play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Održana sjednica Općinskog Vijeća Općine Trnovec Bartolovečki

Članovi Općinskog vijeća Općine Trnovec Bartolovečki na sjednici održanoj u petak dobili su informaciju o financiranju nužnih rashoda do kraja ožujka ove godine, budući da je obustavljen proračun za 2022. godinu prihvaćen na posljednjoj sjednici u prosincu prošle godine. Podsjetimo, većinom glasova vijećnika HDZ-a i koalicije SDP-HSS-HSU, na posljednjoj je sjednici prihvaćen proračun s amandmanima koje su predložile upravo te stranke. Načelnica Verica Vitković upozorila je da amandmani nisu u skladu sa zakonom i da samim time proračun nije uravnotežen, što će izazvati posljedice. Budući da je Vijeće unatoč tome većinom izglasalo proračun, načelnica je u skladu sa zakonskim ovlastima donijela odluku o obustavi proračuna. „Trenutno je na snazi dio proračuna za nužne rashode, a to samo pokriva jednu četvrtinu prihoda ostvarenih u prvom kvartalu 2020 godine“ rekla je načelnica Verica Vitković „Sada je pred Vijećem da potvrdi obustavljanje postojećeg proračuna i prihvati novi koji će biti usklađen sa Zakonom o proračunu – pojasnila je načelnica Verica Vitković. Do tada je na snazi spomenuta odluka o financiranju nužnih rashoda. “Kako bi Općina mogla funkcionirati u svim segmentima, nastaviti s provođenjem postojećih i pripremom novih projekata, kako bi mogli raditi sve ono što nam je sada onemogućeno, apeliram na sve vijećnike da na sljedećoj sjednici što prije prihvatimo proračun koji će biti usklađen sa Zakonom o proračunu – naglasila je još načelnica. Predsjednik Vijeća HDZ-ov Dalibor Jurak potvrdio je da će sjednicu Vijeću sazvati u što skorijem roku.

Odlukom koja je prihvaćena jednoglasno utvrđeno je da će uslugu prikupljanja miješanog komunalnog otpada, biootpada, reciklabilnog komunalnog otpada i dalje obavljati varaždinska Čistoća. Ta će tvrtka i dalje prikupljati i glomazni otpad jednom godišnje, kao i uslugu preuzimanja otpada u reciklažnom dvorištu i uslugu prijevoza i predaje otpada ovlaštenoj osobi na području općine Trnovec Bartolovečki. Prema prihvaćenoj odluci, miješani komunalni otpad će se, kao i dosad, prikupljati  najmanje jednom u dva tjedna, biootpad najmanje jednom tjedno, otpadni papir, karton i plastika najmanje jednom mjesečno, metal i staklo najmanje jednom u tri mjeseca. Glomazni otpad prikupljat će se najmanje jednom godišnje, a problematični otpad u reciklažnom dvorištu na Motičnjaku u Varaždinu. Novost je da se tekstilni otpad više neće sakupljati u vreće, već će ga mještani općine odvoziti na reciklažno dvorište. Dio ukupne cijene prikupljanja otpada je cijena obvezne minimalne javne usluge, a prema prošlogodišnjim izmjenama Zakona o gospodarenju otpadom, cijene će se mijenjati odnosno rasti. „ Cijena obvezne minimalne javne usluge je jedinstvena i iznosi 75,55 kuna bez PDV-a za kućanstva i 68,03 kuna bez PDV-a za kategoriju korisnika koji nije kućanstvo. Korisniku usluge koji kompostira biootpad cijena javne usluge umanjit će se za 16,71 kn bez PDV-a za sva obračunska razdoblja tijekom kojih kompostira biootpad“ pojasnila je načelnica Verica Vitković te dodala da varijabilni dio cijene ovisi o broju pražnjenja spremnika. „Još jednom apeliram na sve mještane da što više otpada razvrstavaju na kućnom pragu, odnosno u spremnike koje je svako kućanstvo dobilo. Ako ćemo svi zajedno više razvrstavati, količina miješanog komunalnog otpada biti će manja. Na taj ćemo način ispoštovati preuzete direktive i ciljeve Europske unije, ali i sebi smanjiti račune kada je u pitanju odvoz i zbrinjavanje otpada „ zaključila je načelnica.

Dodajmo i da su Općina Trnovec Bartolovečki i Općina Velika Trnovitica potpisale Sporazum o zajedničkoj provedbi mjera gospodarenja otpadom prema kojem će se na odlagalištu neopasnog otpada Johovača na području Općine Velika Trnovitica odlagati ta vrsta otpada s područja Općine Trnovec Bartolovečki.

Općinsko je vijeće udovoljilo zamolbi Športsko ekološke udruge Zamlaka za korištenje prostorija društvenog doma u Zamlaki.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Pripremljen bogat program povodom Dana Općine Trnovec Bartolovečki

  Općina Trnovec Bartolovečki slavi svoj dan. Tim je povodom pripremljen bogat program u kojem će brojni mještani moći pronaći nešto za sebe, od najmlađih do nešto starijih, a organizirane su i edukativne te eko akcije. Naime, najprije će se u petak, 19. travnja, održati nekoliko edukativnih događanja, i to u 13 sati vježba civilne zaštite „Potres 2024” kod zgrade Općine, zatim u 17 sati edukacija o prevenciji bolesti dijabetesa i […]

  today18/04/2024 5

  0%