play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Plenković na sastanku sa županima uključenim u Razvojni sporazum za sjever Hrvatske

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je u Čakovcu na sastanku župana uključenih u Razvojni sporazum za Sjever, a čiji domaćini su bili međimurski župan Matija Posavec i čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini. Uz predsjednika Vlade i spomenutog župana Posavca  na sastanku su sudjelovali i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, župani Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić, Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, zatim ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar zdravstva izv.prof.dr.sc. Vili Beroš i Davor Filipović ministar gospodarstva i održivog razvoja, zatim saborski zastupnici s područja Varaždinske županije Nadica Dreven Budinski, Barbara Antolić Vupora, Siniša Jenkač, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec i ravnatelj Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije Mladen Jakopović. Na sastanku je bilo govora o projektima Razvojnog sporazuma za Sjever vrijednim 15,2 milijarde kuna koji je inače krajem prošle godine potpisan u Varaždinskoj županiji.

Nakon sastanka podijeljeni su i ugovori o dodjeli EU sredstava za pojedine projekte iz pet spomenutih županija. Uručeno je ukupno 56 ugovora vrijednosti oko 54 milijuna kuna.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako je sastanak bio prilika i da se čuju interesi i prioriteti župana, sugestije saborskih zastupnika, ali i politike Vlade koje provode nadležna ministarstva. „Ono što mi je posebno drago jest da smo u Čakovcu imali prigodu uručiti 56 ugovora vrijednih 54 milijuna kuna, od kojih se mnogi odnose na pripremu projektne dokumentacije za provedbu projekata u okviru projekta Sjever vrijednog 15 milijardi kuna koje je pripremilo Ministarstvo regionalnog razvoja u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Zatim su tu projekti, njih 17, iz resora ministra Piletića, od kojih su mnogi u projektu Zaželi kroz koji naše sugrađanke starije životne dobi u ruralnim sredinama, a uz uključivanje općina i nevladinih udruga vraćamo na tržište rada i putem kojeg skrbimo o našim sugrađanima zrelije dobi” – rekao je između ostalog premijer Plenković nadovezavši se i na projekte vezane uz OPG-ove koje je uručila ministrica Vučković, a koji će dati doprinos razvoju hrvatske poljoprivrede ovdje na sjeveru Hrvatske. „Nadam se da ćemo kroz ovakav dijalog koji je inspiriran uspješnim projektom za Slavoniju, Baranju i Srijem i koji traje već nekoliko godina razviti dodatni sustavni dijalog sa županima sjevera Hrvatske i nastaviti ono što radimo od prosinca 2016., a to je da višerazinsko upravljanje ima 4 dimenzije, a koje se odnose na stalan politički dijalog, politiku funkcionalne decentralizacije, fiskalnu decentralizacija i konkretnu projektnu suradnju. Tek kada se na ovakvim sastancima detaljno vidi koliko je projekata u realizaciji tada se vidi ukupnost, širina i aktivnost kojom Vlada sa županijama, regionalnim razvojnim agencijama i drugim subjektima realizira zbog politike ravnomjernog regionalnog razvoja Hrvatske” – zaključio je Plenković.

Na područje Varaždinske županije kada govorimo o dodjeli EU sredstava, dolaze 12 milijuna kuna vrijedni ugovori i to za projektnu dokumentaciju šest infrastrukturnih projekata: dvije sportske dvorane, u Varaždinskim Toplicama i Bisagu, zatim za obnovu Dvorca Šaulovec, rekonstrukciju i sanaciju dijela bivše vojarne u Optujskoj, za Glazbenu školu u Varaždinu te za budući Regionalni centar civilne zaštite.

Župan Stričak izrazio je zadovoljstvo samim sastankom te uručenim ugovorima. „Ovaj sastanak sam iskoristio kako bih naglasio kolika je važnost nastavka izgradnje brzih cesta. Naime, na području Varaždinske županije gradi se prvi dio brze ceste od Varaždina preko Ivanca do Lepoglave. Govorimo o prvom dijelu za koji bi izvođače radova trebali znati do ožujka, a odnosi se na dio od Varaždina do Cerja Tužnog odnosno ciglane. Potom sam također naglasio i važnost iznalaženja sredstava za izgradnju kampusa Fakulteta organizacije i informatike. Na područje Varaždinske županije, kada govorimo o Županiji i ustanovama kojima je županija osnivač, stiglo je šest ugovora, a odnose se na izradu projektne dokumentacije za izgradnju dviju školsko-sportskih dvorana u Bisagu i Varaždinskim Toplicama, potom za izradu projektne dokumentacije za obnovu dviju zgrada, dvorca Šaulovec i zgrade jahaone u Optujskoj ulici te za izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu i dogradnju Glazbene škole u Varaždinu te za zgradu Regionalnog centra civilne zaštite. Vrijednost ugovora iznosi oko 9,5 milijuna kuna. Ako uzmemo u obzir da sva ta projektna dokumentacija vrijedi oko 12 milijuna kuna, vidimo koliko su nam zapravo bitna ta sredstva. Osim svih ovih ugovora bitno je naglasiti da je uručeno i niz ugovora našim općinama i gradovima, OPG-ovima, a isto tako i Društvu crvenog križa” – izjavio je župan Stričak napomenuvši i kako je u ovom mjesecu stiglo i oko 62 milijuna kuna za obnovu zgrada Opće bolnice Varaždin te dodatnih 35 milijuna kuna županijskoj ustanovi ŽUC za sanaciju klizišta, odnosno u prosincu je u Varaždinsku županiju stiglo oko 110 milijuna kuna.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Jana Koščak dijelila medalje na kvalifikacijama Erste Plave Lige

  Stadion Sloboda u Varaždinu, 22. svibnja bio je domaćin kvalifikacija za Erste Plavu ligu 2024, za koju su se natjecali učenici osnovnih škola iz Varaždinske županije i okolice. Sudjelovalo je 187 djece od 1. do 6. razreda, a po dvoje najboljih iz svake discipline i kategorije plasiralo se na finalno natjecanje, koje će se održati 7. rujna u Zagrebu u sklopu memorijala Boris Hanžeković. Nenad Pavliček iz Atletskog kluba Sloboda, […]

  today25/05/2024 8

  0%