play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Održana Panel diskusija “2021. godina – Europska godina željeznice”

Europska komisija proglasila je 2021. godinu Europskom godinom željeznice. Inicijativu za proglašenje 2021. godine Europskom godinom željeznice podupro je Europski parlament u ožujku 2020., a Vijeće Europe prihvatilo ga je u prosincu 2020., kao dio europskih napora u okviru Europskog zelenog plana, plana koji je EU izradila s ciljem održivog gospodrastva i postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine. Jedan od ključnih elemenata Plana je pokrenuti čišće i zdravije načine prijevoza jer je prijevozni sektor trenutno odgovoran za 25 posto europske emisije stakleničkih plinova. Europski zeleni plan traži 90 posto smanjenja emisija u prijevoznom sektoru do 2050. godine.

Dok je europski prometni sektor odgovoran za 25 posto emisije stakleničkih plinova, istodobno je željeznica u Europi odgovorna za manje od 0,5 posto emisija stakleničkih plinova povezanih s prometom. To ju čini najodrživijim načinom putničkog i teretnog prijevoza. Između ostalih prednosti željeznica je izuzetno sigurna i povezuje europske ljude i gospodarstvo preko transeuropske prometne mreže (TEN-T). Bez obzira na te prednosti, samo oko 7 posto putnika i 11 posto robe prevozi se željeznicom. Europska godina željeznice omogućit će zamah prema povećanju udjela željezničkog prijevoza na prijevoznom tržištu. To će smanjiti emisiju stakleničkih plinova i zagađenje koje je u europskom prijevozu značajno i tako dati golem doprinos europskim naporima za ostvarenje Europskog zelenog plana.

Kako bi se suočili sa tim ciljevima i osigurali da prijevoz nastavi igrati svoju ulogu u razdoblju tranzicije prema čistom, digitaliziranom i inovativnom europskom gospodarstvu, Komisija je u prosincu 2020. usvojila Održivu i pametnu mobilnu strategiju. Strategija trasira put prema održivijoj, pametnijoj i elastičnijoj mobilnosti, uključuje ciljeve, kao što su udvostručavanje teretnog prijevoza i utrostručavanje putničkog prijevoza do 2050. Očekuje se da će ove godine Komisija prezentirati Akcijski plan za povećanje putničkog i teretnog prijevoza, kao i predviđene mjere za povećanje kapaciteta i pojednostavljenje kupnje karata za različite vrste prijevoza, kako bi u budućnosti povećala atraktivnost željeznice.

Od 1. siječnja Europska komisija otvorila je mrežnu stranicu (https://europa.eu/year-of-rail/index_en ) na kojoj je najavila različita događanja kroz godinu. Kroz različite događaje, projekte i aktivnosti diljem Europe, istaknut će se različite dimenzije željeznice, od, u svijetu vodeće, europske željezničke inovativne industrije do uloge željeznice u europskoj kulturi i baštini, važnoj ulozi u povezivanju regija, ljudi i poslovanja, ulozi u održivom turizmu, kao i njenu uključenost u odnose Europe sa susjednim zemljama.

Savez za željeznicu već 13 godina zapravo radi na promoviranju dobrih praksi i poticanju noviteta na željeznici u Hrvatskoj, što je sada u središtu pozornosti cijele Europe. Nama „Europska godina željeznice“ zapravo traje već 13 godina, što se vidi iz naše vizije i misije. Naša vizija je Hrvatska gdje su javni prijevoz i željeznica okosnica održivog razvoja na zadovoljstvo (svih) građana. Kroz misiju posvećeni smo informiranju javnosti o održivom javnom prijevozu, posebice onom željezničkom, te pratećoj industriji u Hrvatskoj. Osmišljavamo i provodimo projekte za kvalitetniju mobilnost građana i roba, zaštitu okoliša, energetsku učinkovitost, a posebno su nam važne i ekološke prednosti i sigurnost javnog prijevoza.

U naših zadnjih 13 godina sudjelovali smo kao partneri na 5 EU projekata, bili smo vanjski suradnici na 3 EU projekta, izradili smo 8 studija, izdali 5 publikacija i organizirali 16 konferencija i tribina. Godinama smo promovirali sintagmu “3E” (energetski, ekološki i ekonomski povoljna željeznica) koju sada želimo dignuti na ljestvicu više, a to je zelena, digitalna i inovativna željeznica. Zelena – znači da što više pruga mora biti elektirficirano i pogonjeno energijom iz obnovljivih izvora, digitalna – digitalizacija procesa koji će omogućiti brzu, pametnu i sigurnu uslugu, inovativna – digitalnim kanalima približiti korisniku sve bolje i zanimljivije usluge koje će ga privući na željeznicu, ali i željezničarima omogućiti tehnološki moderno okruženje u kojem će stvarati najbolje proizvode.

Ovaj panel, koji organiziramo u suradnji sa Varaždinskom županijom, prvi je u nizu događanja koja planiramo organizirati u povodu Europske godine željeznice. I prvo događanje u Hrvatskoj na tu temu.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  U Osnovnoj školi Tužno otvorena prva Google učionica u Hrvatskoj

    U Osnovnoj školi Tužno danas je svečano otvorena prva Google učionica u Hrvatskoj. Uređena je i opremljena u sklopu projekta Google referentne škole, a riječ je o globalnom standardu u obrazovanju iz područja računalstva i informatike. Varaždinska županija je kao osnivač škole izdvojila gotovo 80.000 eura za uređenje nove informatičke učionice, 58 računala, potrebne licence i drugo. - Unutar mjesec dana smo u tri navrata bili prvi u Hrvatskoj. […]

  today15/04/2024 6

  0%