play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Otvoren Centar za mentalno zdravlje djece i mladih pri Medicinskoj školi Varaždin

Pri Medicinskoj školi Varaždin otvoren je Centar za mentalno zdravlje djece i mladih Varaždinske županije, kao prvi takve vrste u jednoj obrazovnoj ustanovi u Hrvatskoj. Svečanosti otvaranja Centra, uz ravnateljicu Medicinske škole Varaždin mr. sc. Mirjanu Grabar Kruljac, prisustvovali su župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, saborski zastupnici Damir Habijan i Predrag Štromar, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek zajedno s ostalim županijskim pročelnicima i vijećnicima, predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, ravnatelji županijskih zdravstvenih ustanova, članovi Školskog odbora i drugi.  Župan Stričak naglasio je kako je mentalno zdravlje preduvjet kvalitetnog života te kako se djeci i mladima mora pružati sva moguća pomoć da što lakše i bezbrižnije odrastaju u osobe kakve ova županija zaslužuje. “Svjetski podaci govore kako na jedno dijete koje zatraži pomoć kod odrastanja, njih troje to prolaze sami i sami rješavaju svoje strahove u tišini. Stoga smo došli do zaključka kako bi bilo dobro jedan takav centar za mentalno zdravlje djece i mladih formirati upravo u sklopu škole. Na taj način učenici i mladi lakše će se otvoriti i zatražiti podršku kod svih izazova s kojima se susreću” rekao je župan Stričak nabrojavši koliko stručnjaka djeluje u osnovnim i srednjim školama kojima je osnivač Varaždinska županija.

“U 33 osnovne škole kojima je osnivač Varaždinska županija radi 31 pedagog, 6 psihologa, 9 socijalnih pedagoga, 4 logopeda i 2 edukacijska rehabilitatora. Ujedno u 14 ustanova srednjoškolskog obrazovanja radi 14 pedagoga, 9 psihologa i jedan edukacijski rehabilitator. To je sveukupno 76 stručnih suradnika, što smatram da je za potrebe našeg obrazovnog sustava zadovoljavajuće. Upravo ovdje će svi ti stručni suradnici moći promišljati o izazovima s kojima se djeca i mladi susreću. Moći će im adekvatno pomoći, a vjerujem da će se djeca i mladi lakše odlučiti da im postave koje pitanje oko izazova svog odrastanja kroz koji prolaze”  zaključio je župan Stričak čestitavši svima koji su uključeni u rad ovog Centra, ali i svim ravnateljima zdravstvenih ustanova jer samo u sinergiji stvara se bolja Varaždinska županija.

Ravnateljica Medicinske škole Varaždin, ujedno i voditeljica Centra mr. sc.  Mirjana Grabar Kruljac istaknula je kako će u centru raditi stručnjaci osposobljeni za rad s djecom i mladima.  “Koncept ovog Centra zamišljen je na način da u osnovnim i srednjim školama, kao i predškolskim ustanovama u Varaždinskoj županiji pa i šire, kada se prepozna potreba i kada se vidi da dijete ne funkcionira na način na koje je funkcioniralo prije, da se uputi u Centar, pa da mi stručnjaci vidimo koji dio možemo odraditi, a ono što nećemo moći, slat ćemo u naše suradničke ustanove” rekla je Grabar Kruljac.

Svečanom su otvorenju Centra nazočili i saborski zastupnici Damir Habijan i Predrag Štromar. “Drago mi je da smo kao županija, prvi otvorili takav Centar i čestitam ravnateljici škole i njenom timu što su prepoznali važnost projekta i upustili se u ovu avanturu. Mentalno zdravlje izuzetno je bitno, pogotovo kod djece kojima je danas dostupna razna tehnologija, te većinu svog vremena provode na društvenim mrežama, a svi znamo da se uz one dobre strane, na tim platformama događaju i one loše stvari s kojima se djeca ne znaju nositi te im je potrebna pomoć. Ujedno i situacija uzrokovana koranavirusom učinila je svoje i siguran sam da će ovaj Centar mentalnog zdravlja za djecu dobro doći i sigurno prevenirati neke stvari koje do sad nisu bile moguće”  rekao je Habijan.

“Predivno je biti ovdje u školi koja je vrhunska, koja je stvarala i stvara vrhunske učenike, buduće medicinske sestre i fizioterapeute, a radila je u uvjetima koji nisu bili prikladni za jednu srednju školu odnosno imala je najlošije uvjete što se tiče škola u Varaždinskoj županiji. Zahvaljujući nastavnicima, djelatnicima i svim zdravstvenim ustanovama u kojima su djeca obavljala praksu, gdje su ih vrhunski liječnici podučavali, pokazalo se da je ipak ključan ljudski faktor”  rekao je zastupnik Štromar čestitavši svima na otvorenju takvog Centra.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek rekao je kako je projekt uspostave regionalnog centra u kojem djeluje i Centar za mentalno zdravlje generacijski projekt koji je počeo 2003. godine. “Medicinska škola bila je „podstanar” u Uršulinskom samostanu, a 2003. godine od Republike Hrvatske dobivena je zgrada koja je nekad davno bila vojna ambulanta. Nakon toga, Uršulinski je samostan organizirao dječji vrtić, potom i osnovnu školu i to je dodana vrijednost u predškolskom i osnovnoškolskom odgoju, a u novoj se zgradi razvila Medicinska škola Varaždin koja je bila najbolja medicinska škola u Hrvatskoj po objavi istraživanja iz 2018. godine, kada je dobila status regionalnog centra. U toj je zgradi Medicinska škola dijelila prostor s Hitnom službom koja je kasnije dobila svoj prostor i vidljivo je da je tu čitav niz dodanih vrijednosti. Nova oprema i novi prostori omogućit će suradnju i sa sektorom visokog školstva i sa zdravstvenim sektorom ” rekao je Huđek.

Centar će imati nekoliko odsjeka; za savjetovanje, za psihodijagnostiku, za tretman i psihoterapijsku podršku, odsjek za edukaciju stručnih suradnika te za psihoedukaciju roditelja, a u Centru će raditi stručnjakinje Sonja Veir Labaš, kognitivno-bihevioralna psihoterapeutkinja educirana za rad s visokotraumatiziranom djecom i mladima, Zrinka Ivanković Mladenović educirana za rad s gluhim i nagluhim osobama, Karolina Novak Bosilj educirana za područja učenja i poučavanja te Mirjana Grabar Kruljac, dječja i adolescentna integrativna psihoterapeutkinja specijalizirana za rad s visokotraumatiziranom djecom i mladima. Partnerske institucije su Opća bolnica Varaždin, Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, Centar za psihološku medicinu KBC Rebro, kao i ostale zdravstvene institucije koje se na kliničkoj razini bave mentalnim zdravljem djece i mladih.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Imenovanja i razrješenja u Varaždinskoj biskupiji

  Varaždinski biskup Bože Radoš primio je u četvrtak, 20. srpnja, u biskupskom ordinarijatu u Varaždinu svećenike kojima su, njegovom odlukom o imenovanjima i razrješenjima u Varaždinskoj biskupiji 2024. godine, dodijeljena nova zaduženja i službe. Biskup im je tom prigodom podijelio dekrete o novim službama. U Varaždinskoj biskupiji odlukom mons. Bože Radoša došlo je do sljedećih imenovanja i razrješenja: Vlč. Josip Biškup, mladomisnik, imenovan je župnim vikarom u Župi sv. Nikole biskupa […]

  today24/07/2024 2

  0%