play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Održana stručna demonstrativna radionica orezivanja stabala u Arboretumu Opeka Vinica

U subotu, 30.travnja održana je stručna demonstrativna radionica orezivanja stabala u Arboretumu Opeka Vinica.  Događaj je organizirala udruga „Zasadi stablo,  ne budi panj!“ u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije, Srednjom školom Arboretum Opeka , Općinom Vinica te DVD-om Vinica.

 

Okupili su se najbolji arboristi/penjači iz Hrvatske i Slovenije. Voditeljica udruge „Zasadi drvo, ne budi panj!“ Mateja-Anđelina Kramar održala je pozdravni uvod, a pozdravni govor te predstavljanje  Arboretuma održao je načelnik Općine Vinica dr.sc. Branimir Štimec, prof. Predstavio je povijest Vinice te pozdravio sve prisutne. Arboretum Opeka je najstarije zaštićeno područje prirode u Republici Hrvatskoj. Zaštićeno je daleke 1947. godine te načelnik poziva na više ovakvih akcija i da svi postanemo svjesni značaja ove velike zbirke raznog drveća. Projekt obnove parka Arboretum Opeka te Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi predstavio je ravnatelj Srednje škole „Arboretum Opeka“Marčan dipl.inf. Dragan Brkić.

 

Fran Poštenjak održao je predavanje o stablima te raspodijelio tim za zahvate. Objasnio je kako stabla generiraju rast, štetnost rezanja vrha stabala, bolesti stabala te razvijanje staništa vezanih uz razna stabala. Ispričao je kako imelu treba u ranoj fazi ukloniti sa stabla jer uzima vodu i mineralne otopine od stabla te iscrpi stablo čime dolazi do propadanja stabla. Održana je panel diskusija  sa strukom o orezivanju urbanih stabala i senzibiliteta javnosti na te iste zahvate te je zaključeno kako je potrebno povećati komunikaciju struke interno te povećati količinu edukacija prema javnosti kroz praktične radionice. Demonstrirali su stručne zahvate arborikulture na 10 veteranskih stabala lipa. Navedenim stablima bilo je nužno prorijediti krošnju kako bi se zadržala estetska vizura Arboretuma, a ujedno i poboljšao vitalitet i izgled krošnji lipa te osigurala sigurnost za javnost.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  U okviru programa Dana Općine organizirani edukacija o prevenciji dijabetesa i mjerenje šećera u krvi

  Jedan od programa u okviru obilježavanja Dana Općine Trnovec Bartolovečki bila je i edukacija o prevenciji dijabetese, a tom je prilikom u petak sudionicima predavanja mjeren šećer. Akciji i edukaciji prisustvovala je i Ana Bramović, koja je istaknula da je jako zadovoljna s akcijom koju je organizirala Općina te da je čula mnoge korisne informacije koje su je zanimale." Šećer provjeravam stalno, svaki mjesec, kao i kolesterol svaka tri mjeseca"  […]

  today20/04/2024 3

  0%