play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Podizanjem klopoteca obilježen početak priprema za berbu grožđa

Udruga vinogradara i voćara „PINTA“ Novi Marof i ove je godine povodom Lovrečeva organizirala već tradicionalnu manifestaciju, podizanja klopoteca. Klopotec za dobar početak vinogradske sezone podignut je u mjestu Oštrice, na predjelu Curleva. Manifestacija je započela blagoslovom vlč. Mihaela Čavleka, župnika župe Oštrice, a sama ceremonija podizanja klopoteca održana je kod kleti Nedeljka Vukalovića.

Tradicija postavljanja klopoteca njeguje se od 1999. godine, otkad i postoji Udruga vinogradara i voćara Pinta, jedna od najbrojnijih udruga vinogradara na području Varaždinske županije koja broji više od 160 članova. “Udruga vinogradara Pinta ovu tradiciju njeguje preko 20 godina. Tradicija je to koja se održava kada grožđe počne ulaziti u fazu zriobe, a cilj podizanja klopoteca je zaštita vinograda od grabežljivih ptica! Sad koliko je to učinkovito, to je druga stvar. Ta tradicija je takva bila, a mi smo odlučili oživjeti tu tradiciju”  rekao je Dragutin Košćak iz Udruge Pinta.

Najavio je Košćak i dobru vinogradarsku godinu. “Zbog puno kiše i vlage te nepovoljnih vremenskih uvjeta, od nas se tražila intenzivna briga, ali unatoč svemu tome vinogradi su poprilično rodni i obećavaju jako dobru berbu ” objasnio je Košćak. Za sve posjetitelje osigurano je iće i piće, uz roštilj i zagorske štrukle, dobru vinsku kapljicu i glazbu, a podizanju klopoteca prisustvovalo je preko 200 posjetitelja. Uz kupljenu suvenir čašu, gosti i posjetitelji su imali neograničenu konzumaciju jela i pića.

U ime Grada Novog Marofa, podizanju klopoteca prisustvovao je zamjenik novomarofskog gradonačelnika Ivan Tuk. “Našim brojnim vinogradarima ovo je važan događaj i želim im izuzetno dobru berbu, te da i dalje nastave s proizvodnjom odličnog vina koje krasi naš kraj. S našim vinogradarima, vinarima i udrugama njegujemo kvalitetnu suradnju te će i dalje imati podršku Grada”  rekao je Tuk.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Bumbari Varteksa osvojili treće mjesto na turniru u Švicarskoj

  Mladi nogometaši U-12 iz NK Varteks ponosno su se vratili kući s brončanim medaljama s prvog turnira prijateljstva „Crohelvetic Fussball Cup“ koji je održan u nedjelju, 23. lipnja, na terenima Sportanlage Schweizerbild u gradu Schaffhausenu, prijateljskom gradu Varaždina u Švicarskoj. Uz podršku i pokroviteljstvo Grada Varaždina turnir je održan u organizaciji Generalnog konzulata RH u Zürichu, uz potporu Kulturne udruge HSD Ban St. Gallen i grada Schaffhausena. Ovaj turnir okupio […]

  today24/06/2024 4

  0%