play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Podjela kompostera i ljubičastih kanti u ponedjeljak u Petrijancu

Općina Petrijanec nakon uvođenja mobilnog reciklažnog dvorišta za sav problematični otpad i dostupnosti mještanima svakodnevnog zbrinjavanja glomaznog otpada u kontenjer koji se nalazi u dvorištu općine te dvaju kontenjera tzv. “zvona” za staklene flaše koji se nalaze na sjedištu općine u Petrijancu, Vladimira Nazora 157, nastavlja s mjerama koje bi trebale smanjiti količinu miješanog komunalnog otpada i spriječiti odlaganje otpada u prirodu. Naime, u projektu koji je odobren općini od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost općina je nabavila kompostere, kante za odvajanje otpada za parkove i igrališta, kontenjere za zbrinjavanje tekstila i kante za sortiranje otpada za naše najmlađe u vrtiću i školi.

Naime, Općina Petrijanec je nabavila opremu za sortiranje otpada ukupne vrijednosti  324.050,00 kn sa PDV-om, od čega se 40% sufinancira sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (ili 129.620,00 kn), a dio te opreme biti će dodijeljeni građanima koji žele kompostirati i time smanjiti količine svog komunalnog otpada. Kontenjeri za tekstil biti će postavljeni kod društvenih domova i određenih sportskih objekata dok će manji koševi za sortiranje smeća biti postavljeni u parkovima i kraj dječjih igrališta. Također, nabavljeni su i žabe, delfini i medo kao prilika za sortiranje za naše najmlađe u vratiću ili u Osnovnoj školi.

 

Obavještavaju se građani koji su se izjasnili na preuzimanju žutih kanti za komposter, da dođu po svoj besplatni komposter u ponedjeljak 02.svibnja 2022. godine na adresu Vladimira Nazora 157, Petrijanec u vremenu od 11:00 – 17:00 sati. Isti dan podijeliti će se i ljubičaste kante za pelene. 

U suradnji sa tvrtkom Čistoća Općina Petrijanec osigurati će odvoz pelena za sva domaćinstva koja imaju tu potrebu te na taj način zapravo smanjiti količinu otpada u crnoj kanti. Također, općina će i sufinancirati mjeru odvoza ljubičastih kanti.

„Mjera osiguranja potrebne opreme za provođenje kućnog kompostiranja samo je jedna u nizu mjera predviđenih Planom gospodarenja otpadom Općine Petrijanec. Krajem 2021.-e  godine podijelili smo žute kante za plastiku kako bismo olakšali prikupljanje plastike za domaćinstva, koje ima sve više. Sada dijelimo kompostere i ljubičaste kante za pelene za domaćinstva s područja općine. Svi mještani koji imaju malu djecu, moći će preuzeti ljubičaste kante za pelene koje će se podijeliti besplatno i neće biti dodatni trošak na računu Čistoće. Kante za pelene su nadstandard, a zahtjev za njima mogu predati i osobe s invaliditetom koje koriste pelene, kao i osobe s inkontinencijom. Na taj način zapravo ćemo sufinancirati kao općina odvoz pelena i smanjiti količinu miješanog komunalnog otpada u crnoj kanti za domaćinstva. Ponosni smo na naše mještane koji interesom za kućne kompostere pokazuju razvijenu svijest o potrebi smanjenja količine otpada koji nastaje na kućnom pragu, a da taj otpad nepotrebno ne završi na mjestu gdje nije za to predviđeno. Prosječan sastav kućnog otpada ukazuje da se čak trećina takvog otpada može reciklirati na ovaj način. Pojednostavljeno, ako prosječno kućanstvo proizvede 3 kg otpada na dan, 1 kg otpada se može kompostirati, odnosno tijekom godine možemo preraditi više od  300 kg otpada. Na ovaj način biootpad postaje korisna sirovina, a ne problematično „smeće“. Osim toga, kompostiranje je najstariji i ekološki jedan od najprihvatljivijih načina smanjivanja količine biootpada. Vrlo je važno napomenuti da smo željeli osigurati nesmetano zbrinjavanje tekstila te smo zato osigurali i velike kontenjere za tekstil. Zbrinjavanje tekstila u te kontenjere je besplatno naravno a mještani naše općine znati će taj način zbrinjavanja tekstila iskoristiti s obzirom na to da prilikom svakog odvoza tekstila imamo određene probleme nestanka vreća za tekstil ispred kuća pa onda to isto domaćinstvo nema nove vreće za tekstil. – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Grad Varaždin potiče građane na uzgoj zdrave hrane

  Grad Varaždin će i ove godine provesti mjeru poticanja građana na uzgoj zdrave hrane za vlastite potrebe dodjelom organskog peletiranog gnojiva vlasnicima i/ili posjednicima prihvatljivog zemljišta pogodnog za proizvodnju poljoprivrednih proizvoda. Za ovu mjeru poticanja Grad Varaždin je osigurao ukupno 94.000 kg organskog peletiranog gnojiva. Zainteresirani građani Grada Varaždina mogu već od danas podnijeti prijavu putem online obrasca koji je objavljen na službenim mrežnim stranicama Grada Varaždina. Javni poziv je […]

  today29/05/2024 1

  0%