play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Pokrenut postupak zaštite izvornosti štrukli u Sračincu

U Sračincu je održana prezentacija izrade autohtonih štrukli kakvi se tradicionalno rade u općini Sračinec. Ideja je da se nakon ove prezentacije pokrene postupak zaštite izvornosti domaćeg tradicijskog proizvoda, dizanih krumpirovih štrukli s bundevskim košticama.

“Postoji nastojanje da radimo na zaštiti naših tradicionalnih proizvoda i namirnica, pa se u tu svojevrsnu akciju uključuje sve više općina i gradova s područja naše županije. U Sračincu smo već započeli projekt predstavljanja ove općine kao područja s kojeg dolaze mnogobrojni vrhunski kuhari, a nastavljamo danas s ovom prezentacijom. Nositelj zaštite ovog kolača bit će Udruga žena Preslica, koja će ovu tradicionalnu namirnicu predstavljati na događanjima diljem županije. Danas osim prezentacije počinjemo i s ujednačavanjem normativa, što je osobito važno za zaštitu izvornosti. Kada se u budućnosti dobije zaštitni žig, počinje posao oko zaštite izvornosti, nakon čega će moći početi i proizvodnja ovog kolača. Time se čuva tradicija i ostvaruje prepoznatljivost ovog kraja – rekao je vrhunski kuhar Damir Crleni, koji je svojevrsni nositelj ovog projekta, a rođen je u Sračincu.

Osim posla oko zaštite izvornosti štrukli, radi se i na projektu knjige u kojoj će biti predstavljena mnogobrojna tradicijska jela općine Sračinec i vrijedni kuhari koji iz nje dolaze.

 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Bumbari Varteksa osvojili treće mjesto na turniru u Švicarskoj

  Mladi nogometaši U-12 iz NK Varteks ponosno su se vratili kući s brončanim medaljama s prvog turnira prijateljstva „Crohelvetic Fussball Cup“ koji je održan u nedjelju, 23. lipnja, na terenima Sportanlage Schweizerbild u gradu Schaffhausenu, prijateljskom gradu Varaždina u Švicarskoj. Uz podršku i pokroviteljstvo Grada Varaždina turnir je održan u organizaciji Generalnog konzulata RH u Zürichu, uz potporu Kulturne udruge HSD Ban St. Gallen i grada Schaffhausena. Ovaj turnir okupio […]

  today24/06/2024 1

  0%