play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Poljoprivreda Varaždinske županije „u malom“; zamjenica Zagorec: „Imamo se čime ponositi!“

U samom srcu Grada Varaždina, na Franjevačkom trgu održan je drugi po redu „Sajam udruga u poljoprivredi Varaždinske županije“. Na njemu su poljoprivredni proizvođači, OPG-ovci, i drugi brojni izlagači iz gotovo svih dijelova Varaždinske županije predstavili svoje proizvode; od meda, heljde, varaždinskog ulja, varaždinskog bučinog ulja, varaždinskog klipiča, cvijeća, vina, voća i povrća i slično.

 

Predsjednica Županijskog saveza poljoprivrednih udruga Marija Cafuk nije krila zadovoljstvo velikim brojem izlagača, ali i posjetitelja Sajma.

 

Želja nam je bila pokazati poljoprivredu Varaždinske županije „u malom“, odnosno što sve poljoprivrednici iz naše županije proizvode, što sve udruge odrađuju, koje sve proizvode imaju. Ujedno po prvi puta na Sajmu se može isprobati i  varaždinska sarma koju smo napravili od zaštićenog varaždinskog zelja, heljdine kaše i mesa koje je donirao Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske. Budućnost nam je da zaštitimo našu varaždinsku sarmu – rekla je predsjednica Cafuk.

Savez inače okuplja 16 poljoprivrednih udruga, od kojih se njih 12 predstavilo na sajmu. Uz članove Saveza na manifestaciji su se predstavili i Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske, Udruga kuhara Varaždinske županije, Gospodarska škola Varaždin, Srednja škola „Arboretum Opeka“ iz Marčana, Udruga za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave „Hajdina“, Udruga žena „Preslica“ iz Sračinca, Udruga žena „Maruša“ iz Maruševca, Udruga žena „Trnovečko srce“ iz Trnovca, OPG Štefanec, OPG Podbojec, OPG Špoljar, OPG Šimak, a za dobru zabavu pobrinuli su se članovi KUD-a Vidovec i Tamburaški sastav Udruge Mejaši iz Ljubešćice.

 

Čestitku i podršku uputila je i zamjenica župana Silvija Zagorec koja je istaknula kako je Varaždinska županija u svoj fokus stavila poljoprivrednu proizvodnju koja je od iznimne važnosti za razvoj županije.

 

Došli smo podržati ovaj Sajam kako bismo ukazali na važnost domaćeg proizvoda  lokalnog podrijetla, koji krajnjem potrošaču jamči kvalitetu i sigurnost. Ujedno želimo dati značaj vrijednim i marljivim rukama naših poljoprivrednih proizvođača, OPG-ovaca, izlagača – rekla je zamjenica Zagorec naglasivši kako se Varaždinska županija zaista ima čime ponositi.

Imamo 17 zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na nacionalnom i europskom nivou, a vrijedi naglasiti da imamo zaštićeno čak sedam kolača, od čega je varaždinski klipič zaštićen kao jedinstveno pecivo na nivou Europske unije.

Nadovezala se i kako Varaždinska županija iz godine u godinu povećava proračunska sredstva za poticanje ulaganja u poljoprivredu.

 

Ove godine, kroz Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u poljoprivredi osigurali smo blizu milijun eura. Osim toga, naše poljoprivredne proizvođače, odnosno izlagače podupiremo prilikom njihova odlaska na brojne sajmove u Hrvatskoj i inozemstvu, a kako nam je od iznimne važnosti da se od najranije dobi djeca upoznaju s tradicionalnim proizvodima i autohtonim pasminama životinja našeg kraja naš Upravni odjel za poljoprivredu i zaštitu okoliša, između ostalog, osmislio je projekt u sklopu kojega je izdana i edukativna bojanka „Okusi i mirisi Varaždinske županije – zaključila je zamjenica Zagorec.

Proizvođače na Sajmu obišao je i varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj.

 

Na našem varaždinskom placu ima vjerojatno najviše autohtonih proizvođača od svih tržnica u Hrvatskoj i svaki tjedan naši građani mogu kupiti proizvode naših proizvođača. Ovu manifestaciju podržali smo jer i turisti i naši sugrađani vole pogledati i isprobati što nude proizvođači naših autohtonih proizvoda – izjavio je gradonačelnik Bosilj.

Podršku Sajmu dao je i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek, kao i pojedini načelnici iz čijih općina su se izlagači predstavili. Zamjenica župan Silvija Zagorec dala je podršku i manifestaciji „Dan kočija u Varaždinu“, u organizaciji Udruge „Varaždin-grad kočija“, koja je ujedno i članica Županijskog saveza poljoprivrednih udruga.

 

Na Sajmu su se predstavile članice Saveza:

Pčelarsko društvo Varaždin

Udruga pčelara „Pčelarsko društvo“, Ludbreg (OPG Josip Kotiščak)

Udruga cvjećara ludbreške regije (Cvjećarstvo Težak)

Udruga „Život“ – Društvo za biološko-dinamičko gospodarenje Ludbreg

Udruga za promicanje ekološke poljoprivrede „Arka“ (OPG Tomašić)

Udruga proizvođača povrća i voća „Zeljari“ Općine Vidovec

Udruga vrtlara Varaždinske županije

Udruga za organizaciju natjecanja orača Varaždinske županije (OPG Pocedulić)

Udruga uzgajivača zagorskog purana Varaždinske županije

Udruga „Varaždinsko bučino ulje“ (OPG Petrović)

Udruga vinogradara i voćara „Mejaši“, Ljubešćica“

„Luna“ Udruga za ekološku i biodinamičku proizvodnju (OPG Amalka Vukelić, OPG Danijela Zoroja)

 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Zanimljiv program “Srijede u Muzeju”

    Uz Međunarodni dan biološke raznolikosti u sklopu Srijede u Muzeju Gradski muzej Varaždin u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije organizira nekoliko sadržaja koji će se održati 22. svibnja. Program počinje u 19 sati u palači Herzer, gdje se predstavljaju dva edukacijska izdanja s prirodoslovnim temama koja su po konceptu i obradi sadržaja namijenjena ponajprije školskoj populaciji, ali i širem rasponu čitatelja. Svijet kukaca […]

  today22/05/2024 3

  0%