play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Pjesnici dali svoj doprinos širenju energije ljubavi i podrške

Odluka o proglašenju 21. ožujka Svjetskim danom poezije usvojena je tijekom UNESCO-ovog 30. zasjedanja održanog u Parizu 1999. godine. Jedan od glavnih ciljeva obilježavanja ovog Dana jest podržati jezičnu raznolikost kroz pjesničko izražavanje i ponuditi ugroženim jezicima priliku da se čuju u njihovim zajednicama. Doprinos obilježavanju dala je Udruga „Ritam Misli“ iz Varaždina koja je organizirala dvodnevni pjesnički maraton „Poezijom govorim“.

„ – Pjesnički maraton je maraton emocija, zagrljaja, prijateljstva. Maraton pozitivne energije i neiscrpnih pjesničkih igara riječima. Iza nas su dva dana poezije, dva dana čistih, iskrenih pozitivnih emocija. I kroz tamne oči nerazumnih postupaka nečovječnosti, pjesnik pronalazi svjetlu nit u koju ugrađuje ljubav koja je jednaka za sve ljude. Pjesnik je stablo koje svojim korijenjem dodiruje druga stabla i povezuje se u neprekidni tok energije zemlje koje svojim granama češlja vjetar šapućući mu bol zemlje i ljepotu života. Danas, u ova nemila vremena, vremena pandemija i ratova, danas je potrebno pisati život i širiti ljubav. U ova dva dana pjesničkog maratona, pjesnici su dali  svoj doprinos širenju energije ljubavi i podrške, energije prijateljstva i strpljivosti. Svaki stih je odaslan iz njedara u visine. Osmijesi su neprocjenjivo bogatstvo, sudionici pjesničkog maratona Poezijom govorim su u svojim džepovima, torbama, srcima donijeli i ponijeli pregršt osmijeha.“ – kazala je Ljubica Ribić, predsjednica Udruge „Ritam Misli“.

 

Nakon svečanog otvorenja pjesničkog maratona u Skupštinskoj dvorani Županijske palače u Varaždinu, pozdravnim govorom i podrškom pjesnicima su se obratile: ispred Varaždinske županije zamjenica župana Silvija Zagorec, te ispred Veleposlanstva Republike Slovenije u Zagrebu opunomoćena ministrica u Veleposlanstvu Republike Slovenije u RH Jožica Bračun Bokor.

U programu „Poezijom govorim“ koji je trajao dva dana, sudjelovalo je oko šezdeset autora iz Slovenije i Hrvatske. Pjesnicima su se pridružile mlade varaždinske glazbenice Lora Breški i Bruna Hercigonja, te pjesnikinja i glazbenica Sonja Bećirević Kušec na flauti. U prvom, svečanom dijelu programa pjesnici su svojim stihovima odaslali poruke mira i slobode, a na samom početku programa pročitani su stihovi ukrajinskih pjesnika, dajući time snažnu poruku podrške i prijateljstva napaćenom narodu Ukrajine. „Stotinu žuto plavih leptirića bili su simbol preobrazbe i slobode leta. Života dostojan za čovjeka. Nakon svečanog programa pjesnici su ponijeli žute i plave leptire kao simbol života bez ratova.“ – kažu organizatori.

U drugom dijelu programa četrdesetak pjesnika zasadilo je pjesnički javor, ove godine crveni, na trgu Matije Gupca u Varaždinu. Prvo pjesničko drvo, zeleni javor, posađen je 2018. “Uz poeziju i glazbu ove godine je još jedno malo drvo je dobilo svoj dom, svoju adresu. Na pjesnicima je da ga obilaze i govore o njemu u svojim stihovima.” – rekla je Ljubica Ribić.

Poeziranje se nastavilo cijelo poslijepodne. Stihovi su se miješali sa zvucima vjetra i flaute. Najuporniji pjesnici ostali su dugo u noć u kavani Stara vaga gdje su uz tekstove Bijelog dugmeta  u izvedbi muzičara okupljenih pod imenom Pastiri opušteno sumirali dan.

 

U nedjelju, 20. ožujka, poezija je žuborila uz glazbu hladnog vjetra i šum vrba povijenih ponad Drave. Ispred Arene Varaždin slavio se život i radost, sloboda i mir. Glazba i stihovi ispreplitali su se s glazbom prirode i prenosili se šumom vjetra niz krošnje. Meditativnom glazbom, zvukovima gonga u program je pjesnike uvela gošća iz Slovenije Mia Frangeš. U programu Život u toku, pjesničkog maratona sudjelovalo je oko trideset autora. U glazbenom dijelu programa sudjelovali su pjesnici glazbenici, Sonja Bećirević Kušec i Alija Bećirević koji su sevdahom protkali dah zime te Milko Kiš, kantautor.  Usprkos sjevercu, popila se kava, sok, voda, pojela savijača napravljena vrijednim rukama pjesnika Ružice Šafranec Kišur i Josipa Šafranca. Kroz dvodnevni program vodili su nas pjesnici Ljiljana Vuglač, Ljiljana Mladenović, Ljubica Ribić, Nenad Slukić i Milan Novak, a sve su fotografijama zabilježili Ivanka i Ivan Grahovec, Ivan Goran Žunar i Filip Marošević Fodor.

Prema riječima pjesnika, organizatora programa Milana Novaka: “Ritam misli je tu za vas i zbog vas, ali ne bi mogao bez pomoći prijatelja. Ovim putem zahvaljujemo na svesrdnoj pomoći prijateljima pjesnicima i sponzorima.”

U nadi da će se tamni oblaci, što su se nadvili nad sve zemlje svijeta, razići, članovi Udruge Ritam misli poezijom pokušavaju stvarati bolji svijet, rezime je ovog dvodnevnog pjesničkog okupljanja.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Sport

  Održan Kup sv. Antuna-Ožujsko kup Novi Marof 2023″ – Ekipa Žeger i prijatelji pobjednici turnira

  U okviru obilježavanja Dana grada Novog Marofa i blagdana sv. Antuna Padovanskog održan je tradicionalni  malonogometni turnir - "Kup sv. Antuna-Ožujsko kup Novi Marof 2023.", kojeg su organizirali NK Novi Marof i MNK Novi Marof. Pobjednik turnira jest ekipa Žeger i prijatelji iz Podruta koji su u finalnoj utakmici došli do pobjede tek nakon izvođenja šesteraca, u kojem su pobijedili ekipu ŠD Grebengrad iz Madžareva. Nakon regularnog dijela rezultat je […]

  today21/06/2023 116

  0%