play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Ogromne štete u Općini Veliki Bukovec, ministrica Vučković: Pomoći ćemo putem posebne mjere Programa ruralnog razvoja

Nakon snažnog grmljavinskog nevremena popraćeno jakom tučom koje je u srijedu zahvatilo veći dio Varaždinske županije, najpogođeniju općinu – Općinu Veliki Bukovec posjetila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković u pratnji državnog tajnika Zdravka Tušeka, župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka i načelnika Općine Veliki Bukovec Franje Vrbanića.

U obilasku terena bili su i predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije dr. sc. Josip Križanić, načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek.

Uvjerivši se sama u razmjere nevremena i štete, ministrica Vučković naglasila je kako su uslijed prirodnih katastrofa i elementarnih nepogoda najpogođeniji upravo poljoprivrednici. Međutim, u ovih nekoliko godina stečena su poprilična iskustva u saniranju takvih posljedica i obnavljanju proizvodnih kapaciteta poljoprivrednih gospodarstava. „Ovi proizvođači čine 50 % hrvatske cvjećarske proizvodnje i odmah mogu u ime Ministarstva poljoprivrede i Vlade RH potvrditi da ćemo ta gospodarstva obnoviti putem posebne mjere programa ruralnog razvoja. Kao i uvijek do sada, u suradnji s Varaždinskom županijom te općinama Veliki i Mali Bukovec razmotrit ćemo te osigurati i dodatne mehanizme pomoći” – rekla je ministrica Vučković.

Naglasila je da ovakva tuča nije viđena desetljećima, a s obzirom na klimatske promjene, ovakve situacije mogle bi se i dalje događati. „Ministarstvo ima izdašnu mjeru za obnovu proizvodnog potencijala te ćemo pomoći mještanima kako bi u kratkom roku mogli ponovno početi s radom. Situacija je ovdje specifična jer su, uz štete na usjevima, velike štete i na građevinskim objektima. Riječ je o stakleničkoj i plasteničkoj proizvodnji. Plastenici su oštećeni, a staklenici su potpuno stradali. Pomoć za te štete osigurat ćemo putem druge mjere. S obzirom na specifičan trenutak izlaska iz jednog ciklusa proizvode i potrebe ulaska u drugi, moramo razmotriti druge mehanizme pomoći koji se sada odnose na izgubljeni prihod ovdašnjih proizvođača” – objasnila je ministrica Vučković.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, koji je već sinoć sa zamjenicom i načelnicom Stožera za civilnu zaštitu Varaždinske županije Silvijom Zagorec obišao teren, istaknuo je kako su već pokrenute određene aktivnosti. „S obzirom na to kako izgledaju svi ovi plastenici i staklenici, sreća je da u tom trenutku u njima nije bilo nikoga, jer bi danas govorili o ozlijeđenima, a možda i smrtno stradalima. Odmah smo obavijestili Vladu i ministricu poljoprivrede koja je od jutra s nama na terenu. Načelnik Općine odmah je angažirao Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda koji su na terenu i utvrđuju štetu. Nakon što prikupe podatke, Povjerenstvo predlaže proglašenje prirodne nepogode, koju proglašava župan. Kroz dva – tri dana mogli bi imati prve procjene štete” – objasnio je župan Stričak naglasivši kako će i Županija, sukladno raspoloživim sredstvima, pomoći ljudima koji su pretrpjeli štete uzrokovane nevremenom.

A da je riječ o velikim štetama potvrdio je i načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić. „U naseljima nema kuće koja nije oštećena i stanje je katastrofalno. Štete samo na jednom gospodarstvu premašuju tri proračuna Općine, a takvih OPG-ova imamo desetak. Nakon procjene stanja na terenu, proizvođači će dobiti potrebnu pomoć. U proračunu za ovu pomoć sredstava nema, ali naći ćemo način kako pomoći svima s obzirom da pokrivamo 50 % hrvatske proizvodnje cvijeća” – rekao je načelnik Vrbanić.

Ministrica Vučković, župan i načelnik obišli su nekoliko OPG-ova, između ostalih, i OPG Mađarić – obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo s više od 30 godina iskustva u uzgoju i prodaji raznolikog cvijeća. „Mi od poljoprivrede živimo, od proizvodnje cvijeća i to nam je jedina djelatnost te u ovom trenutku ne znamo kako dalje. Uništeno nam je svo cvijeće, svi staklenici, šteta je 100-postotna. To nije bila normalna tuča, to je bila apokalipsa, kao da su bombe padale. U 15 minuta sve nam je uništeno. S proizvodnjom moramo nastaviti dalje, a nemamo kamo posaditi novo cvijeće” – rekao je Darko Mađarić.

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Kako EU projektom potaknuti promjene ponašanja građana u prometu?

  „PopUpUrbanSpace“ naziv je europskog projekta u kojem će Grad Varaždin sudjelovati zajedno s deset partnera iz sedam zemalja i devet europskih regija. Razvojna agencija Sjever DAN je u petak u palači Herzer organizirala početnu radionicu na kojoj su predsjednik Uprave agencije Željko Bedeković i Danilo Čeh, predstavnik  vodećeg partnera iz Kamnika u Sloveniji govorili o  samom projektu i njegovim ciljevima. Glavni cilj projekta ‘PopUpUrbanSpaces’ je omogućiti javnom sektoru i povezanim […]

  today29/09/2023

  0%