play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Ove subote fini kolači, sarma, pjesma i ples na manifestaciji „Ženska kreativnost u ruralnom životu“ 

Najfiniji tradicijski kolači iz svih dijelova Varaždinske županije, sarma spravljena od Varaždinskog zelja i druge delicije koje pripremaju vrijedne i kreativne seoske žene, ali i nastup KUD-a Vidovec te svirka „Hajdina benda“ očekuju vas u subotu, 14. listopada, od 9 do 12 sati na Franjevačkom trgu u Varaždinu ispred Županijske palače.

Dio je to programa manifestacije „Ženska kreativnost u ruralnom životu“ koju organizira Županijski savez poljoprivrednih udruga u suradnji s Varaždinskom županijom, a povodom Međunarodnog dana ruralnih žena.

Događanje će biti otvoreno u 9 sati, a u 9.30 sati bit će upriličena dodjela javnih priznanja „Ženska kreativnost u ruralnom životu 2023.“. Riječ je o javnom priznanju koje već više od 15 godina dodijeljuje Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždinske županije, a za koje je ove godine prijavljeno šest vrijednih seoskih žena.

U 10 sati uslijedit će kulturno-umjetnički program, a svi posjetitelji moći će obilaziti štandove na kojima će moći i puno naučiti. Naime, na manifestaciji će se predstaviti sedam udruga žena s područja Varaždinske županije, koje su ishodile jamstveni žig za svoje svoje autohtone kolače. Članice udruga će ujedno održati prezentaciju pripreme tradicijskih delicija i to:

Udruga za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave “Hajdina” – Kučanski koščičjak;

Udruga žena “Preslica”, Sračinec – Zdigani krumpirovi štrukli;

Udruga žena Maruša, Maruševec – Hajdini sirni štrukli; 

Udruga žena „Trnovečko srce“, Trnovec – Prosta trnovečka makovnjača; 

Udruga žena općine Vidovec – Vidovečki gibanik; 

KUD Lepoglavski pušlek – Mlinčani kolač;  

Udruga žena „Cvijet“ Šemovec – Šemovečka kelešica. 

 

Učenici Gospodarske škole Varaždin predstavit će se s tradicijskim jelima te s već tradicionalnom sarmom za koju će ujedno biti održana i prezentacija izrade.

Sudjelovat će i sljedeći OPG-ovi:

OPG Kotiščak Josip – med i proizvodi od meda;

OPG Fruk Melita – sir;

PPP Cafuk – Varaždinsko zelje, krumpir i drugo povrće;

Kuća magične trave (OPG Jakopović) – eko kozmetički proizvodi.

 

Uz to, na manifestaciji će se predstaviti i Marina Kovač Posavec, ovogodišnja predstavnica Varaždinske županije na 23. Izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu, dok će se Marija Milak predstaviti u ime Udruge žena Općine Sveti Đurđ “Veliko srce” te u ime udruge „Uzorne hrvatske seoske žene“.

Za veselje, pjesmu i ples bit će zaduženi članovi KUD-a Vidovec i “Hajdina benda”.

 

PROGRAM  

9:00 – otvorenje manifestacije „Ženska kreativnost u ruralnom životu“

9.30 – dodjela javnih priznanja Varaždinske županije

10.00 – kulturno-umjetnički program

12.00 – završetak manifestacije

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Sport

  Davor Telebar i Niko Mihalinec nova pojačanja Varteksa

    Nogometaši Varteksa se pojačavaju za novu sezonu, pa je ovih dana potvrđeno da u Varteks dolaze 21-godišnji Davor Telebar i Niko Mihalinec.   Obojica igrača su nekad igrala i za reprezentativne selekcije Hrvatske, U16 i U15, a obojica su i nekoliko sezona provela u akademiji splitskog Hajduka.   Davor Telebar igra na poziciji desnog bočnog igrača, a posljednje dvije godine nosio je dres prvaka Poleta iz Svetog Martina na […]

  today24/07/2024 1

  0%