play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Otvoren Međunarodni folklorni festival COFA

Prigodnom svečanošću jučer navečer je na Kapucinskom trgu u Varaždinu otvoren Međunarodni folklorni festival COFA. Nakon što je goste i mnogobrojnu publiku pozdravila Petra Golubar, idejna začetnica i direktorica festivala, u ime Grada Varaždina, pokrovitelja festivala dobrodošlicu je izrazio zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković koji je naglasio važnost očuvanja tradicije te izrazio želju da gosti festivala prenesu najbolje utiske iz Varaždina u svoje zemlje te da se ponovo vrate. Riječi dobrodošlice gostima iz pet zemalja uputili su u ime generalnog pokrovitelja varaždinski župan Anđelko Stričak i državni tajnik u ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak, a festival je proglasila otvorenim Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu.

Uslijedio je nastup Varaždinskog folklornog ansambla te gostujućih folklornih grupa:  Compañía Nacional de Danzas Tradicionales Pachamama iz Kolumbije, KUD Triglav, Srednja Vas V Bohinju iz  Slovenije, Farandole de Courtepin  Courtepin, iz Švicarske, Radist, Vinnytsia iz Ukrajine i Idaho Rocky Mountain Express Burley iz SAD-a.

 

Festival se nastavlja već danas defileom svih grupa po gradu, a grupe će potom izvesti kraće programe ispred Gradske vijećnice Grada Varaždina na Trgu kralja Tomislava. Slijedećih dana nastupiti će u Ljubešćici, Sračincu, a potom i u Varaždinskim Toplicama.

Kao što je rečeno na otvorenju, Međunarodni folklorni festival COFA je festival koji prezentira i afirmira nematerijalnu kulturnu baštinu i u užem smislu folklorno stvaralaštvo ne samo kroz uobičajene, klasične sadržaje, nego i kroz suvremenu interpretaciju različitih segmenata nematerijalne kulturne baštine te folklornog stvaralaštva kako bi ih približila senzibilitetu suvremenog čovjeka, odnosno senzibilitetu novih generacija djece i mladih.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Kultura

  Fascinantni i vrijedni arheološki nalazi iz Gomile u Jalžabetu premijerno predstavljeni u Zagrebu

  Pod nazivom „Zlato zlatu” u Zagrebu su u petak premijerno predstavljeni iznimni rezultati istraživanja Gomile u Jalžabetu, jednog od najbolje očuvanih i najvažnijih nalazišta željeznog doba u srednjoj Europi. Predstavljanje je u Hrvatskom institutu za povijest, u zlatnoj dvorani palače Vojkffy-Paravić organizirano na poseban način, kao drugačije interpretiranje nalaza, među kojima su i luksuzni predmeti od zlata i jantara. Uz priču o materijalima koji su fascinirali prapovijesne zajednice od Baltika […]

  today20/12/2021 28

  0%