play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Pokrenuta inicijativa za proširivanjem Hrvatskog husarskog zdruga

U Županijskoj palači u Varaždinu održani je radni sastanak vodstva Hrvatskog husarskog zdruga, Husarske garde Varaždinske županije, Bjelovarskih graničara – Husara 1756. te Karlovačkih husara. Obzirom da se na sastanku raspravljalo o inicijativi za proširivanjem Hrvatskog husarskog zdruga te o prijemu novih članica,  sastanku su nazočili i predstavnici Kravat pukovnije te Pukovnije Orehovečki.

Sve prisutne pozdravio je predsjednik Hrvatskog husarskog zdruga ujedno i predsjednik Husarske garde Varaždinske županije Mirko Kramberger istaknuvši želju za jačanjem zdruga.

“Upravo zato je i pokrenuta inicijativa da se u Hrvatski husarski zdrug uključe naše prijateljske postrojbe Kravat pukovnija te Pukovnija Orehovečki. Smatramo da će zdrug time dobiti na još većoj važnosti, a i radit ćemo na ujednačavanju načina zapovijedanja i ponašanja na raznim manifestacijama, ali i nošenja istih oznaka na odorama. Također ćemo kao zdrug  zajednički nastupati  na domaćim i inozemnim manifestacijama” rekao je Kramberger.

S njime su se složili i zapovjednik Hrvatskog husarskog zdruga pukovnik Josip Trogrlić kao i predsjednica Karlovačkih husara Matea Sestrić Blašković naznačivši dosadašnju izuzetno dobru suradnju između husarskih postrojbi.

Zahvalivši se na inicijativi za pridruživanjem Hrvatskom husarskom zdrugu, Željko Matejčić, zapovjednik Kravat pukovnije, načelnik Općine Sveti Petar Orehovec ujedno i zapovjednik Pukovnije Orehovečki Franjo Poljak, te predsjednik Pukovnije Orehovečki Miro Pukec istaknuli su kako im je iznimno drago što se u Varaždinu održao jedan ovakav sastanak s ciljem jačanja suradnje i prijateljstva između povijesnih postrojbi.

Inicijativu za uključivanjem novih članica pohvalio je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak rekavši kako se djelovanjem i aktivnošću Hrvatskog husarskog zdruga nastoji dalje baštiniti slavna hrvatska povijest, ali i razvijati turizam jer su upravo Husarske konjaničke postrojbe izuzetno velika atrakcija domaćim i stranim turistima.

Nakon sastanka pripadnici povijesnih postrojbi prošetali su užim središtem Grada Varaždina plijeneći pažnju velikog broja „špancirera“.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Više od 18 tisuća eura za projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”

  Digitalizacija rada gradske uprave te razvoj smart city koncepta, među prioritetima su brojnih jedinica lokalne samouprave, stoga je i osmišljen projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”. Potvrda da je osmišljen i pripremljen dobro je odluka Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da sufinancira ovaj projekt vrijedan gotovo 46 tisuća eura, a ugovor o sufinaciranju gradonačelniku Siniši Jenkaču u četvrtak su uručili ministrica zaštite okoliša i […]

  today19/07/2024 8

  0%