play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Osvježenje na hrvatskoj opernoj sceni – upoznajte mezzosopranisticu Margaretu Matišić

Hrvatska operna scena dobiva pravo osvježenje u mladoj mezzosopranistici, Varaždinki Margareti Matišić. Već dobro poznata u opernim krugovima, Margareta se ovih dana užurbano priprema za nastupe u operama Medij i Carmen Hrvatskog narodnog kazališta gdje ćemo ju imati prilike gledati ove zime.

Uz zahtjevne probe, ambiciozna Margareta gradi impresivnu glazbenu karijeru paralelno pjevajući u još dodatne tri opere, u premijernoj Verdijevoj Traviati i Evgenij Onjegin, Petra Iljiča Čajkovskog, te u reprizi Mozartove Čarobne frule. Uz to, uspješno već punih deset godina svoje znanje i umijeće solo pjevanja, komorne glazbe i scenskog pokreta predaje mladim naraštajima  u Glazbenoj školi u Varaždinu.

„Dolazim iz glazbene obitelji, stoga je moj životni poziv uslijedio sasvim prirodno i logički. Prvo sam s pet godina krenula na predškolski zbor, a par godina kasnije, u osnovnoj Glazbenoj školi u Varaždinu na klavir. Paralelno sam pohađala i dramsku i likovnu grupu. S 12 godina otišla sam svojoj dragoj profesorici Dariji Hreljanović da me posluša. Nakon što sam pjevala svega par minuta i kad je čula već onda moj veliki raspon glasa pogledala me i rekla onak’ po varaždinski: „Ti se buš s tim v životu bavila“. I tako je sve krenulo.“ – otkriva Margareta svoje glazbene početke nakon kojih su se samo redali maestralni uspjesi poput Dekanove nagrade za postignut  uspjeh u umjetničkom radu na polju glazbene umjetnosti i uspjeh tijekom studija, kvalifikacije u finale Internacionalnog pjevačkog natjecanja Hans Gabor Belvedere u Južnoafričkoj Republici u Cape Town-u te u finale Internacionalnog pjevačkog natjecanja Zinke Milanov u Rijeci koje je dirigirao poznati svjetski dirigent Marco Boemi, solistički nastupi s Zagrebačkom filharmonijom izvodeći Beethovenovu Devetu Simfoniju u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog pod ravnanjem maestra Davida Danzmayera te brojni drugi.

Iako priznaje, nije uvijek išlo glatko. „U osnovnoj školi, tadašnja voditeljica zbora izbacila me iz zbora dan prije nastupa s objašnjenjem kako nemam sluha.“ – prisjeća se Margareta uz osmijeh te dodaje: „To me od malih nogu naučilo kako je najbitnije vjerovati u sebe, ne odustati i uvijek se boriti. Smatram da je za uspjeh osim znanja, talenta i svakodnevnog vježbanja potrebno i malo sreće.“

 

Svoj svestrani duh s dozom avanturizma Margareta uspješno donosi na scenske daske, a nerijetko nakon proba, svečane dvorane zamijeni onim sportskim. Uz mnoge sportove kojima se bavi, u ranijoj mladosti nizala je uspjehe u kickboxingu, a sada aktivno planinari.

 

Hrvatska operna scena doživljava uzlet mladih, talentiranih nada, koje ćemo s veseljem otići poslušati.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Krenuli pripremni radovi na izgradnji kružnog toka Motičnjak

  Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok u četvrtak je na raskrižju državne ceste DC2 i Kućanske ulice u gradu Varaždinu – Motičnjak, uz člana Uprave Hrvatskih cesta Alena Leverića te saborskih zastupnika Anđelka Stričaka i Predraga Štromara održao konferenciju za novinare povodom početka pripremnih radova na rekonstrukciji tog raskrižja, odnosno preoblikovanju u raskrižje s kružnim tokom prometa. Riječ je o projektu na kojem surađuju Grad Varaždin i Hrvatske ceste kako u otkupu […]

  today27/05/2021 109