play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Potpisan Sporazum na projektu Regionalnog znanstvenog centra za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području

U Ludbregu je potpisan Sporazum o suradnji na projektu Regionalnog znanstvenog centra za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području Lori Ludbreg, a sporazum su potpisali gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i župan Međimurske županije Matija Posavec.

Gradonačelnik Bilić izrazio je zadovoljstvo što se u ovaj projekt uključuje nekoliko županija. “Ovo je jedan od zapravo najljepših projekata koji smo dobili koristeći europski novce, radi se o obrazovanju, ulaganju u naše najmlađe i želja nam je da kroz ovu priču Regionalno znanstvenog centra Lori govorimo i o Ludbregu kao o mjestu koje pruža dodatne mogućnosti za obrazovanje za cijeli sjever, dakle i za Međimursku, Varaždinsku, Koprivničko-križevačku i Krapinsko-zagorsku županiju, naravno i za Zagrebačku. Nadamo se da kad ovo bude otvoreno, za nekih 20-ak dana, da ćemo imati s ponosom što pokazivati i nuditi našoj djeci nešto doista posebno, što nigdje u Hrvatskoj ne mogu vidjeti. Ovaj projekt je sufinanciran sredstvima tzv. Norveškog fonda u iznosu od 3 milijuna eura, a grad je morao dodati još nekih 600 tisuća eura svojih novaca kako bi ovu priču završili. Trenutačno se nalazimo u prostoriji u kojoj će se podučavati matematika, fizika, astronomija i aeronautika jer ovdje su, u suradnji s Boingom, četiri simulatora leta na kojima će djeca moći učiti o letenju, o korištenju fizike u letenju, orijentacije, a sve je zapravo bazirano na našem konstruktoru aviona, pilotu Rudolfu Fiziru kojemu na ovaj način zapravo i odajemo počast. Radovi su trajali prilično dugo jer smo započeli u vrijeme korone. Zahvaljujući razumijevanju Ministarstva regionalnog razvoja i našim partnerima na projektu, Osnovnoj školi Ludbreg, Osnovnoj školi Veliki Bukovec, Osnovnoj školi Sveti Đurđ, Varaždinskoj županiji i Međimurskom veleučilištu, uspjeli smo se posložiti i zahvaljujući domaćim građevinarima iz Ludbrega, danas imamo skoro pa gotovo projekt. Jučer smo inače predali zahtjev za uporabnu dozvolu. Očekujemo rješenje do Dana Grada. I tada ćemo u suradnji s partnerima i nadam se s Ministarstvom obrazovanja otvoriti ovaj Centar. Danas su ovdje dva župana jer nam je jako bitno da nas podupiru županije kao nositelji osnovnoškolskog obrazovanja je će upravo oni omogućiti da djeca iz njihovih škola mogu dolaziti u Ludbreg na izvan učioničku nastavu i odraditi jedan dan u ovim prostorijama-rekao je gradonačelnik Bilić te dodao kako je želja da se u budućnosti cijeli ovaj kompleks pretvori u znanstveni centar jer zato postoji  i građevinska dozvola za Muzej tri rijeke, odnosno Drave, Plitvice i Bednje. Želja nam je u budućnosti cijeli ovaj kompleks pretvoriti u znanstveni centar jer imamo i građevinsku dozvolu za Muzej tri rijeke, odnosno Drave, Plitvice i Bednje. Iza nas je i Arheološki muzej, jedan od najboljih interpretacijskih centara arheologije u Republici Hrvatskoj i Etnološki muzej. Na taj način želimo omogućiti djeci iz cijele Hrvatske da na jednome mjestu dožive posebno iskustvo da vide da obrazovanje može biti drugačije i kreativnije te u konačnici zabavno-zaključio je gradonačelnik Bilić.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak je naglasio kako je nositelj ovog projekta Grad Ludbreg te je tom prilikom čestitao gradonačelniku Biliću na inicijativi kao i na svim poduzetim koracima. “Gdje god je moguće, Varaždinska županija pokušava povezati obrazovanje, kulturu, okoliš i turizam i smatramo da su na taj način učenicima njihova nastava i program daleko zanimljiviji, a i sam gradonačelnik naglasio je da će cijelo ovo područje kroz koju godinu dobiti  sasvim novu vizuru. Naime, osim Lori centra, ovdje se planira još jedan muzej, nešto malo niže trebala bi šetati Erik/a – vunasti nosorog i vjerujem da će ovo biti zanimljivo ne samo djeci, nego i odraslima. Na taj način ne samo Ludbreg, već i Varaždinska županija dobivaju dodatnu vrijednost, kako u obrazovanju, tako i u mnogim ostalim segmentima” rekao je župan Stričak.

Župan Međimurske županije Posavec je informirao prisutne kako će 25 osnovnih škola s područja Međimurske županije slati učenike u ovaj lijepi i vrijedan prostor. “Samo je 45 takvih Newton soba u svijetu, prema tome sjever Hrvatske na ovaj način dolazi na svjetsku kartu i to je zapravo obrazovanje kojem težimo, obrazovanje u kojem se na adekvatan način stječu kompetencije,  osnažuju se učenici, prilagođavaju se svjetskim trendovima i izazovima vremena prema tome apsolutno puna podrška ovome projektu i vjerujem da će on biti još jedan primjer dobre prakse koji sa sjevera Hrvatske, Varaždinske županije, grada Ludbrega ide ne samo prema Hrvatskoj nego i prema cijeloj Europi” zaključio je župan Posavec.

Potpisivanju Sporazuma nazočili su i predsjednik Gradskog vijeća Grada Ludbrega Darko Jagić, županijski vijećnik Krešimir Horvat kao i dr.sc. Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije, a nakon potpisivanja svi prisutni obišli su prostorije Lori centra.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Kultura

  Održan 4. Festival Ivan Kukuljević Sakcinski i 4. Smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“

  U organizaciji Europskog talent centra Hrvatska – Centara izvrsnosti Varaždinske županije i Centra izvrsnosti za hrvatski jezik za osnovne škole u Varaždinskim Toplicama je održan 4. Festival Ivan Kukuljević Sakcinski i 4. Smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“. Festivalu i smotri prethodio je natječaj za lirske pjesme na kajkavskom narječju na koji su ove godine pristigla 173 pjesnička rada učenika viših razreda 42 osnovne škole […]

  today13/04/2024 5

  0%