play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

PG Josip Žmegač šampion 5. međunarodne izložbe bučinih ulja „Alpe-Adria“

Vrhunska bučina ulja iz čak pet država natjecala su se na 5. međunarodnoj izložbi bučinih ulja Alpe – Adria i 12. izložbi bučinih ulja Hrvatske koja je održana u Županijskoj palači u Varaždinu. Ukupno je dodijeljeno 148 medalja, 31 zlatna, 95 srebrnih i 22 brončane medalje. Šampionom je proglašeno bučino ulje Josipa Žmegača iz Varaždinske županije, a priznanje mu je uručila potpredsjednica Vlade RH za društvene djelatnosti i ljudska prava Anja Šimpraga.

Svakom sportašu san je osvojiti najveće odličje u svom kraju, a meni se taj san ostvario. Uzalud ti najbolje koštice, ako za to nemaš prave uljare i zbog toga se zahvaljujem Uljari Agroprom Patrčević koja je iz zlatnih koštica napravila šampionsko ulje. Nitko za mene ne bi znao da ne postoji Varaždinska županija koja marljivo i s predanim trudom pomaže nama poljoprivrednicima. Zato se zahvaljujem svim djelatnicima Varaždinske županije što su nam dali vjetar u leđa da se Varaždinsko bučino ulje nalazi svugdje u Europi, pa čak i na drugim kontinentima – rekao je Josip Žmegač koji se zahvalio i svojoj obitelji što mu je pomogla ostvariti njegov san.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković pohvalila je napore Varaždinske županije, ali i ostalih županija koji su usmjereni većoj prepoznatljivosti i većoj konzumaciji kvalitetnih, vrijednih bučinih ulja.

 

Izložba je podsjetnik na vrijednu tradiciju koja se u ovim krajevima može pronaći i 150 godina ranije. Prilika je to i svima nama da vidimo što ti ljudi rade, čime se bave. Sama manifestacija bilježi rast broja izlagača, natjecatelja, rast onih koji žele dobiti nagrade, koji je žele imati uz sebe. A sve to nam potvrđuje da je riječ o manifestaciji koja raste i koja ima budućnost – rekla je ministrica Vučković pohvalivši ozbiljan pristup samoj izložbi. – Želim čestitati svim proizvođačima, svim dobitnicima priznanja, svi su oni izvanredni, svi su oni prva klasa. A posebne čestitke dobitniku šampionskog priznanja poljoprivrednog gospodarstva obitelji Žmegač – dodala je ministrica.

 

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak naglasio je kako je riječ o jedinstvenoj izložbi u Europi.

 

Osim što je jedinstvena, ova izložba govori nam o visokoj kvaliteti naših bučinih ulja, a ujedno čuva tradiciju i kulturu zemalja iz kojih su ona, a naš je cilj da to ulje koje je jedinstveno u europskim i svjetskim razmjerima promoviramo. Tijekom godine imali smo prilike svjedočiti da gdje god se naši poljoprivredni proizvođači pojave sa svojim proizvodima, bilo da se radi o natjecanjima u Bruxellesu, Parizu ili Londonu, oni osvajaju medalje, a to je ono najbitnije – kvaliteta i znak prepoznatljivosti da je iz Varaždinske županije. Veseli nas što javnost, ali i struka prepoznaje rad, trud i muku naših OPG-ovaca – rekao je župan čestitavši svima koji su sa svojim uljima sudjelovali na izložbi.

 

Pročelnik za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek istaknuo je kako je na izložbi godinama prisutan konstantan broj izlagača. Ove godine pristiglo je 166 uzoraka što je velika brojka za jednu specijaliziranu izložbu bučinih ulja.

Najveći dio poljoprivrednih proizvođača došao je iz Hrvatske, odnosno iz Varaždinske županije jer smo se etablirali kao sredina koja je prepoznatljiva po bučinom ulju. Zatim slijede proizvođači iz Slovenije, Austrije, Mađarske i Češke – rekao je pročelnik Vincek.

 

Predsjednica ocjenjivačke komisije Melita Makovec, inače voditeljica Laboratorija za kemiju hrane i POU Bioinstituta Čakovec istaknula je kako je ove godine komisija imala iznimno težak, ali ugodan zadatak.

