play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Održana stručna demonstrativna radionica orezivanja stabala u Arboretumu Opeka Vinica

U subotu, 30.travnja održana je stručna demonstrativna radionica orezivanja stabala u Arboretumu Opeka Vinica.  Događaj je organizirala udruga „Zasadi stablo,  ne budi panj!“ u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije, Srednjom školom Arboretum Opeka , Općinom Vinica te DVD-om Vinica.

 

Okupili su se najbolji arboristi/penjači iz Hrvatske i Slovenije. Voditeljica udruge „Zasadi drvo, ne budi panj!“ Mateja-Anđelina Kramar održala je pozdravni uvod, a pozdravni govor te predstavljanje  Arboretuma održao je načelnik Općine Vinica dr.sc. Branimir Štimec, prof. Predstavio je povijest Vinice te pozdravio sve prisutne. Arboretum Opeka je najstarije zaštićeno područje prirode u Republici Hrvatskoj. Zaštićeno je daleke 1947. godine te načelnik poziva na više ovakvih akcija i da svi postanemo svjesni značaja ove velike zbirke raznog drveća. Projekt obnove parka Arboretum Opeka te Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi predstavio je ravnatelj Srednje škole „Arboretum Opeka“Marčan dipl.inf. Dragan Brkić.

 

Fran Poštenjak održao je predavanje o stablima te raspodijelio tim za zahvate. Objasnio je kako stabla generiraju rast, štetnost rezanja vrha stabala, bolesti stabala te razvijanje staništa vezanih uz razna stabala. Ispričao je kako imelu treba u ranoj fazi ukloniti sa stabla jer uzima vodu i mineralne otopine od stabla te iscrpi stablo čime dolazi do propadanja stabla. Održana je panel diskusija  sa strukom o orezivanju urbanih stabala i senzibiliteta javnosti na te iste zahvate te je zaključeno kako je potrebno povećati komunikaciju struke interno te povećati količinu edukacija prema javnosti kroz praktične radionice. Demonstrirali su stručne zahvate arborikulture na 10 veteranskih stabala lipa. Navedenim stablima bilo je nužno prorijediti krošnju kako bi se zadržala estetska vizura Arboretuma, a ujedno i poboljšao vitalitet i izgled krošnji lipa te osigurala sigurnost za javnost.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Novih 4,1 milijun kuna za projekte male infrastrukture

  Na sjednici Upravnog odbora Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad, koja je održana u ponedjeljak, 20. lipnja, donijete su odluke o odabiru projekata za Mjeru 7.4. - Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu. Temeljem ovih odluka o dodjeli  bespovratnih sredstava 14 jedinica lokalne samouprave s područja LAG-a Sjeverozapad dobit će ukupno 4,1 milijun kuna bespovratnih sredstava […]

  today24/06/2022 7