play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Otvorena vrata zelene oaze u Atriju Županijske palače

Nakon prošlogodišnje Županijske razglednice, ovogodišnji dio programa Špancirfesta u Atriju Županijske palače za brojne šetače bit će svojevrsna zelena oaza. Rezultat je to suradnje Varaždinske županije, Turističke zajednice Varaždinske županije, Hrvatskog šumarskog društva ogranak Varaždin i Hrvatskih šuma. Uvertira u ovogodišnja događanja u Atriju otvorenje je izložbe 17. bjelovarskog salona „Šuma okom šumara“ s međunarodnim sudjelovanjem. Riječ je o izložbi koja je od početka svog postojanja, kada je djelovala samo na lokalnoj razini, izrasla u izložbu međunarodnog karaktera na kojoj se dosad predstavilo 200-tinjak autora iz cijele Hrvatske, ali i van granica Lijepe Naše. Nakon predstavljanja u brojnim hrvatskim gradovima, ali i Finskoj te New Yorku, izložba je po prvi put postavljena i u Varaždinu.

 

Želja idejnog začetnika ove priče Željka Gubijana i bjelovarskog ogranka bilo je razbiti predrasude da šumar ne hoda šumom samo s pilom i sjekirom, te uvjeriti javnost da je šuma najveće prirodno obnovljivo bogatstvo hrvatskog naroda koje kao složeni ekosustav ima za život na zemlji posebnu važnost – naglasila je u svom govoru predsjednica Hrvatskog šumarskog društva – ogranak Bjelovar Martina Pavičić.

Predsjednik Hrvatskog šumarskog društva – ogranak Varaždin Davor Topolnjak okupljene je upoznao kako je 36 posto Varaždinske županije pokriveno šumom.

To je otprilike četiri hektara po stanovniku Varaždinske županije što je jako puno; u odnosu na Europu koja ima deset puta manje hektara po stanovniku, odnosno 0,36 hektara po stanovniku, dok je prosjek u RH negdje 1,5 hektar po stanovniku –  rekao je, između ostalog, Topolnjak.

Direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ predstavio je program događanja u Atriju u okviru ovogodišnjeg Špancirfesta.

Uz svakodnevni večernji program Špancirfesta u Palachi u organizaciji Jana Kerekeša, vikendom su prijepodneva u Atriju rezervirana za bogatstvo tradicije našeg kraja. Tako će se subotom i nedjeljom od 10 do 13 sati predstaviti članovi udruga i kulturno-umjetničkih društava s područja Varaždinske županije. Na taj način kroz pjesmu, ples, običaje, ali i gastronomiju šetači će moći upoznati i doživjeti ono najbolje što Varaždinska županija nudi – rekao je Goran Mališ. Tako će se predstaviti Kulturno umjetnički ansambl Trnovca Bartolovečkog s glazbenim dijelom programa uz prezentaciju izrade poznatog kolača od maka u organizaciji udruge žena. Udruga pčelara „Varaždin Breg“ organizirat će posebnu izložbu, članovi KUD-ova novoosnovane Turističke zajednice Područja Sjever Zagorja predstavit će pjesme i plesove iz Cestice, Maruševca i Petrijanca, dok će Novomarofčani predstaviti Dane vrganja i crnog tartufa u Paki, a Etno udruga „Grebengrad“ najavit će svoje „Dane pere“ – tradicionalnog kolača toga kraja.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak istaknuo je kako ga veseli što je  Varaždinska županija i ove godine dio programa Špancirfesta.

Prošle godine u Atriju smo imali tzv. Županijsku razglednicu kako bi se posjetitelji mogli upoznati s onime što Varaždinska županija pruža. Ove godine odlučili smo napraviti jedan iskorak i poslati poruku kako nam je zaštita okoliša od izuzetnog značaja. A kad govorimo o zaštiti okoliša tu govorimo i o zaštiti šuma, ali i voda. Stoga vjerujem da će svi posjetitelji u ovih deset dana imati što za vidjeti i uživati, ali se i odmoriti u našem Atriju – naglasio je župan Stričak.

Direktorica Turističke zajednice Grada Varaždina Jelena Toth čestitala je svima koji su uključeni u organizaciju izložbe i projekta tzv. zelene oaze u Atriju jer će to zasigurno obogatiti i dati dodanu vrijednost ovogodišnjem Špancirfestu.

Pred nama je 24. izdanje Špancirfesta koji na najljepšu pozornicu na otvorenom, a to je gradska jezgra, tijekom deset dana donosi preko 500 različitih programa. Zahvaljujem Varaždinskoj županiji koja i ove godine financijski podupire festival, kao i Turističkoj zajednici Varaždinske županije koja nam je velika podrška – rekla je direktorica Toth.

Okupljenima se obratila i predstavnica Hrvatskih šuma – Podružnica Koprivnica Marina Juratović koja je istaknula kako su ovakve manifestacije prilika da se predstavi rad šumara, ali i da se javnost upozna s prirodnim ljepotama. Otvorenju izložbe koja se može razgledati do 28. kolovoza ove godine prisustvovali su i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, predsjednik županijske Skupštine dr.sc. Josip Križanić, državni tajnik u MORH-u brigadni general Zdravko Jakop, gradonačelnici, načelnici, županijski vijećnici te pročelnici, ravnatelji mnogobrojnih ustanova i instituciuja  i brojni zaljubljenici u prirodu. Glazbeni program upotpunili su etno duo Gordana Lach i Željko Grahovec dok je za kolače bila zadužena Udruga žena „Jalžabet“, a izložbu su uveličali i članovi Pčelarskog društva Varaždin te Dragutin Jamnić koji je izradio atraktivne drvene skulpture.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Otvorena prva konferencija Green Days

  U varaždinskom hotelu Turist  gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj otvorio je dvodnevnu konferenciju Green Days. Pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, konferenciju organiziraju varaždinsko poduzeće Parkovi  u suradnji s Grupacijom održavanja zelenih površina pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Otvarajući konferenciju pred više od stotinu predstavnika komunalnih poduzeća i jedinica lokalne samouprave te stručnjaka iz cijele Hrvatske kao i gostiju iz Slovenije i Češke, gradonačelnik je upozorio na sve izraženije klimatske promjene,  suše, visoke […]

  today06/10/2022 2

  0%