play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Općina Maruševec ponovo jedna od najtransparentnijih u Hrvatskoj

Institut za javne financije objavio je rezultate istraživanja proračunske transparentnosti na svih 576 županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj. Općina Maruševec ponovo je ocijenjena najvišom ocjenom – „peticom“ za otvorenost proračuna te je time svrstana na listu najtransparentnijih općina u Hrvatskoj.

Za potrebe istraživanja proračunska transparentnost mjerila se brojem ključnih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica, a to su u ovom ciklusu bili godišnje izvršenje proračuna za 2019. godinu, polugodišnje izvršenje proračuna za 2020. godinu, prijedlog proračuna za 2021., izglasani proračun za 2021., te proračunski vodič za građane za 2021. godinu.

Objavljivanjem rezultata istraživanja Institut za javne financije želi ukazati na važnost proračunske transparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče odgovornost lokalnih vlasti, jer transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije. „Transparentnost je jedna od glavnih preduvjeta za uspješno upravljanje javnim financijama. Ova izvrsna ocjena je očekivana jer sve radimo potpuno transparentno, javno objavljujemo sve propisane dokumente i akte, pridržavajući se pritom Zakona o proračunu, Zakona o pravu na pristup informacijama i preporuka Ministarstva financija. To je prošle godine potvrdio i Državni ured za reviziju prilikom izdavanja bezuvjetnog mišljenja o usklađenosti poslovanja Općine Maruševec za 2019. godinu, zadovoljno je izjavio nakon objave rezultata načelnik Općine Maruševec Mario Klapša. Uz Općinu Maruševec, samo je petnaest od dvadeset dvije općine iz Varaždinske županije polučilo izvrstan rezultat na provedenom istraživanju. To su Bednja, Beretinec, Breznica,  Cestica, Donja Voća, Gornji Kneginec, Ljubešćica, Mali Bukovec, Petrijanec, Sračinec, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Veliki Bukovec, Vidovec, Vinica, Visoko, te pet gradova; Ivanec, Lepoglava, Ludbreg, Varaždin i Varaždinske Toplice. Prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama županija, gradova i općina – iz godine u godinu se popravlja, te u ovom ciklusu iznosi 4,4 od mogućih 5. To je znatno poboljšanje u odnosu na 2015. kada je iznosila prosječnih 1,8, prema rezultatima istraživanja. Detaljni rezultati istraživanja svih 576 lokalnih proračuna dostupni su putem interaktivne karte koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
  20:25NE DAJ IM DA NAS RASTAVE - HRNIĆ MILO
  20:22MORNAREVA PJESMA - VAJTA
  20:18U DVOJE JE LJEPŠE - DIMITROVSKA LJUPKA & IVICA ŠERFEZI
  20:14LASTAVICA - CETINIĆ MERI
  20:11DOBRA TI VEČER MATI MOJA - KOVAČ MATE MIŠO
 • Regija

  Nestala je Ivana Ivanušec Koren, pomozite ju pronaći

  Policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su prijavu , rođene 25. travnja 1992. godine u Varaždinu. Prema prijavi supruga, on je navedenu istog dana oko 7.50 sati, dovezao na posao u Gortanovu ulicu u Varaždinu. Nakon toga je obaviješten da nije došla na radno mjesto te joj se gubi svaki trag. Ivana Ivanušec Koren visoka je oko 170 cm, srednje tjelesne građe, kestenjaste ravne kose, smeđih očiju. U trenutku nestanka […]

  today13/03/2021 37