play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Općina Petrijanec dosad uspjela registrirati čak 21 lokalno kulturno dobro

Ministarstvo kulture i medija RH omogućilo je dostupnost Evidencije dobara od lokalnog značenja putem web tražilice Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske.

 

Od do sada ukupno 104 upisana dobra od lokalnog značenja u evidenciju Ministarstva, ističe se Općina Petrijanec u Varaždinskoj županiji koja je registrirala čak 21 lokalno dobro, a veliki broj lokalnih dobara registrirali su također Lipik i Pakrac.

– ” Na području općine Petrijanec nalaze brojni primjerci zaštićenih kulturnih dobara (vidljivih također u registru https://registar.kulturnadobra.hr/ ) koji su svojevrsni svjedok vremena. Kulturna dobra poput župne Crkve sv. Petra i Pavla i kurije župnog dvora, Crkve sv. Katarine, Vijećnice ili Zgrade stare škole te ostalih čak šest od ukupno 10 nepokretnih pojedinačnih dobara zaštićena su Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Područje općine bogato je baštinom koja je popisana i evidentirana također u dokumentaciji Konzervatorskog odjela u Varaždinu, ali za neke od njih nije izvršeno vrednovanje i utvrđivanje svojstva kulturnog dobra. Radi se o kapelicama ili raspelima po naseljima općine kao npr. Kapela Srca Isusova iz 1919. godine u Majerju,  Kapelici Presvetog Trojstva iz 1924. godine u Družbincu ili Kapeli sv. Obitelji iz 1906. godine u Petrijancu ili pak mnogobrojna raspela koja se nalaze u gotovo svim naseljima naše općine koje smo evo na moj prijedlog a uz jednoglasnu Odluku općinskog vijeća zaštitili kao dobro od lokalnog značaja. ” – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Proglašene dvije prirodne nepogode u Varaždinskoj županiji  

  Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak je danas, 24. svibnja, donio odluke o proglašenju dvije prirodne nepogode. Odluka o proglašenju prirodne nepogode klizanje, tečenje, odronjavanje i prevrtanje zemljišta donesena je za pet gradova: Ivanec, Lepoglava, Novi Marof, Ludbreg i Varaždinske Toplice, te 15 općina: Bednja, Beretinec, Breznica, Breznički Hum, Cestica, Donja Voća, Martijanec, Gornji Kneginec, Jalžabet, Klenovnik, Ljubešćica, Maruševec, Vidovec, Vinica i Visoko. Odluka o proglašenju prirodne nepogode od poplava donesena je […]

  today24/05/2023 13

  0%