play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Organizirana radionica o energetskoj obnovi obiteljskih kuća: Obnovljene kuće – više štede, više vrijede

U organizaciji Varaždinske županije održana je informativna radionica o energetskoj obnovi kuća na kojoj su zainteresiranim građanima predstavnici Fonda pojasnili sve uvjete i način prijave na nadolazeći javni poziv. Uz župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka i direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luku Balena, radionici su prisustvovali i gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen, pročelnik za prostorno uređenje i graditeljstvo Mario Sambolec te zainteresirana javnost. Direktor Fonda Luka Balen naglasio je kako je ovo još jedna od radionica koju Fond održava diljem Hrvatske. “Vlade Republike Hrvatske je preko resornih ministarstava gospodarstva i graditeljstva te Fonda za zaštitu okoliša za građane osigurala rekordnih 120 milijuna eura. Ovim programom do sada je na području Varaždine županije obnovljeno oko 1100 obiteljskih kuće, a novim javnim pozivom očekujem da će se ova brojka dodatno povećati. Poziv uključuje cjelokupnu energetsku obnovu, od fasada, krovova, ovojnice, a isto tako i pojedinačne mjere ugradnje fotonaponskih elektrana, dizalice toplice, solarne kolektore. Važno je za istaknuti da je u Pozivu uključena i energetska obnova kuća oštećenih u potresu gdje sufinanciramo do 80 posto, a za ostale do 60 posto. Kao i prošle godine, ovdje su pojedinačne mjere za fotonaponske elektrane financirane do 50 posto, a prvi put ove godine imamo i punionice za električne automobile gdje sufinanciramo do 1000 eura po punionici – istaknuo je na radionici direktor Fonda Luka Balen. Dodao je kako je na nivou cijele Hrvatske Fond do sada sufinancirao preko 25 tisuća obiteljskih kuća, a glavni cilj je nastaviti poticati primjenu mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima.

 U svom govoru župan Stričak pohvalio je Poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je vrijedan 120 milijuna eura te je naglasio kako je uvjeren da će interes žitelja s područja Varaždinske županije za prijavu na taj poziv biti jako dobar. Ujedno je spomenuo neke od aktivnosti koje Varaždinska županija provodi u području energetske učinkovitosti. “Početkom ove godine dodijeli smo bespovratna sredstva građanima za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama. Po javnom pozivu odobreno je 216 prijava te građanima isplaćeno 101.200 eura. Kroz kojih dva tjedna raspisat ćemo natječaj za izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu obiteljskih kuća ili za ishođenje energetskih certifikata. Završen je projekt  „Povećanje kapaciteta obrazovnih ustanova Varaždinske županije za proizvodnju solarne energije“, ukupne vrijednosti 351.226,25 eura, u sklopu kojeg su postavljene solarne elektrane na 12 škola kojima je osnivač Varaždinska županija. Cilj nam je da svaka škola ima određeni vlastiti vid proizvodnje električne energije. U suradnji s Općinom Mali Bukovec provodimo projekt izgradnje prve geotermalne elektrane u vlasništvu Županije i Općine, omjer je 85:15 u korist Županije. Do travnja ove godine mogli bi ishoditi potrebna rješenja i potom krenuti u projektiranje, a iduće godine u izgradnju same elektrane. Toplinski dio energije, umjesto da ide u zrak, bit će namijenjen žiteljima tamošnjeg kraja, posebice OPG-ovima i cvjećarima. Naime, taj ludbreški kraj poznat je po tome da se tamo proizvede gotovo 50 posto hrvatskog cvijeća – rekao je, između ostalog župan, ističući kako svi ti programi i projekti koje provodi Varaždinska županija s jedne strane za cilj imaju očuvanje okoliša, a s druge strane uštedu na energentima.

Voditelj Službe za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije Mladen Ilijević, održao je prezentaciju o programu energetske obnove kuća i pojasnio sudionicima radionice uvjete i kriterije te odgovorio na veliki broj pitanja iz publike.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Postavljanje nove javne rasvjete u Ulici Stanka Vraza

      U Ulici Stanka Vraza, danas su započeli radovi na modernizaciji javne rasvjete. Prva faza radova od Hallerove aleje do Ulice Vatroslava Lisinskog započela je demontažom zastarjelih svjetiljki i dotrajalih stupova te na spomenutoj dionici u sljedeća tri tjedna neće biti javne rasvjete, najavljeno je iz varaždinske gradske uprave. U tom razdoblju bit će zamijenjeni podzemni elektroenergetski kablovi, postavljeni novi temelji stupova javne rasvjete, novi stupovi i nove energetski […]

  today22/07/2024 2

  0%