play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Pokrenut postupak zaštite izvornosti štrukli u Sračincu

U Sračincu je održana prezentacija izrade autohtonih štrukli kakvi se tradicionalno rade u općini Sračinec. Ideja je da se nakon ove prezentacije pokrene postupak zaštite izvornosti domaćeg tradicijskog proizvoda, dizanih krumpirovih štrukli s bundevskim košticama.

“Postoji nastojanje da radimo na zaštiti naših tradicionalnih proizvoda i namirnica, pa se u tu svojevrsnu akciju uključuje sve više općina i gradova s područja naše županije. U Sračincu smo već započeli projekt predstavljanja ove općine kao područja s kojeg dolaze mnogobrojni vrhunski kuhari, a nastavljamo danas s ovom prezentacijom. Nositelj zaštite ovog kolača bit će Udruga žena Preslica, koja će ovu tradicionalnu namirnicu predstavljati na događanjima diljem županije. Danas osim prezentacije počinjemo i s ujednačavanjem normativa, što je osobito važno za zaštitu izvornosti. Kada se u budućnosti dobije zaštitni žig, počinje posao oko zaštite izvornosti, nakon čega će moći početi i proizvodnja ovog kolača. Time se čuva tradicija i ostvaruje prepoznatljivost ovog kraja – rekao je vrhunski kuhar Damir Crleni, koji je svojevrsni nositelj ovog projekta, a rođen je u Sračincu.

Osim posla oko zaštite izvornosti štrukli, radi se i na projektu knjige u kojoj će biti predstavljena mnogobrojna tradicijska jela općine Sračinec i vrijedni kuhari koji iz nje dolaze.

 

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Polaganjem vijenaca Obilježen Dan oslobođenja Grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije

  Polaganjem vijenaca, prigodnim govorima te molitvom kod Križa zahvalnosti u Varaždinu obilježena je 32. godišnjica oslobođenja Grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije. Obilježavanje su zajednički organizirali Grad Varaždin i Varaždinska županija u suradnji s Koordinacijom udruga branitelja, pa su tako  obilježavanju uz članove mnogih braniteljskih udruga, načelnike i gradonačelnike, županijske i gradske vijećnike te članove Kriznog stožera i tadašnjeg Izvršnog vijeća Općine Varaždin nazočili župan Anđelko Stričak, gradonačelnik Varaždina […]

  today22/09/2023 3

  0%