play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Poplavljena područja u Varaždinskoj županiji obišao i potpredsjednik Vlade RH Božinović 

U Županijskoj palači jutros je održana sjednica Stožera civilne zaštite Varaždinske županije koju je, nakon jučerašnjih ekstremnih količina oborina te izlijevanja rijeka Bednje i Plitvice, sazvao župan Anđelko Stričak, a na sjednici je, uz načelnicu Stožera Silviju Zagorec, sudjelovao i potpredsjednik Vlade RH te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Zajedno su obišli i jedan od pogođenijih dijelova Varaždinske županije, naselje Krkanec na području Općine Vidovec.

 

– Cijelo područje Varaždinske županije jučer je pogodilo nevrijeme praćeno jakom kišom i olujnim naletima vjetra, a na području 20 općina i gradova došlo je do plavljenja obiteljskih kuća, farmi, prelijevanja vode preko prometnica. Ekstremne količine oborina uzrokovale su pojavu 20-ak novih klizišta i odrona tla, a zabilježeno je i više slučajeva rušenja stabala. Na teren je izašlo 57 vatrogasnih postrojbi, odnosno 1.065 vatrogasaca s 245 vozila, a PU varaždinska je, uz redovne ophodnje, na teren uputila 30 dodatnih policijskih službenika. Hrvatske vode su uputile 20 svojih zaposlenika i kooperanata, a pomoć građanima pružalo je i 30 djelatnika Crvenog križa, kao i članovi HGSS-a te civilne zaštite, dakle možemo reći svih sastavnica domovinske sigurnosti – izvijestio je župan Anđelko Stričak.

 

Sinoć je za promet bilo zatvoreno deset prometnica. – Zatvorene su bile tri državne ceste i sedam lokalnih zbog prelijevanja vode ili pojave klizišta. Građani su prijavili oko 200 slučajeva plavljenja kuća, podruma i gospodarskih objekata. U 12 mjesta je bilo problema s vodoopskrbom, zbog zamućenja vode. Najvažnije da je sve prošlo bez ozlijeđenih osoba i žrtava – naveo je župan Stričak.

Dodao je da svjedočimo sve žešćim i češćim vremenskim ekstremima. – Kontinuirano vodimo brigu o osposobljavanju i opremanju svih sastavnica domovinske sigurnosti. Tome svjedoči i podatak da smo unazad dvije, tri godine preko Vlade RH, odnosno nadležnih ministarstava nabavili 15 vozila za vatrogasce, a s opremanjem nastavljamo i dalje. Napominjem da provodimo i projekt izgradnje Regionalnog centra civilne zaštite, zemljište je riješeno te smo u fazi ishođenja studije izvodljivosti, odnosno u sljedećih mjesec dana raspisujemo natječaj za projektiranje tog objekta. Zahvaljujem svim pripadnicima žurnih službi koji su bili na terenu, svim dragovoljcima i volonterima koji su sinoć pritekli u pomoć našim građanima – rekao je Stričak.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović napomenuo je da je jučer tijekom cijeloga dana bio u komunikaciji i sa županom Stričakom.

– Ovakve razine poplava se ne pamte, uključujući i ovdje u Varaždinskoj županiji. Vidimo da su veće štete spriječene prije svega dobrom organizacijom žurnih službi. Nadam se da će tako i ostati s obzirom na činjenicu da vodostaj rijeke Plitvice trenutno stagnira, čak i opada. U ovom dijelu Hrvatske, pogotovo Krapinsko-zagorske te dijelom i Varaždinske županije, moramo biti spremni na jake bujične i urbane poplave, a tu ne postoji institucija koja može sve sama odraditi. Posljednjih nekoliko godina smo podigli razinu koordinacije svih žurnih službi, na što smo ponosni, međutim na tome treba kontinuirano raditi te unapređivati sustav. To uključuje i podizanje svijesti kod ljudi da svi moramo dati svoj obol te provoditi preventivne radnje da se spriječi ono najgore. U proteklih nekoliko dana na području Republike Hrvatske nije bilo niti jedne ljudske žrtve, a to nam je uvijek najvažnije – istaknuo je Davor Božinović.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica posjetila Varaždinsku županiju

  Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak primio je danas u Županijskoj palači potpredsjednicu Europske komisije zaduženu za demokraciju i demografiju Dubravku Šuicu. Prijemu su nazočili i vršiteljica dužnosti voditeljice Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Andrea Čović Vidović, predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić, županijski pročelnici i ravnatelji županijskih ustanova. Župan Stričak predstavio je potpredsjednici Europske komisije Dubravki Šuici projekte koji potiču ravnomjeran razvoj cijele županije, stvaraju sustav jednakih šansi, potiču […]

  today29/02/2024 2

  0%