play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Otvoreni 7. Rabuzinovi dani

Otvorenjem izložbe pod nazivom “Ivan Rabuzin – zadivljen crtežima drugih umjetnika”, u petak su u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu počeli 7. Rabuzinovi dani, manifestacija kojom Novomarofčani odaju priznanje svom sugrađaninu svjetskog glasa i koja u mjesec dana nudi čitav niz sadržaja.

Da je Ivan Rabuzin bio i kolekcionar, malo je poznata činjenica o ovom proslavljenom slikaru čije slike krase zidove mnogih svjetskih muzeja. Ovogodišnji Rabuzinovi dani temom će pratiti ovaj, svojevrsni hobi umjetnika koji je cijenio druge, ali i sam bio cijenjen od drugih.

Nit vodilja organizatora ove kulturne manifestacije bila je prikazati Rabuzina iz drugog kuta, ukazati na širinu njegovog djelovanja i ostavštinu koju je ostavio budućim generacijama. Izloženi crteži dio su zbirke iz Gradskog muzeja Varaždin, a koju je Rabuzin darovao 2003.godine.

Tako će se na izložbi u Novom Marofu moći vidjeti 40- tak crteža eminentnih imena iz slikarskog svijeta. Ivan Meštrović, Slava Raškaj, Bela Čikoš Sesija, Vasilije Jordan, Mirko Rački, Jozo Kljaković, Krsto Hegedušić, Ivan Lovrenčić samo su neki od autora čiji će crteži krasiti zidove Kulturnog centra Ivan Rabuzin.

Gradonačelnik Siniša Jenkač kazao je kako će posjetitelji imati prilike upoznati Ivana Rabuzina i iz drugog kuta jer je osim što je najpoznatiji po svom slikarstvu on bio i strastveni kolekcionar.

-On je bio veliki kolekcionar, sakupljač vrijednih slike naših najrenomiranijih umjetnika,  koji su proslavili svojom umjetnošću ne samo Hrvatskoj nego i u čitavom svijetu. Tako da  će ga naši posjetitelji bolje upoznati, a onda vjerujem i u nekoj bližoj budućnosti da ćemo ga prezentirati i kao pisca i pjesnika jer možemo reći da je bio kompletan umjetnik, ne samo slikar, nego i zaljubljenik u cijelu umjetnost. Dao je u stvarno u svom dugom životu jedan veliki doprinos – naglasio je Jenkač.

-Ovakva slična izložba prvi puta bila je još u ondašnjoj Općini Novi Marof 1995. godine izložena i od onda do dana današnjeg nije ugledala svjetlost dana tako da je to, možemo reći, jedna praizvedba izložbe gdje će moći i naši posjetitelji moći vidjeti i dijela naših renomiranih slikara – dodao je.

Voditeljica Turističke zajednice Novog Marofa Renata Horvatić ustvrdila je kako su Rabuzinovi dani najznačajnija manifestacija novomarofskog kraja, a Ivan Rabuzin najveći motiv Grada Novog Marofa kada je kultura u pitanju.

– Iznimno smo sretni i ponosni što je Ivan Rabuzin bio naš sugrađanin i što imamo u obavezi nasljeđe da promoviramo njegovo ime i dalje i da se dičimo time što je ostavio budućim generacijama, i da to s vremenom pretvorimo u snažnu turističku atrakciju i dobar motiv dolaska u naš kraj – rekla je Horvatić uputivši poziv posjetiteljima da dođu u što većem broju.

 

 

 

Mirjana Dučakijević iz Gradskog muzeja Varaždin, autorica postava izložbe te poznavateljica zbirke, ali i cjelokupnog lika i djela Ivana Rabuzina objasnila je kako se u izloženim crtežima korištene razne crtačke tehnike poput tuša, krede i olovke.

 

-On se divio iskreno ljudima koji su svojim crtežom uspjeli zabilježiti ono što su vidjeli i to je ono što ga je fasciniralo – rekla je Dučakijević.

 

Rabuzinovi dani koji će ovoga puta trajati punih mjesec dana, osim izložbe ponudit će razne likovne radionice, projekcije filmova o Ivanu Rabuzinu, predavanje o kolekcionarstvu te pričaonice za djecu inspirirane slikovnicama koje je Ivan Rabuzin ilustrirao.

 

Organizatori Rabuzinovih dana su Turistička zajednica Grada Novog Marofa, Pučko otvoreno učilište Novi Marof, Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof i Gradski muzej Varaždin, kao suorganizator.

 

 

Izložbu u KC Ivan Rabuzin posjetitelji će moći razgledati do 23. travnja ove godine.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Privremena regulacija prometa na lokalnoj, kao i na nerazvrstanim cestama u zoni groblja u Maruševcu

  Od subote, 29. listopada do srijede, 2. studenoga ove godine, temeljem Rješenja Policijske uprave Varaždinske uspostavlja se privremena regulacija prometa na lokalnoj, kao i na nerazvrstanim cestama u zoni groblja u Maruševcu, koje će i ove godine nadgledati službenici Policijske postaje Ivanec. U tom će se vremenu dio ceste od raskrižja u Biljevcu iz pravca Čalinca i Kapelca do groblja odrediti za jednosmjerni promet u smjeru groblja, dok će se […]

  today29/10/2022 42

  0%