play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Osobama oboljelima od Parkinsonove bolesti pomaže igranje stolnog tenisa

U Varaždinskoj županiji, prema procjenama, od 500 do 700 osoba boluje od Parkinsonove bolesti, čiji uzrok do danas nije u potpunosti utvrđen. Kako igranje stolnog tenisa pomaže pacijentima oboljelima od te kronične neurodegenerativne bolesti mozga i zašto je poželjno da se bave tim sportom, bila je tema predavanja koje su danas u Županijskoj palači održali predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, specijalist neurolog, i Ronald Ređep, dugogodišnji uspješni igrač stolnog tenisa i trener STK Starr. “Nakon demencije tipa Alzheimer, Parkinsonova bolest je druga najčešća bolest starije životne dobi, a javlja se u nešto mlađoj dobi, nakon 60. godine života. Procjenjujemo da od te bolesti u Varaždinskoj županiju boluje od 500 do 700 osoba, što je dosta velika brojka ako znamo da ograničava funkcioniranje naših bolesnika, a direktno time ograničava i funkcioniranje obitelji koji o njima moraju brinuti.  Četiri ključna simptoma Parkinsonove bolesti su drhtanje ili tremor, zatim ukočenost mišića, pri čemu bolesnici ne mogu opustiti mišiće, a uz to dolazi do značajnog osiromašenja pokreta i mimike. Oni se više ne smiju, nemaju ekspresiju lica kao ranije. Potom dolazi do oštećenja refleksa ravnoteže zbog čega često padaju te su skloni povredama. Uz to je i puno drugih, nemotoričkih simptoma, kao što su promjene raspoloženja, nesanice, promjene na koži. Jako je velika i šarolika klinička slika, tako da je pacijent zaista jako ugrožen te ovisan o tuđoj njezi i pomoći” pojasnila je doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač.

Ključno u liječenju jest pacijentu dati dopamin, što se čini uz pomoć tableta, a uz to postoje dodatne terapije kojima se produžuje život, navodi. “Jako su važne i druge mjere, jer se pokazalo da također utječu na poboljšanje motoričke funkcije bolesnika, na ravnotežu, ali poboljšavaju i njihovo raspoloženje, pa time i socijalno funkcioniranje. Stolni tenis je jedna od etabliranih metoda, nije novost u liječenju, ali je danas prvi puta prezentiramo u Varaždinskoj županiji. Postoje brojna klinička ispitivanja koja su dokazala korist stolnog tenisa na određenom broju bolesnika. U Stolnoteniskom klubu Starr je nekoliko pacijenata s kojima su započeli treninge i kod kojih se pokazao dobar efekt”  istaknula je doc. Kiđemet-Piskač.

Ronald Ređep iz STK Starra je otkrio da je za sve „kriv“ poznati hrvatski glazbenik Nenad Bach, koji također boluje od Parkinsonove bolesti.  “Kad je Nenad Bach primijetio da više ne može svirati sinkope na gitari, krenuo je istraživati što bi pomoglo i tako je došao do stolnog tenisa. Počeo je trenirati 2017. godine i pokrenuo projekt „Ping-pong Parkinson“ koji se provodi u cijelom svijetu. Izuzetno je aktivan, u što smo se uvjerili i danas, jer nam se javio online te je izveo i jednu svoju pjesmu. Odaziv na „Ping-pong Parkinson“ je izuzetno velik, o čemu govori i podatak da će u rujnu u Austriji biti održano svjetsko prvenstvo s više od 1.000 sudionika”  rekao je Ronald Ređep.

Dodao je da se STK Starr uključio čim su osigurali vrijeme i mjesto za trening. – Sada imamo troje igrača koji redovito dolaze na treninge – rekao je Ređep i dodao da se svi zainteresirani za više informacija mogu javiti putem njihove Facebook stranice.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Župan Stričak primio državne prvakinje, rukometašice ŽRK Koka

  Rukometašice Ženskog rukometnog kluba Koka starosti do 13 godina su prošli vikend u Poreču, na završnici 1. HRL U13, postale prvakinje Hrvatske. Ekipa sastavljena od 20 sjajnih mladih rukometašica je obranila naslov prvakinja Hrvatske pod vodstvom Maje Čop Andesilić, koja je proglašena najboljom trenericom. Na velikom uspjehu čestitao im je župan Anđelko Stričak koji je zajedno s pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslavom Huđekom za […]

  today14/06/2024 5

  0%