije šest godina te su razvili centre za razvoj start-upova. Opisao je zatim kako vrlo uspješno funkcionira centar u Bielu te se ponadao da se takav model može uspješno primijeniti i u Varaždinu. Možemo učiti zajedno jedni od drugih na tom putu inovacija. Mi moramo stvoriti prostor gdje se ta planirana suradnja može dogoditi. To nije uvijek lagano. Mi želimo pomoći sa znanjem koje imamo u Švicarskoj, želimo izbjeći greške koje smo radili u pršlosti. Pruža nam se također mnogo mogućnosti u razmjeni studenata, sudjelovanja na europskim projektima. – rekao je između ostalog dr. Dominic Goretcky.

Generalni konzul Republike Hrvatske u Švicarskoj Konfederaciji, sa sjedištem u  Zürichu mr.sc. Slobodan Mikac bio je također zadovoljan što je konačno naišao na razumijevanje za ovakav projekt i to upravo u Varaždinu kojem pristaje sve više epitet „male Švicarske“ s obzirom na broj tvrtki koje dolaze iz te zemlje: Današnje potpisivanje ugovora sigurno je dobar korak u pravom smjeru. Međutim, jedan korak nije dosta. Već sam razgovarao s predstavnicima tvrtke VARIOSYSTEMS koji su zainteresirani za sudjelovanje u projektu i nekoliko drugih firmi iz Švicarske koje su također zainteresirane za dolazak u ovaj dio Hrvatske koji je najotvoreniji za takvu vrstu suradnje i ulaganja. – rekao je Mikac osvrnuvši se i na druge vidove suradnje u kulturi i sportu. Trebamo se okrenuti budućnosti, a sigurno jedna od industrijskih grana budućnosti je informatika. Dolaze i druge moderne industrije poput elektrotehnike i metalske industrije. Sve to Varaždinu treba da se pozicionira kao jedan od centara kreiranja budućnosti u ovom dijelu Europe.- izjavio je generalni konzul Slobodan Mikac najavivši cijeli niz aktivnosti koji će još više ojačati suradnju Hrvatske i Švicarske.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Stipendiraju se svi redovni toplički studenti

  Da Grad Varaždinske Toplice ulaže u svoje mlade dokaz je i iznos od 1,5 milijuna kuna koje je dosad iz svog proračuna osigurao za studentske stipendije, a jedan je od rijetkih u kojem pravo na stipendije imaju svi redovni studenti. Grad je samo ove godine za stipendije 63 studenata u svom proračunu osigurao ukupno 315 tisuća kuna, a kako je naglasila gradonačelnica Dragica Ratković u subotu prilikom njihove dodjele, iznosom […]

  today21/12/2021 179

  0%