play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Portugal će biti zemlja partner na Varaždinskim baroknim večerima

Veleposlanica Portugalske Republike u Republici Hrvatskoj Nj. E. Maria Paula Vieira Leal Da Silva posjetila je  Grad Varaždin. U Gradskoj vijećnici primio ju je gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj. Protokolarnom susretu i radnom sastanku nazočili su također Maria José Homem, lektorica portugalskog i zadužena za kulturu u veleposlanstvu, te Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri i Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare objavljeno je da će na ovogodišnjim Varaždinskim baroknim večerima zemlja partner biti Portugal. Gradonačelnik Neven Bosilj je izjavio: “Sa zadovoljstvom vas mogu obavijestiti da ovogodišnje 54. Varaždinske barokne večeri, koje počinju 20. rujna, imaju Portugal kao zemlju-partner. Nakon Švicarske, Irske i brojnih drugih zemalja,  ove godine je zemlja partner Portugal koji  će se predstaviti na otvaranju festivala te na još pet koncerata. Na festivalu se organiziraju i popratni sadržaji pod imenom Total barok pa ćemo tako imati prezentacije portugalskih proizvoda i degustacije portugalskih vina,  a moći ćemo čuti i fado. Tih desetak dana Varaždin će zapravo postati Portugal u malom. Drago mi je da smo u Portugalu našli tako dobrog partnera.”

Svoje oduševljenje gradom  i suradnjom na festivalu nije krila veleposlanica Portugala NJ. E. Maria Paula Vieira Leal Da Silva koja je prvi put  boravila u Varaždinu. Zahvalila se na gostoprimstvu te izjavila: “Vrlo smo ponosni što će Portugal biti partner na ovom prestižnom festivalu barokne glazbe koji se održava u ovom prekrasnom gradu koji je u povijesti  bio glavni grad Hrvatske. Za moju zemlju koja ima  bogatu i originalnu  povijest, također i u razdoblju baroka, velika je privilegija biti ovdje. Moja je zadaća predstaviti Portugal u Hrvatskoj, i to ćemo uspješno  učiniti na baroknom festivalu. Nadam se da će to biti prilika da se bolje upozna moja zemlja, naša kultura i povijest.”

Raymond Rojnik, direktor Koncertnog ureda izvijestio je također da će se Varaždin predstaviti u gradu Guimaraesu s kojim je Grad Varaždin još 2008. godine potpisao pismo namjere.  Najavio je dolazak nekoliko ansambala iz Portugala koji njeguju autentičnu glazbu. Program je verificiran od ministarstava kulture koje pomaže u logističkom i financijskom pogledu. “Nadam se da ćemo uz kvalitetne glazbenike i uz popratni program Portugal približiti varaždinskoj publici.” najavio je Raymond Rojnik.

Najavljeno je i potpisivanje ugovora između gradonačelnika UNESCO-vih  kreativnih  gradova kulture na konferenciji u Bragi 1. – 5. srpnja ove godine te posjet Guimaraesu  što će Grad Varaždin također iskoristiti za promociju festivala i svojih turističkih, kulturnih i gospodarskih potencijala.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  „Omogućimo život u vlastitom domu“: 30 gerontodomaćica skrbit će o 180 starijih i teže pokretljivih ljudi

  Zahvaljujući projektu „Omogućimo život u vlastitom domu“ Društva Crvenoga križa Varaždinske županije, u sljedeće tri godine će o 180 korisnika, ljudi starijih od 65 godina koji većinom žive sami i teško su pokretni, redovno brinuti 30 gerontodomaćica. One će obilaziti korisnike na području tri grada, Lepoglave, Novog Marofa i Varaždinskih Toplica, te šest općina, Breznica, Breznički Hum, Gornji Kneginec, Klenovnik, Sračinec i Visoko. Upravo su ti gradovi i općine partneri […]

  today15/05/2024 6

  0%