play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Podjelom promotivnih i informativnih materijala obilježen Dan Europe

Dan Europe tradicionalno se obilježava 9. svibnja, na obljetnicu Schumanove deklaracije. Tim povodom su djelatnici Upravnog odjela za gospodarstvo građanima dijelili prigodni informativni i promotivni materijal.

– Toga je dana 1950. Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik, prve u nizu nadnacionalnih europskih institucija iz kojih je nastala Europska unija. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se otad 9. svibnja i službeno obilježava kao Dan Europe – istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen.

Zamjenica župana Silvija Zagorec tom je prilikom naglasila kako je Hrvatska već gotovo 10 godina članica Europske unije, a ove smo godine ušli i u Schengenski prostor te je euro postao službena valuta u Republici Hrvatskoj.

– Koristi od članstva u Europskoj uniji vidljive su na svakom koraku pa tako i u Varaždinskoj županiji. Od ulaganja u infrastrukturu, u zdravstvenu zaštitu, poboljšanja zdravstvenog sustava, provođenje niz projekata iz područja socijalne skrbi i civilnog društva do samog ulaganja u obrazovanje. Na području Varaždinske županije trenutno se provodi, projektira ili je pred završetkom oko 40-ak kapitalnih projekata u iznosu većem od 300 milijuna eura – rekla je zamjenica Zagorec.

 

– U novoj financijskoj perspektivi Europske unije 2021. – 2027., Republici Hrvatskoj na raspolaganju je 25 milijardi eura iz različitih izvora, iz Višegodišnjeg financijskog okvira te Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i Varaždinska županija će se maksimalno potruditi kako bi sve dostupne mogućnosti koje nam daju Europski fondovi iskoristili. – dodala je zamjenica Zagorec.

Obilježavanje Dana Europe podržao je i gradonačelnik Neven Bosilj.

– Skoro sve naše osnovne škole sudjeluju u Erasmus projektima i mislim da je to izuzetno bitno. Povlačimo novce iz europskih fondova i za Grad Varaždin je najbitnije da ćemo do kraja ovog mjeseca potpisati ugovor za pristupanje ITU mehanizmu putem kojega ćemo dobiti 22 milijuna eura EU sredstava – rekao je Bosilj.

 

Kako je 2023. godina proglašena Europskom godinom vještina obilježavanju su se pridružili i učenici Osnovne škole Vinica.

– Mi smo se kao mala škola uključili u EU projekte i na to smo izuzetno ponosni. Od 2013. godine sudjelujemo eTwinning projektima gdje se učenici u online okruženju druže sa svojim vršnjacima i na taj način razmjenjuju iskustva, a sada privodimo kraju i svoj Erasmus projekt gdje smo imali prilike upoznati učenike i učitelje s europskim državama Španjolskom, Poljskom, Estonijom, Turskom i Slovenijom. Bili smo i domaćini tijekom čega smo se uspješno predstavili sudionicima, prikazali našu malu općinu Vinica, svoju školu i sve što u školi radimo – istaknula je ravnateljica OŠ Vinica, Mirjana Jambriško.

– U Vinici već duže vrijeme provodimo Erasmus projekt „Mythomania In Open Ar Museums“. Ove godine posjetili smo Poljsku, Tursku, Estoniju Španjolsku i Sloveniju. Kroz projekt upoznajemo razne legende i na temelju tih legenda izrađujemo kulise i likove, koje nakon toga implementiramo u aplikaciju te svoj rad predstavljamo ostalim sudionicima projekta. U školama učimo engleski jezik kroz druženje s djecom iz drugih zemalja, a naravno osim učenja puno se i zabavljamo jer upravo su nova poznanstva i novi prijatelji iz cijeloga svijeta najvažnije što stječemo kroz ovakve projekte – rekao je Franjo Rački, učenik 8. razreda OŠ Vinica.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Postavljanje nove javne rasvjete u Ulici Stanka Vraza

      U Ulici Stanka Vraza, danas su započeli radovi na modernizaciji javne rasvjete. Prva faza radova od Hallerove aleje do Ulice Vatroslava Lisinskog započela je demontažom zastarjelih svjetiljki i dotrajalih stupova te na spomenutoj dionici u sljedeća tri tjedna neće biti javne rasvjete, najavljeno je iz varaždinske gradske uprave. U tom razdoblju bit će zamijenjeni podzemni elektroenergetski kablovi, postavljeni novi temelji stupova javne rasvjete, novi stupovi i nove energetski […]

  today22/07/2024 1

  0%