play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Počinje rekonstrukcija dvorca Opeka i dogradnja Medicinske škole

Već sljedeći mjesec počet će radovi na rekonstrukciji dvorca Opeka u Vinici, izgrađenog u 17. stoljeću, koji će ponovno biti reprezentativno zdanje i sjedište Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi. Najavio je to župan Radimir Čačić na konferenciji za novinare u petak 28. svibnja zajedno sa svojim zamjenikom Robertom Vugrinom i pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslavom Huđekom.
„S ponosom ističemo da smo jedina županija u Hrvatskoj koja je uz dobivanje mogućnosti izgradnje dva centra kompetentnosti, u poljoprivredi i u zdravstvu, dobila 100-postotni maksimum EU novca od 160 milijuna kuna, kao i priznanje za najkvalitetnije pripremljene projekte. U rekonstrukciju i opremanje dvorca te uspostavu Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi ukupno će biti uloženo 92,4 milijuna kuna, što je najveći EU projekt Varaždinske županije u realizaciji u obrazovanju. U postupku javne nabave pristiglo je šest ponuda, a donesena je odluka o odabiru izvođača radova, tvrtke Texo Molior iz Cavtata, čija je ponuda za rekonstrukciju i opremanje dvorca u iznosu od 36,8 milijuna kuna bila ekonomski najpovoljnija. U ponedjeljak očekujemo završetak žalbenog roka i potom potpisivanje ugovora o izvođenju radova” – istaknuo je župan Čačić.


Građani se često pitaju zbog čega je Varaždinska županija daleko najuspješnija u Hrvatskoj i zašto drugi ne pripremaju projekte i ne dobivaju europski novac. „Ljudi ne poznaju mehanizme kompleksnog procesa realizacije EU projekata. Nakon dobivanja suglasnosti na projekt, županije i gradovi moraju osigurati potpuno financiranje jer se EU novac dobiva tek po realizaciji radova, a za svaki propust u realizaciji, županija ili gradovi bi morali platiti penale. Upravo zato samo oni koji znaju i spremni su preuzeti odgovornost dobivaju stotine milijuna EU novca, a svi drugi bez ikakvog rizika troše novac svojih građana.” – napomenuo je Čačić. U dvorcu će biti smještajni kapaciteti s 50 kreveta za učenike iz drugih dijelova Hrvatske, za predavače i pedagoško osoblje. U njemu će se nalaziti genetska baza sjemenja, laboratorij za ispitivanje kakvoće reprodukcijskog materijala te kakvoće biljnih ulja, vina, meda, tla, zatim centar za floristiku, učionica i praktikum za dendrologiju i dizajniranje vrtova, vinski praktikum i drugo. „Među novim sadržajima jako je važan novi predmet projektiranja i dizajniranja okućnica, vrtova i parkova budući da se na našu županiju odnosi 40 posto proizvodnje cvijeća Hrvatske. Za cijelu sjeverozapadnu regiju i njezin razvoj isto je tako važna edukacija iz enologije.” – rekao je Čačić.
U rekonstrukciju i dogradnju Medicinske škole Varaždin i uspostavu Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija ukupno će biti uloženo 78,6 milijuna kuna. „U roku od mjesec dana očekuje se i završetak odabira ponuda za izvođača radova na dogradnji Medicinske škole Varaždin te početak radova. Škola će dobiti dvostruko više prostora jer će biti dograđeno 2.323 kvadrata” – najavio je Čačić.
Postojeća zgrada će biti pretvorena u malu oglednu bolnicu s bolesničkim sobama, operacijskim salama, laboratorijima, raznim drugim kabinetima i učionicama. U dograđenoj zgradi bit će smješteni prostori za potrebe fizikalne medicine i terapije te drugi sadržaji. Škola će dobiti i kuhinju s blagovaonicom.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Kultura

  Plesači i pjevači CTK Varaždin vratili se iz Poljske s nagradom i lijepim uspomenama

  Članovi Centra tradicijske kulture Varaždin vratili su se sa desetodnevnog gostovanja u Poljskoj, odnosno sa festivala Beskidski kulturni tjedan koji je već 59 godina neizostavan dio kulturnih događanja cijele Poljske. Najveći je to folklorni festival u samoj Poljskoj i srednjoj Europi, koji svake godine okuplja više desetaka gostujućih grupa iz cijelog svijeta. U 10 dana održali su čak 9 koncerata te nastupili u 6 gradova jugozapadne Poljske. U sklopu festivala […]

  today12/08/2022