play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Održana projekcija dokumentarnog filma ‘Ivan Sokač – život za Hrvatsku’

U Etno kući u Gornjoj Voći, u petak je održana projekcija dokumentarnog filma ‘Ivan Sokač – život za Hrvatsku’, koju je organizirala UHBDR „Voća“, uz podršku Općine Donja Voća i na inicijativu Kluba varaždinskih branitelja 1991. – 1995. godine.

Ovaj poseban događaj donio je priču o hrabrosti i predanosti pripadnika 104. brigade Zbora Narodne Garde Hrvatske vojske, posebno kroz život i ratni put zapovjednika Ivana Sokača. Gost, bojnik Vladimir Leskovar, pružio je uvid u sudjelovanje u obrani Republike Hrvatske, dok je dokumentarni film vodio gledatelje kroz nevjerojatnu priču posvećenu životu heroja Ivana Sokača. Scenaristi ovog dirljivog filma su Borna Marinić, Ivan Zvonimir Ivančić i Vladimir Leskovar, koji je također i režiser. Ova večer nije bila samo projekcija filma, već i prilika da svi zajedno promiču vrijednosti Domovinskog rata. Predsjednik kluba Varaždinskih branitelja Vladimir Leskovar rekao je kako se istina skrivala 30 godina te da su napravili ovaj dokumentarni film kako bi svi doznali istinu.

– Klub Varaždinskih branitelja trenutno broji oko 250 članova, a večeras se nalazimo u Etno kući u Gornjoj Voći i predstavit ćemo film ‘Ivan Sokač – život za Hrvatsku’. Radi se o junaku domovinskog rata pukovniku Ivanu Sokaču koji je poginuo obnašajući dužnost zapovjednika 104. brigade na pakračkom području – rekao je Leskovar i nadodao:

– To je priča o kojoj se 30 godina skrivala prava istina. Mi smo se kao njegovi suborci potrudili da bi napravili ovaj film da bi dokazali istinu, da bi dokumentirano i argumentirano prikazali točno što se dogodilo u 12. mjesecu 1991. godine. Pozvali smo i prikupili ljude koji su bili sudionici tih zbivanja, ali imamo tu i drugih ljudi pa imamo i dio Varaždinskih dana rata i zapadne Slavonije. Film završava početkom 1992. godine kad su vršene razmjene tijela jer ipak tijela Smiljana, Drljinića i Sokača su ostala na terenu koji su četnici kontrolirali u ono vrijeme. – istaknuo je Leskovar.

Načelnica Donje Voće Sanja Kočet izrazila je potporu ovakvim aktivnostima.

– Današnjom organizacijom prikazivanja projekcije dokumentarnog filma „Ivan Sokač-život za Hrvatsku“, a na inicijativu Kluba varaždinskih branitelja i bojnika Vladimira Leskovara, članovi udruge branitelja „Voća“ još jednom su svojom aktivnošću stavili naglasak na promicanju istine o Domovinskom ratu.
Naši heroji, najmanje što zaslužuju, da ne budu zaboravljeni. Oni žive onoliko dugo koliko žive sjećanje na njih. Zahvaljujem se Klubu varaždinskih branitelja na hrabrosti, borbi i žrtvi koju su prošli i nakon rata zalaganjem i promicanjem isključivo istine o Domovinskom ratu. Svi ćemo se složiti da nitko ne može vjernije svjedočiti o istini od preživjelih, a na nama svima je da se upoznamo s istinom i potičemo njeno prenašanje na mlađe generacije. – rekla je načelnica Kočet.

Predsjednik udruge branitelja „Voća“ i predsjednik Općinskog vijeća Općine Donja Voća Željko Žmegač emotivno je rekao kako je lijepo da postoje ovakvi filmovi.

– Vraćaju se emocije… Moram spomenuti da je iz Općine Donja Voća sudjelovalo oko 240 pripadnika 104. brigade i lijepo je da postoje ovakvi filmovi, jer mnoge stvari u ono vrijeme nisu mogle biti dokumentirane. Zahvalni smo Klubu varaždinskih branitelja koji su se zaista potrudili napraviti jedan ovakav film – poručio je Željko Žmegač.
Ispred Kluba varaždinski branitelja, bojnik Vladimir Leskovar, dodjelom zahvalnica posebno se zahvalio UHBDR „Voća“, predsjedniku udruge Željki Žmegaču te Načelnici Kočet na njihovim posebnim zaslugama u promicanju istine o vrijednostima Domovinskog rata i zaštite dostojanstva hrvatskih branitelja.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Više od 18 tisuća eura za projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”

  Digitalizacija rada gradske uprave te razvoj smart city koncepta, među prioritetima su brojnih jedinica lokalne samouprave, stoga je i osmišljen projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”. Potvrda da je osmišljen i pripremljen dobro je odluka Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da sufinancira ovaj projekt vrijedan gotovo 46 tisuća eura, a ugovor o sufinaciranju gradonačelniku Siniši Jenkaču u četvrtak su uručili ministrica zaštite okoliša i […]

  today19/07/2024 7

  0%