play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Općina Petrijanec dosad uspjela registrirati čak 21 lokalno kulturno dobro

Ministarstvo kulture i medija RH omogućilo je dostupnost Evidencije dobara od lokalnog značenja putem web tražilice Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske.

 

Od do sada ukupno 104 upisana dobra od lokalnog značenja u evidenciju Ministarstva, ističe se Općina Petrijanec u Varaždinskoj županiji koja je registrirala čak 21 lokalno dobro, a veliki broj lokalnih dobara registrirali su također Lipik i Pakrac.

– ” Na području općine Petrijanec nalaze brojni primjerci zaštićenih kulturnih dobara (vidljivih također u registru https://registar.kulturnadobra.hr/ ) koji su svojevrsni svjedok vremena. Kulturna dobra poput župne Crkve sv. Petra i Pavla i kurije župnog dvora, Crkve sv. Katarine, Vijećnice ili Zgrade stare škole te ostalih čak šest od ukupno 10 nepokretnih pojedinačnih dobara zaštićena su Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Područje općine bogato je baštinom koja je popisana i evidentirana također u dokumentaciji Konzervatorskog odjela u Varaždinu, ali za neke od njih nije izvršeno vrednovanje i utvrđivanje svojstva kulturnog dobra. Radi se o kapelicama ili raspelima po naseljima općine kao npr. Kapela Srca Isusova iz 1919. godine u Majerju,  Kapelici Presvetog Trojstva iz 1924. godine u Družbincu ili Kapeli sv. Obitelji iz 1906. godine u Petrijancu ili pak mnogobrojna raspela koja se nalaze u gotovo svim naseljima naše općine koje smo evo na moj prijedlog a uz jednoglasnu Odluku općinskog vijeća zaštitili kao dobro od lokalnog značaja. ” – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Grad Varaždin objavio natječaj za izradu idejnog rješenja za uređenje pet rotora

  Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković u četvrtak je u Gradskoj vijećnici zajedno s predsjednicom Društva arhitekata Varaždin Janjom Ivanec i koautoricom Elaborata natječaja Majom Kireta predstavio javni likovni i arhitektonsko-urbanističko-krajobrazni natječaj za izradu idejnog rješenja za uređenje pet rotora u Varaždinu na kojima će se postaviti javna plastika. Zamjenik gradonačelnika istaknuo je kako Varaždin prvi u Hrvatskoj provodi ovakav javni natječaj za uređenje rotora koji se nalaze na području […]

  today20/06/2024 52

  0%