play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Održana sjednica Savjeta za obrazovanje, gospodarstvo i međuregionalnu suradnju Varaždinske županije

Županijski Savjet za obrazovanje, gospodarstvo i međuregionalnu suradnju održao je u Županijskoj palači svoju četvrtu redovnu sjednicu, a prvu pod predsjedanjem novog predsjednika, prorektora za financije i opće poslove Sveučilišta Sjever Gorana Kozine. Glavne teme sjednice bile su projekt cjelodnevne nastave osnovnih škola, rad centara izvrsnosti kao i analiza stipendija i nagrada.

Prisutne članove na početku sjednice pozdravila je zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec zahvalivši im se što svojim zalaganjem kao savjetodavno tijelo Županijske skupštine daju doprinos razvoju Varaždinske županije. Kako je istaknuo na sastanku, Varaždinska županija u ovoj godini za obrazovanje izdvojila čak 62% proračunskih sredstava.

-Također, županija prepoznaje svoje potencijale i predvodnica je u brojnim projektima i primjer drugim županijama, a posebno ponosni možemo biti na naše projekte i inicijative u području obrazovanja kao što su centri izvrsnosti, regionalni centri kompetentnosti u zdravstvu i poljoprivredi kao i Europski talent centar Hrvatska. Gospodarstvo Varaždinske županije 3. je najjače u Republici Hrvatskoj, što je zaista značajan pokazatelj. Osim ulaganja od 500 milijuna eura javnog novca, mi imamo i nikad veći investicijski ciklus privatnog kapitala u vrijednosti preko 300 milijuna eura. Dakle, imamo se čime pohvaliti, mnogi žele učiti od nas, ali otvoreni smo za suradnju i prijedloge koje želimo čuti i od članova ovog Savjeta – rekla je, između ostalog, zamjenica župana Silvija Zagorec.

Predsjednik Savjeta Goran Kozina istaknuo je kako je ulaganje u djecu i mlade naša budućnost te da na tome treba ustrajati.

-Svjedoci smo globalnih promjena, štrajkova i prosvjeda te moramo raditi i promišljati da budemo korak ispred. Kao savjetodavnom tijelu Županijske skupštine naš je zadatak inicirati prijedloge za još bolji razvoj Varaždinske županije. Siguran sam da članovi Savjeta svaki u svom resoru, a pokrivamo uistinu sva područja od obrazovanja, Obrtničke komore, gospodarstva do znanosti, mogu dati kvalitetne prijedloge. Stoga ćemo sjednice održavati češće i biti kvalitetan partner u sinergiji obrazovanja, gospodarstva i međuregionalne suradnje – rekao je predsjednik Savjeta Kozina.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek predstavio je članovima Savjeta rad centara izvrsnosti Varaždinske županije koji iz godine u godinu privlače sve veći broj polaznika, a kako se s djecom i mladima radi najbolje govore rezultati i osvojene medalje na domaćim i međunarodnim natjecanjima.

-Gradimo sustav jednakih šansi, te potičemo izvrsnost, a prva odluka Županijske skupštine u ovom mandatu bila je uprava odluka o nagrađivanju naših učenika i studenata. Nastavljamo i dalje sa stipendiranjem naših srednjoškolaca i studenata i ono što je izuzetno važno ne školujemo djecu za suficitarna zanimanja. Kad gledamo cjelokupno srednjoškolsko obrazovanje 75% čini ga strukovno obrazovanje. Također, raste broj mladih koji nastavljaju svoje obrazovanje na visokom učilištima i sveučilištima, a po broju upisanih studenata na visokoobrazovnim ustanovama na našem području prednjači Sveučilište Sjeverrekao je pročelnik Huđek.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Općina Cestica objavila Javni poziv za bespovratne potpore za poduzetnike s područja Općine Cestica

  Otvoren je Javni poziv iz Podmjere 1.1. Modernizacija proizvodno poslovnih procesa kojima se nastoji povećati konkurentnost MSP-a kroz ulaganje u modernizaciju strojeva, radnih vozila i opreme te nabavu suvremenih industrijskih tehnologija i rješenja. Cilj ovog poziva je kroz sufinanciranje dijela troškova nabave materijalne  i nematerijalne imovine, mali i srednjim poduzetnicima sa sjedištem na području Općine Cestica pružiti podršku u povećanju konkurentnosti na tržištu kroz ulaganja u napredniju tehnologiju, opremu, strojeve […]

  today18/07/2024 5

  0%