play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Pokrenuta inicijativa za proširivanjem Hrvatskog husarskog zdruga

U Županijskoj palači u Varaždinu održani je radni sastanak vodstva Hrvatskog husarskog zdruga, Husarske garde Varaždinske županije, Bjelovarskih graničara – Husara 1756. te Karlovačkih husara. Obzirom da se na sastanku raspravljalo o inicijativi za proširivanjem Hrvatskog husarskog zdruga te o prijemu novih članica,  sastanku su nazočili i predstavnici Kravat pukovnije te Pukovnije Orehovečki.

Sve prisutne pozdravio je predsjednik Hrvatskog husarskog zdruga ujedno i predsjednik Husarske garde Varaždinske županije Mirko Kramberger istaknuvši želju za jačanjem zdruga.

“Upravo zato je i pokrenuta inicijativa da se u Hrvatski husarski zdrug uključe naše prijateljske postrojbe Kravat pukovnija te Pukovnija Orehovečki. Smatramo da će zdrug time dobiti na još većoj važnosti, a i radit ćemo na ujednačavanju načina zapovijedanja i ponašanja na raznim manifestacijama, ali i nošenja istih oznaka na odorama. Također ćemo kao zdrug  zajednički nastupati  na domaćim i inozemnim manifestacijama” rekao je Kramberger.

S njime su se složili i zapovjednik Hrvatskog husarskog zdruga pukovnik Josip Trogrlić kao i predsjednica Karlovačkih husara Matea Sestrić Blašković naznačivši dosadašnju izuzetno dobru suradnju između husarskih postrojbi.

Zahvalivši se na inicijativi za pridruživanjem Hrvatskom husarskom zdrugu, Željko Matejčić, zapovjednik Kravat pukovnije, načelnik Općine Sveti Petar Orehovec ujedno i zapovjednik Pukovnije Orehovečki Franjo Poljak, te predsjednik Pukovnije Orehovečki Miro Pukec istaknuli su kako im je iznimno drago što se u Varaždinu održao jedan ovakav sastanak s ciljem jačanja suradnje i prijateljstva između povijesnih postrojbi.

Inicijativu za uključivanjem novih članica pohvalio je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak rekavši kako se djelovanjem i aktivnošću Hrvatskog husarskog zdruga nastoji dalje baštiniti slavna hrvatska povijest, ali i razvijati turizam jer su upravo Husarske konjaničke postrojbe izuzetno velika atrakcija domaćim i stranim turistima.

Nakon sastanka pripadnici povijesnih postrojbi prošetali su užim središtem Grada Varaždina plijeneći pažnju velikog broja „špancirera“.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Obilježen Dan Grada Lepoglave

    Povodom Dana Grada Lepoglave, u petak, 8. prosinca, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća. Uz članove Gradskog vijeća, predstavnike ustanova i institucija te čelnih ljudi drugih gradova i općina, nazočili su joj i drugi gosti i uzvanici, među kojima izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, v.d. predsjednik Hrvatske narodne stranke i načelnik Općine Cestica Mirko […]

  today09/12/2023 4

  0%