play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Pod motom „Deutsch ist nah!”, u Varaždinu po 14. put obilježen Europski dan jezika

 

Na Franjevačkom trgu u Varaždinu u subotu je po 14. put zaredom obilježen Europski dan jezika. Program se odvijao pod motom „Deutsch ist nah!“, a osmišljen je kroz prezentaciju suvenira koje su izradili učenici, sa simbolima Njemačke, Austrije, Švicarske – zemalja njemačkog govornog područja.

 

U projekt obilježavanja uključile su se škole s područja grada Varaždina – IV., II., V., VII. i III. osnovna škola Varaždin te osnovne škole s područja Varaždinske županije, a to su osnovne škole Tužno, Cestica, Petrijanec, Radovan, Sveti Ilija, Ljubešćica, Breznički Hum, Trnovec, Višnjica, Bisag, Klenovnik, Donja Voća, Vidovec  te Elektrostrojarska i Gospodarska škola Varaždin.

 

Učitelji i nastavnici prepoznali su važnost višejezičnog obrazovanja te su odlučili „baciti svijetlo” i na njemački jezik. U podučavanju naglasak je na komunikativnom pristupu usmjerenom na govornu komunikaciju i aktivnu uporabu njemačkoga jezika koja je vrlo važna pogotovo u našem podneblju.

 

Projekt je prije 14 godina pokrenut na inicijativu učiteljice njemačkog jezika Lee Lesar-Dolenc iz Osnovne škole Vidovec.

 

Europski dan jezika obilježavamo 26. rujna, ali učenike i učitelje škola, zbog njihovih obveza lakše je okupiti tijekom vikenda, stoga zahvaljujem učenicima, učiteljima, ali i roditeljima što smo i ove godine zajedno s građanima mogli obilježiti ovaj dan. Nikako ne želimo umanjiti vrijednost engleskog, ali u fokusu nam je njemački jezik za koji se treba malo više potruditi, a jedan od načina je i ova manifestacija. Mentori su zajedno s djecom od početka školske godine izradili različite suvenire koji su vezani uz njemačko govorno područje i svi prolaznici mogli su uzeti i ponijeti kući nešto što će ih podsjećati na njemačkog govorno područje – kazala je Lea Lesar-Dolenc.

U ime župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, sudionicima se pridružio dekan Međimurskog veleučilišta u Čakovcu doc. dr. sc. Igor Klopotan.

Drago mi je da sam u ime župana Anđelka Stričaka mogao pozdraviti sudionike ove manifestacije na Franjevačkom trgu povodom 14. obilježavanja Europskog dana jezika, naše vrijedne učenike osnovnih i srednjih škola, kao i profesorice i profesore. Naglasak je na njemačkom jeziku koji je iznimno važan za Varaždinsku županiju i grad Varaždin, budući da smo kao županija na sjeveru Hrvatske orijentirani njemačkom govornom području, kako zbog geografskog položaja, tako i gospodarskirekao je Klopotan.

Projekt se odvija uz potporu udruge EKULT – Europski kulturni krug  – udruge za popularizaciju njemačkog jezika na području Republike Hrvatske.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije

  Inicijative građane vezane uz izgradnju podvožnjaka, odnosno turbo-rotora na području Grada Varaždina te aktivnosti i inicijative vezane uz početak nove školske godine, dio su tema o kojima su danas raspravljali članovi Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije. Rasprava na desetoj sjednici Savjeta održanoj u Županijskoj palači bila je konstruktivna i sadržajna, napomenuo je predsjednik Savjeta dr. sc. Zvonimir Sabati. S obzirom da smo primili inicijative građana, uvrstili smo […]

  today24/07/2024 8

  0%