 

Kemijski su analizirali, zatim i senzorski ocijenili 166 bučinih ulja, od čega je bilo 130 djevičanskih i 36 hladno prešanih. U prilog kvaliteti bučinom ulju najbolje govore podaci da je ukupni prosječni broj bodova koje su ulja ove godine osvojila bila preko 30, od mogućih 35, dok je ulje s najvećim brojem bodova ove godine ostvarilo 34,5 boda. To predstavlja i najbolji rezultat i najveći broj bodova ostvaren na ovoj manifestaciji do sada – zaključila je predsjednica ocjenjivačke komisije Melita Makovec.

 

Izložbi su prisustvovali državni tajnik pri Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić, saborski zastupnici Nadica Dreven Budinski i Siniša Jenkač, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije Ministarstva turizma i sporta RH Slavko Štefičar, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović, kao i pročelnici za poljoprivredu i gospodarstvo iz drugih županija.

Organizator izložbe bila je Varaždinska županija sa Savezom Alpe – Adria i hrvatskim županijama: Međimurskom, Krapinsko-zagorskom, Zagrebačkom, Karlovačkom, Vukovarsko-srijemskom, Koprivničko-križevačkom, Osječko-baranjskom i Bjelovarsko-bilogorskom županijom, zatim Poljoprivrednom komorom Austrije – Klagenfurt, Kmetijskom gozdarskom zbornicom Slovenije – Ptuj i Murska Sobota.

U nastavku donosimo popis dobitnika zlatnih medalja na 5. međunarodnoj izložbi bučinih ulja Alpe – Adria

ŠAMPION 5. MEĐUNARDONE IZLOŽBE BUČINIH ULJA ALPE – ADRIA i DOBITNIK ZLATNE MEDALJE NA 12. IZLOŽBI BUČINIH ULJA HRVATSKE

PG Josip Žmegač, Varaždinska županija

 

ZLATNE MEDALJE

 1. kategorija: djevičanska bučina ulja proizvedene tradicionalnim postupkom (uz prženje)
 2. OPG Marijo Barišić, HR
 3. OPG Antoljak, HR
 4. Szak-naturolaj Kft., HUN
 5. OPG Ivan Šoštarić, HR
 6. Kmetija Babič, SLO
 7. OPG Ivica Pozder, HR
 8. OPG Damir Habunek, HR
 9. Rose Mari Banfi, SLO
 10. OPG Tomašić, HR
 11. OPG Prepolec, HR
 12. Naturprodukte Erschen KG, AUT
 13. Benjamin Šarkanj, SLO
 14. OPG Kukec, HR

 

 1. kategorija: bučina ulja prešana hladnim postupkom
 2. OPG Ivica Tomorad, HR
 3. OPG Hukavec, HR
 4. OPG Ivan Osrečak, HR
 5. OPG Matija Hađar, HR
 6. OPG Zvonko Just, HR
 7. OPG Verica Selanac, HR
 8. Uljara Šenkovec j.d.o.o., HR
 9. OPG Ivica Cesar, HR
 10. OPG Janja Kišić, HR
 11. OPG Dražen Perčić, HR
 12. OPG Haramustek, HR
 13. Agro-Noršić j.d.o.o., HR
 14. OPG Vjekoslav Kopljar, HR
 15. OPG Tomislav Kovač, HR
 16. OPG Marija Marković, HR
 17. OPG Darko Tkalec, HR
 18. OPG Kunštović, HR

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Župan Stričak primio državne prvakinje, rukometašice ŽRK Koka

  Rukometašice Ženskog rukometnog kluba Koka starosti do 13 godina su prošli vikend u Poreču, na završnici 1. HRL U13, postale prvakinje Hrvatske. Ekipa sastavljena od 20 sjajnih mladih rukometašica je obranila naslov prvakinja Hrvatske pod vodstvom Maje Čop Andesilić, koja je proglašena najboljom trenericom. Na velikom uspjehu čestitao im je župan Anđelko Stričak koji je zajedno s pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslavom Huđekom za […]

  today14/06/2024 4

  0%