play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Potpisan 15 milijardi i 200 milijuna kuna vrijedan Razvojni sporazum

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u Varaždin je danas stigao u pratnji devet ministara. Povod je bio potpisivanje 15 milijardi i 200 milijuna kuna vrijednog Razvojnog sporazuma „Sjever Hrvatske“ koji je premijer Plenković potpisao sa županima pet sjevernohrvatskih županija i to Krapinsko zagorske, Međimurske, Koprivničko križevačke, Bjelovarsko bilogorske i Varaždinske županije.

Sporazum se odnosi na suradnju u područjima zdravlja i kvalitete života, energije i održivog okoliša, prometa i mobilnosti, sigurnosti, digitalnog društva, kulturne baštine i turizma, te obrazovanja i regionalne infrastrukture. „Na realizaciju nama bitnih projekata, a koji su se našli u Razvojnom sporazumu „Sjever“ čekamo i po 20 godina“ rekao je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i naglasio kako se radi o investicijskom boomu. Projekti Varaždinske županije su ukupne vrijednosti milijardu i 500 milijuna kuna. Riječ je o sljedećim projektima:

 1. Centralni operacijski blok Opće bolnice Varaždin – vrijednost 460 milijuna kuna
 2. FOI – Sveučilišni kampus Varaždin – faza II – vrijednost 186 milijuna 787 tisuća kuna
 3. Palača Erdody Patačić – umjetničko obrazovni centra sjeverne Hrvatske – vrijednost 110 milijuna
 4. Izgradnja geotermalne elektrane za eksploataciju geotermalne vode eksploatacijskog polja Lunjkovec – Kutnjak s proizvodnim i utisnim bušotinama – vrijednost 615 milijuna kuna
 5. Revitalizacija Arboretuma Opeca u Marčanu – vrijednost 58,5 milijuna kuna
 6. Opnova i prenamjena dvorca Šaulovec u Europski talent centar – Centri izvrsnosti Varaždinske županije – vrijednost – 25 milijuna kuna
 7. Znanstveno – nastavno – tehnologijski STEM centar Sveučilišta Sjever – vrijednost 32 milijuna kuna

– Sve to će donijeti dosad najveći iskorak u podizanju kvalitete života naših sugrađana. Treba napomenuti da su ogromna sredstva za gospodarstvo sjevera Hrvatske, 100 milijuna eura, predviđena i Planom za industrijsku tranziciju. Zahvaljujem Vladi premijera Plenkovića na podršci u realizaciji projekata važnih za Varaždinsku županiju i cijeli sjever Hrvatske – istaknuo je Stričak.

 

Svima je na suradnji zahvalila i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

– Potpisivanjem Razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske dali smo zajednički okvir vrijedan 15,2 milijarde kuna različitih strateških projekata. Zajednički sa županima pet županija definirali smo jasne strateške i kapitalne projekte koji trebaju u značajnoj mjeri podići  konkurentnost, ali i kvalitetu života stanovnika na ovom području. Proteklih mjeseci u suradnji sa županima smo identificirali da su to projekti dominantno u segmentima prometa i mobilnosti, kako unutar samih županija, tako i onih projekata koje povezuju županije međusobno, a i povezuju ih i s glavnim prometnim pravcima RH. Osim toga, tu je regionalna obrazovna infrastruktura, zdravstvena infrastruktura, obnova kulturne baštine u svrhu razvoja održivog turizma, ali i svih drugi gospodarski projekti koji će zasigurno promijeniti kvalitetu života i podići sliku regije sjever Hrvatske. Započeli smo s planovima industrijske tranzicije regija, pri čemu je Plan industrijske tranzicije sjevera Hrvatske već završen. Planira se okvir zelene i digitalne tranzicije i transformacije gospodarstva, tako da će uz ove javne, velike strateške projekte, svoje mjesto i svoj prostor u izvorima financiranja dominantno iz fondova Europske unije pronaći i gospodarstvenici s ovoga područja – rekla je ministrica Tramišak.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković istaknuo je da ovo Sporazum za cijelo razvojno desetljeće sjevera Hrvatske i za razvoj cijele Hrvatske.

– Hrvatska je riješila sve svoje ključne nacionalne zadaće i naš je cilj da, nakon članstva u Europskoj uniji i NATO-u, doprinosimo gospodarskom razvoju i boljoj kvaliteti života građana diljem Hrvatske. Upravo to je smisao ovog Razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske. Korištenje nacionalnih i europskih sredstava te sredstava javnih poduzeća bit će prioritet u sljedećem razdoblju, a očekujem da će se ta poboljšana kvaliteta života po prioritetnim projektima za svaku županiju te po zajedničkim projektima osjetiti kroz nekoliko godina. Važno je da shvatimo i financijske okvire: za Bjelovarsko-bilogorsku županiju riječ je o dvije milijarde kuna, Koprivničko-križevačku 788 milijuna kuna, za Krapinsko-zagorsku 875 milijuna kuna, Međimursku 816 milijuna kuna, Varaždinsku 1,475 milijardu kuna plus zajednički projekti koji onda cijeli okvir dovode na 15,2 milijarde kuna. Tu je, naravno, i puno sufinanciranja projektno-tehničke dokumentacije za strateške i infrastrukturne projekte koji će se realizirati. O sveobuhvatnosti pristupa govori da je ovdje osam ministara koji su potpisali Sporazum, a to znači da smo sagledali sve ono što je važno za sjever Hrvatske u desetljeću koje je pred nama – istaknuo je predsjednik Vlade Plenković.

Na potpisivanju sporazuma bili su i zamjenica župana Silvija Zagorec, predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić, kao i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, europski i saborski zastupnici te bivši župan Radimir Čačić.

Prije samog potpisivanja Sporazuma premijer Plenković je sa suradnicima i u pratnji župana Anđelka Stričaka posjetio tvrtku Vindija, koja zapošljava više od 4.000 ljudi, kao i gradilište Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin.

Uz predsjednika Vlade u Varaždinskoj županiji boravili su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, ministar zdravstva Vili Beroš te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Najavljena tradicionalna, 5. humanitarna utrka grada anđela

  Ulicama i trgovima uže gradske jezgre Varaždina uskoro će ponovo trčati i veliki i mali, ne samo zbog rekreacije, već i za plemeniti cilj – u ponedjeljak je najavljena 5. humanitarna utrka grada anđela koja je ove godine posvećena varaždinskoj udruzi za osobe s intelektualnim oštećenjem „Sunce”. I ovoga će se puta utrka održati u organizaciji idejnog začetnika Damira Habijana, inače novog ministra gospodarstva i održivog razvoja te Zajednice sportskih […]

  today26/02/2024 1

  0%