play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Općina Trnovec Bartolovečki slavi 100 godina svojih DVD-ova

U Općini Trnovec Bartolovečki sva Dobrovoljna vatrogasna društva, njih 5, ove godine slave svoju stotu obljetnicu osnutka čime se potvrđuje kako je tradicija dobrovoljnog vatrogastva iznimno ukorijenjena u svijest svih žitelja Općine. Daleke 1923. godine, nekolicina mještana Zamlake, Šemovca, Štefanca, Bartolovca i Trnovca pripremila je osnivačku skupštinu na kojoj su osnovali svoja Hrvatska dobrovoljna vatrogasna društva sa ciljem protupožarne preventive i zaštite od požara. Ove subote u Trnovcu, upriličena je velika, zajednička svečanost u organizaciji Vatrogasne zajednice Općine Trnovec Bartolovečki povodom proslave stote godine osnutka i djelovanja lokalnih DVD-ova.

Cjelokupno događanje započelo je u 16 sati svetom misom u crkvi Majke Božje Snježne u Trnovcu, nakon čega je slijedio svečani mimohod vatrogasnih postrojbi po centru Trnovca. U školskoj sportskoj dvorani, u 17 sati, započela je i svečana sjednica. Načelnica Općine Trnovec Bartolovečki Verica Vitković istaknula je ovo kao poseban dan za cijelu Općinu. Izrazila je zahvalnost i duboko poštovanje na 100 godina djelovanja, profesionalnog pristupa te čuvanja života i imovine svih sumještana. “Naši vatrogasci su kroz ovih 100 godina postojanja često izlagali svoje živote kako bi spasili druge, a njihova pripravnost i oprema su ključni za uspješno obavljanje njihovih zadataka. Stoga je važno imati ovakve članove vatrogasnih postrojbi – koji su spremni i uvježbani, ali i kvalitetno opremljeni kako bi mogli učinkovito odgovoriti u slučaju opasnosti” istaknula je načelnica Vitković i dodala kako će Općina nastaviti izdvajati financijska sredstva za Vatrogasnu zajednicu. Općina isto tako ulaže financijska sredstva za leasing navalnog vozila, a kao znak pažnje, vatrogasci na području Općine su oslobođeni plaćanja komunalne naknade. Također, načelnica Vitković smatra kako je budućnost vatrogastva u Općini sigurna. “Vatrogastvo je djelatnost od značajnog interesa za naš kraj, a njezinim razvijanjem jačamo sigurnost ne samo mještana već cijele naše lokalne zajednice. Veseli me što sve češće viđam mlađa lica među vatrogascima, kao i vatrogaskinje, što znači da se ne trebamo bojati za budućnost vatrogastva u Općini Trnovec Bartolovečki” zaključila je Vitković.

Velikoj proslavi pridružio se i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je čestitao Općini, Vatrogasnoj zajednici Općine i svim Dobrovoljnim vatrogasnim društvima na velikoj obljetnici. “Još nisam čuo da unutar jedne općine postoji 5 DVD-a i da su svi osnovani iste godine. U Trnovcu Bartolovečkom imamo 5 DVD-a koji obilježavaju 100 godina neprekidnog rada i djelovanja te koji zajedno slave 100 godina. Uvijek kada se dogode elementarne nepogode, vatrogasci su ti koji prvi uskoče u pomoć. Tako je i kod nas i stoga im hvala za sve te svim vatrogascima iz Općine Trnovec Bartolovečki čestitam na sjajnom uspjehu i stotoj godišnjici” rekao je Stričak.

Predsjednik VZO-a Općine Trnovec Bartolovečki Damir Pisačić uime VZO-a i u svoje osobno ime, zaželio je dobrodošlicu svima na proslavu 100 godina postojanja Dobrovoljnih vatrogasnih društava Zamlaka, Šemovec, Štefanec, Bartolovec i Trnovec. “Čestitam današnjim slavljenicima, članovima dobrovoljnih vatrogasnih društava Vatrogasne zajednice općine Trnovec Bartolovečki, koji su svojim predanim radom, istinskim zalaganjem i nesebičnim odricanjem pridonijeli uspješnosti naših društava tijekom stoljetnog djelovanja. Uvjeren sam da ćemo nastaviti predano raditi na prosperitetu i daljnjem razvoju ovih vrijednih stogodišnjaka. Nastavit ćemo svoju posvećenost, služeći na dobrobit naših naselja, općine i cijele naše domovine, Republike Hrvatske” poručio je Pisačić.

 

Okupljenima se obratio i Zapovjednik VZO-a, predsjednik DVD-a Trnovec, Dragutin Cecelja koji je iskoristio priliku i prisjetio se stogodišnjeg djelovanja DVD-a Trnovec. Objasnio je Cecelja kako povijest vatrogastva seže još dublje od ovih 100 godina u prošlost.

 

-Inicijative za osnivanje vatrogasnog društva u Trnovcu bilo je i mnogo ranije od strane mještana Trnovca. Još 1901. godine na inicijativu Ivana Flegara, mještani Trnovca su svojim dobrovoljnim prilozima kupili prvu ručnu štrcaljku i nekoliko metara cijevi koja je služila za gašenje nastalog požara – podsjetio je Cecelja.

 

Redom su govore držali i predsjednici DVD-ova Bartolovec, Štefanec, Šemovec i Zamlaka, prisjećajući okupljene na svoju stogodišnju povijest. Svi oni redom su se složili da je teško u par rečenica staviti na papir 100 godina neprekidnog rada njihovih DVD-ova, međutim, nadaju se još mnogim uspješnim i ponosnim godinama rada.

 

 

 

 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Postavljanje nove javne rasvjete u Ulici Stanka Vraza

      U Ulici Stanka Vraza, danas su započeli radovi na modernizaciji javne rasvjete. Prva faza radova od Hallerove aleje do Ulice Vatroslava Lisinskog započela je demontažom zastarjelih svjetiljki i dotrajalih stupova te na spomenutoj dionici u sljedeća tri tjedna neće biti javne rasvjete, najavljeno je iz varaždinske gradske uprave. U tom razdoblju bit će zamijenjeni podzemni elektroenergetski kablovi, postavljeni novi temelji stupova javne rasvjete, novi stupovi i nove energetski […]

  today22/07/2024

  0%