play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Održana komemoracija u Matušinima

U novomarofskom kraju još je uvijek živo sjećanje na petoricu mladića koji su u zaselku Matušini u Makojišću Donjem pogubljeni na kućnom pragu dvije godine nakon završetka Drugog svjetskog rata. Nevine žrtve stradale su 22. veljače 1947. godine, a tadašnja ih je komunistička vlast pogubila bez suđenja, unatoč činjenici da je 23. kolovoza 1945. godine donijeta opća amnestija za sve sudionike Drugog svjetskog rata.

U znak sjećanja na njihovo stradanje i u počast žrtvama poraća, u zaselku Matušini podignuto je spomen obilježje kod kojeg je u subotu, u organizaciji Udruge Hrvatski domobran – ogranak Novi Marof i Grada Novoga Marofa, položen vijenac i zapaljene svijeće.

U Matušinima su se okupili brojni mještani, a među njima je bio i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač. „Vrlo jasno i bez zadrške treba ponoviti i naglašavati da se ovdje dogodio zločin. Prije 31 godinu, nedaleko odavde također se dogodio zločin sličan ovome, kada je srušen helikopter s europskim promatračima. O tome treba tako govoriti jer to su bili zločini. Zašto su ovi ljudi kojih se danas prisjećamo ubijeni na kućnom pragu teško je reći, ali u ta vremena mogao te netko prokazati da si nešto učinio ili rekao i totalitarno društvo te osudilo. Kada je jednoumlje, svatko tko ima drugačije mišljenje ili stavove može se naći pred nišanom i pred obaračem” – rekao je Jenkač.

Naglasio je da o zlu treba svjedočiti, kako o nacističkom, fašističkom, tako i o komunističkom. „I civilizirana je Europa svaki totalitarizam deklarirala kao zlo, a primjer imamo i u današnje vrijeme. Ruski totalitarizam napada drugu državu i ima iste elemente i istu filozofiju osvajanja teritorija kao što su bili za vrijeme našeg Domovinskog rata, ali i iste elemente kao što ih je imao Adolf Hitler. Zlo je zlo, treba ga tako detektirati i na isti način osuditi. Ako zaboravimo tko smo, što smo, kakvi su nam korijeni i što nam se događalo u prošlosti, nemamo budućnost. Moramo biti ponosni i prisjećati se jer ako to ne učinimo, ako zaboravimo našu povijest, nestat ćemo” – poručio je Jenkač.

Predsjednik novomarofskog ogranka Udruge Hrvatski domobran Zdravko Maltar kazao je da se ne smije šutjeti o zločinu koji se dogodio u Matušinima. „Postoji ona izreka da je šutnja zlato, ali mislim da onaj koji šuti zapravo izdaje istinu i to si ne smijemo dozvoliti. Ne možemo i ne smijemo šutjeti o ovom i sličnim zločinima, već o njima trebamo glasno govoriti i nikad ih ne zaboraviti, a žrtava se uvijek sjećati.” – kazao je Maltar.

   

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Postavljanje nove javne rasvjete u Ulici Stanka Vraza

      U Ulici Stanka Vraza, danas su započeli radovi na modernizaciji javne rasvjete. Prva faza radova od Hallerove aleje do Ulice Vatroslava Lisinskog započela je demontažom zastarjelih svjetiljki i dotrajalih stupova te na spomenutoj dionici u sljedeća tri tjedna neće biti javne rasvjete, najavljeno je iz varaždinske gradske uprave. U tom razdoblju bit će zamijenjeni podzemni elektroenergetski kablovi, postavljeni novi temelji stupova javne rasvjete, novi stupovi i nove energetski […]

  today22/07/2024 1

  0%