play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Održana završna konferencija projekta ‘Cardiab protect’

Kako bi se na području Varaždinske županije smanjio broj obolijevanja od kroničnih nezaraznih bolesti te ujedno povećala kvaliteta života stanovništva kroz usvajanje zdravog životnog stila Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije osmislio je projekt CARDIAB PROTECT (Prevencija kroničnih nezaraznih bolesti usvajanjem zdravog životnog stila). Rezultati projekta koji je trajao 18 mjeseci predstavljeni su na završnoj konferenciji.

Kao što je istaknula voditeljica projekta Irena Stipešević-Rakamarić, cilj projekta bio je usmjeren na usvajanje zdravog načina života u svrhu prevencije kroničnih nezaraznih bolesti.

– Projekt je prvenstveno bio preventivno-edukativne prirode, stoga su se i naše aktivnosti odvijale u tom smjeru. Obuhvatio je sve dobne skupine, od djece predškolskog uzrasta za koje smo održali 25 radionica u dječjim vrtićima te izradili slikovnice, do odraslih odnosno osoba starije životne dobi. Održali smo šest okruglih stolova, 40-tak radionica, javnozdravstvenih akcija mjerenja razine šećera u krvi i krvnog tlaka, konferencija na temu kardiovaskularne prevencije i rehabilitacije, dijabetesa i debljine te prevencije raka dojke. Ujedno su snimljeni i video materijali kako za opću populaciju, tako i za osobe koje se pripremaju na roditeljstvo – nabrojala je voditeljica projekta Irena Stipešević-Rakamarić istaknuvši da je projekt naišao na veliko zanimanje same javnosti.

Okupljenima se na završnoj konferenciji u ime župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka obratila predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije Spomenka Kiđemet-Piskač.

– U prevenciji i liječenju kroničnih nezaraznih bolesti od velike važnosti je i promjena životnog stila. Nije dovoljno povišeni krvi tlak ili druge bolesti liječiti samo lijekovima, već su jako bitne promjene životnih navika, od redovite šetnje, pravilne prehrane, do izbjegavanja alkohola, cigareta, jer to značajno pridonosi razvoju tih bolesti. Ujedno, stalno naglašavamo kako su kronične nezarazne bolesti „tihi ubojica“. Često nismo ni svjesni da imamo povišeni krvni tlak ili razinu šećera u krvi, te ukoliko ih ne liječimo lijekovima i zdravim načinom života, one kasnije mogu dovesti do komplikacija koje su često puta opasne po život, poput srčanog ili moždanog udara – naglasila je Kiđemet-Piskač pohvalivši projekt Zavoda za javno zdravstvo kao dobro osmišljen projekt te se nada nastavku provođenja ovakvih vrsta edukativnih radionica kako bi se stanovništvo što više osvijestilo o važnosti usvajanja zdravih životnih navika.

Uz nositelja projekta ZZJZ Varaždinske županije, partnere Dom zdravlja Varaždinske županije i Varaždinsku županiju, u provedbu projekta uključili su se i Sveučilište Sjever, Medicinska školu Varaždin, Srednja škola u Maruševcu s pravom javnosti, Opća bolnica Varaždin, te Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Više od 18 tisuća eura za projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”

  Digitalizacija rada gradske uprave te razvoj smart city koncepta, među prioritetima su brojnih jedinica lokalne samouprave, stoga je i osmišljen projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”. Potvrda da je osmišljen i pripremljen dobro je odluka Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da sufinancira ovaj projekt vrijedan gotovo 46 tisuća eura, a ugovor o sufinaciranju gradonačelniku Siniši Jenkaču u četvrtak su uručili ministrica zaštite okoliša i […]

  today19/07/2024 8

  0%