play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Ovisnosti o novim tehnologijama i poremećaji u prehrani već i u nižim razredima osnovne škole

Zašto roditelji djeci trebaju ograničiti korištenje pametnih telefona, a mladima u slučaju poremećaja u prehrani prvenstveno pružiti emocionalnu potporu? Bila su to samo dva od niza pitanja o kojima se raspravljalo danas u Županijskoj palači gdje su, u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, održani tribina i okrugli stol povodom Svjetskog dana zdravlja.

– S obzirom na sve veće potrebe, u našem fokusu je zaštita mentalnog zdravlja djece i mladih. U odnosu na prije 15 godina kada smo se prvenstveno bavili ovisnostima o psihoaktivnim supstancama, danas su problemi drugačiji i sve je više bihevioralnih ovisnosti, pa tako i ovisnosti o novim tehnologijama. Za nas su to novi izazovi zbog čega provodimo projekt „Jačanje kapaciteta za prevenciju ovisnosti o alkoholu, kockanju i novim tehnologijama u Varaždinskoj županiji“, u sklopu kojeg se održava tribina o pametnim telefonima. Okrugli stol o poremećajima u prehrani organizirali smo u sklopu drugog projekta „Cardiab protect“, čiji je cilj prevencija kroničnih nezaraznih bolesti usvajanjem zdravog životnog stila. Ciljna skupina su stručni suradnici u odgojno-obrazovnom sustavu, djelatnici u zdravstvu i socijalnoj skrbi. Želimo jačati suradnju s roditeljima, međuresornu suradnju i kapacitete u zaštiti mentalnog zdravlja djece i mladih na svim razinama – rekla je voditeljica projekata mr. Irena Stipešević Rakamarić, dr. med., specijalist javnog zdravstva, subspec. iz alkoholizma i drugih ovisnosti iz Zavoda za javno zdravstvo.

Svjetski dan zdravlja prilika je da progovorimo o bolestima i njihovoj prevenciji, a posebno je važno da danas govorimo o zdravlju djece koje nam je svima najvažnije, napomenula je predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač.

 

– Svjesni smo utjecaja društvenih mreža i digitalnih tehnologija na percepciju koju naša djeca imaju o vlastitom tijelu i o sebi, to utječe i na njihove stavove o životu i o zdravoj prehrani. Izuzetno je važno da govorimo o negativnim aspektima digitalizacije i društvenih mreža, ali i da uvijek naglašavamo važnost pravilne prehrane, zdravog načina života i bavljenja sportom. Da bismo doprijeli do naše djece, posebno je važno da educiramo roditelje, odgojitelje i nastavnike. Upravo je to jedan od ciljeva današnjeg događanja, jednog od niza u organizaciji našeg Zavoda za javno zdravstvo, a uvijek uz podršku Županije i Savjeta za zdravlje – rekla je doc. Kiđemet-Piskač.

Predavanje „Roditelji i djeca u svijetu pametnih telefona – preporuke za roditelje“ održala je  izv. prof. dr. sc. Marina Merkaš, voditeljica projekta D.E.C.I.D.E. i istraživačke grupe s Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

 

– Moje tri glavne poruke roditeljima su da ulazak djeteta u digitalni svijet odgode što kasnije, da nadziru aktivnosti djece na mobitelima te da ograniče vrijeme korištenja. Treba naglasiti da materijali koje djeca gledaju na ekranima moraju biti pomno birani, trebaju biti edukativni i prikladni dobi. Iako vidimo i pozitivne učinke koji se očituju u, primjerice, poboljšanju nekih vještina i kognitivnih sposobnosti, naša istraživanja su pokazala da je prekomjerno korištenje mobitela povezano s nizom negativnih aspekata dobrobiti djece. Što se više zabavljamo, to se sve lošije osjećamo – navela je prof. dr. sc. Merkaš.

 

Potom je održan okrugli stol o prevenciji poremećaja u prehrani „Ja u ogledalu“, a uvodna predavanja održale su dr. sc. Jelena Balabanić Mavrović, sociolog i psihoterapeut, voditeljica Centra BEA, Maja Žanko, mag. nutricionizma i grupni analitičar u superviziji iz PB Sveti Ivan – Jankomir, te Mirjana Vincek Škvorc, klinički psiholog – psihoterapeut iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

– Svjedočimo tome da je dob djece s poremećajima u prehrani sve niža. Imamo djecu koja već u nižim razredima osnovne škole pokazuju simptome, no ti poremećaji ipak su najprisutniji u doba adolescencije. Prvi znakovi odnose se na preveliku zaokupljenost hranom, u smislu jakog fokusa pri izboru hrane i brojenja kalorija. Kod nekih oblika poteškoća vidimo i veliki gubitak u tjelesnoj težini, no ne radi se uvijek o tome, pa je tada još teže teže prepoznati neke simptome. Danas prvenstveno želimo progovoriti o ulozi roditelja, dati im potporu i osnažiti ih u cijelom procesu. Naime, to razdoblje je jako teško za cijelu obitelj, a posebno za roditelje koji često u promišljanju kako je došlo do tog problema, okrivljuju i sebe. Ako se s tim muče, mogu biti oslabljeni u procesu u kojem je njihovom djetetu potrebna podrška. Jako je važno imati na umu da se radi o emocionalnom poremećaju, a nije toliko bitna hrana. Cijeli proces liječenja može biti dug i iscrpljujuć, ne samo za dijete, nego i za roditelje od kojih zahtjeva puno edukacije, interesa i učenja o tom poremećaju koji ima različita lica – istaknula je Mirjana Vincek Škvorc.

Sudionicima je podršku iskazala i zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Katica Čusek Adamić, dr. med., specijalistica epidemiologije, a događanju je prisustvovala i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Načelnik Mirko Korotaj održao prijem za 13-ero novorođene djece i njihove roditelje

  U općini Cestica je od siječnja ove godine novorođeno 13-ero djece, šest djevojčica i sedam dječaka. Za njih i njihove roditelje načelnik Mirko Korotaj pripremio je u srijedu, 19.06.2024. godine prijem i darivanje jednokratne novčane pomoći u iznosu od 270,00 eura po novorođenom djetetu. Jednokratna novčana potpora za novorođenče predstavlja značajnu financijsku pomoć koja se isplaćuje roditeljima kako bi podržala troškove djeteta. Načelnik je ovim putem upoznao nazočne s aktivnostima […]

  today25/06/2024 6

  0%