play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Oznaka „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“ od sada i na konzumnim jajima

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je, u četvrtak 10. veljače 2022. godine, zajedno s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom, ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem te ravnateljicom Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darjom Sokolić, a u nazočnosti zamjenice župana Varaždinske županije Silvije Zagorec te proizvođača i članova Udruge za znanost o peradi koja je ujedno podnositelj zahtjeva, sudjelovala u označavanju prvih konzumnih jaja znakom „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“, pri čemu je planirano označavanje čak 15 milijuna komada.

 

„Od srca čestitam proizvođačima i članovima Udruge za znanost o peradi povodom ostvarivanja prava na korištenje znaka „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“ kojim se, osim dokazane sljedivosti kroz cijeli postupak proizvodnje, potrošačima jamči i dodana vrijednost, odnosno parametri kvalitete viši od onih propisanih zakonom. Također, nakon priznatih oznaka za jabuke i jaja, specifikacija za povrće je u postupku notifikacije na EU razini, dok je iskazan interes i održane konzultacije za označavanje mesa peradi, svinjskog mesa te mlijeka i mliječnih proizvoda“, izjavila je tom prigodom ministrica Vučković.

 

Također, istaknuto je kako je hrvatski sektor proizvodnje jaja u izazovnoj 2021. godini ispunjenoj tržišnim poremećajima ostvario 6 % veću količinu u odnosu na 2020. godinu, a Ministarstvo poljoprivrede putem 13 potpuno novih COVID mjera pomoći domaćim proizvođačima isplatilo 675 milijuna kuna, pri čemu je samo za sektor peradarstva putem tri programa potpore osigurano 32 milijuna kuna.

 

„Drago nam je što smo prvi proizvođač jaja sa oznakom Dokazana kvaliteta. Zahvaljujem se Ministarstvu poljoprivrede i Udruzi za znanost o peradi na ovoj hvalevrijednoj inicijativi koja će se sigurno pretvoriti u jedan uspješan projekt. Želja nam je da zajedno sa ostalim proizvođačima jaja u Hrvatskoj potaknemo kupce da kupuju jaja proizvedena u Hrvatskoj i da budu sigurni kada vide znak Dokazane kvalitete da se uistinu radi o domaćim jajima više kvalitete. Svi zajedno moramo raditi na promociji znaka da bude prepoznat na svim prodajnim mjestima“, izjavio je proizvođač Dražen Čurila.

 

„Ponosna sam što je u dobrovoljnom nacionalnom sustavu kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda– „Dokazana kvaliteta“  prvi certificirani proizvod u sektoru proizvodnje konzumnih jaja upravo iz naše Varaždinske županije. Naša obiteljska gospodarstva doprinijela su i doprinose prepoznatljivosti hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na razini EU i to uspješnom registracijom naziva proizvoda „Varaždinsko zelje“ kao zaštićena oznaka izvornosti te „Varaždinski klipič“, „Varaždinsko bučino ulje“ i „Ludbreški hren“ kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla“, rekla je zamjenica župana Zagorec.

 

Sektor proizvodnje voća – jabuka, prvi je sektor koji je prepoznao prednost ovog sustava, pri čemu ukupna količina certificiranih jabuka do sada iznosi više od 9 milijuna kilograma.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Novih 4,1 milijun kuna za projekte male infrastrukture

  Na sjednici Upravnog odbora Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad, koja je održana u ponedjeljak, 20. lipnja, donijete su odluke o odabiru projekata za Mjeru 7.4. - Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu. Temeljem ovih odluka o dodjeli  bespovratnih sredstava 14 jedinica lokalne samouprave s područja LAG-a Sjeverozapad dobit će ukupno 4,1 milijun kuna bespovratnih sredstava […]

  today24/06/2022 6