play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Tribina “Mentalno zdravlje djece i mladih u modernom društvu” okupila brojne građane i stručnjake

Održana je uspješna tribina pod nazivom “Mentalno zdravlje djece i mladih u modernom društvu” u Gradskoj knjižnici Varaždin. Organizator događaja bila je Gradska organizacija SDP Varaždin, a tribinu su pratili brojni zainteresirani građani i stručnjaci s područja mentalnog zdravlja. Na tribini su sudjelovali panelisti koji su svojim znanjem i iskustvom obogatili raspravu o važnosti mentalnog zdravlja djece i mladih. Među panelistima su bili Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina; Danka Marić Paravinja, SDP-ova gradska vijećnica i diplomirana psihologinja zaposlena u Hrvatskom zavodu za socijalni rad; Marijana Rodin, socijalna pedagoginja također zaposlena u Hrvatskom zavodu za socijalni rad; Jurica Hunjadi, ravnatelj VII Osnovne škole Varaždin; te Marija Pucak, psihologinja VII Osnovne škole Varaždin. Moderirao je Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina na čiju inicijativu je Grad Varaždin iz gradskog proračuna financirao zapošljavanje dodatnih psihologa u varaždinskim osnovnim školama. Barbara Antolić Vupora, predsjednica SDP-a Varaždinske županije i saborska zastupnica i Blaženka Beli, gradska vijećnica i predsjednica Foruma žena SDP Varaždin pozdravile su na otvorenju tribine sve prisutne te istaknule važnost suočavanja sa sve većim problemom mentalnog zdravlja.

Podaci govore o alarmantnom porastu broja hospitalizirane djece zbog mentalnog zdravlja u protekle tri godine te nedostatak dječjih psihijatara u Hrvatskoj, osim jedne bolnice u Zagrebu. Prošle godine imala sam inicijativu da se formiraju mobilni timovi za pomoć djeci s mentalnim zdravljem diljem Hrvatske te sam predložila amandman na državni proračun u Hrvatskom saboru kako bi se osigurala sredstva, no nažalost vladajući nisu prihvatili taj prijedlog. – rekla je Vupora.

Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika, istaknuo je da je Grad Varaždin predvodnik trendova te da su prvi u Hrvatskoj uveli besplatne higijenske uloške i besplatan topli obrok, što je kasnije prepoznala i država na nacionalnoj razini.  Grad Varaždin je ozbiljno pristupio problemu mentalnog zdravlja te je izdvojio 40 000 eura u proračunu za zapošljavanje dodatnih psihologa u našim osnovnim školama. Grad je također formirao koordinaciju osnovnoškolskih psihologa. Uistinu se nadam da će naš model biti prepoznat i prihvaćen na nacionalnoj razini kako bi se riješio sve veći problem mentalnog zdravlja među mladima i djecom. Sudionici tribine složili su se da je izdvajanje sredstava za zapošljavanje školskih psihologa u Gradu Varaždinu značajan korak, ali da je potrebno da se država ozbiljnije uključi u rješavanje ovog problema. Naglašena je potreba za interdisciplinarnim pristupom koji bi uključivao stručnjake iz različitih područja kako bi se pružila adekvatna podrška djeci i mladima.

Tribina “Mentalno zdravlje djece i mladih u modernom društvu” privukla je pažnju građana i stručnjaka te je otvorila važnu raspravu o ovom sve većem izazovu s kojim se suočavaju djeca i mladi. Organizatori i sudionici tribine pozivaju vlasti da prepoznaju hitnost problema mentalnog zdravlja te da poduzmu konkretne korake kako bi se osigurala adekvatna podrška i resursi za djecu i mlade diljem Hrvatske.

 

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Kultura

  Premijera predstave Jean – Baptista Moliera ” Tartuffe, Tartuffe, Tartuffe” u HNK -a Varaždin 17. prosinca

  Nova predstava doživjet će svoju premijeru u Varaždinskom kazalištu u petak 17. prosinca. Riječ je klasičnom djelu Jena- Baptista Moliera „Tartuffe, Tartuffe, Tartuffe"“ . Veliki glumački ansambl HNK-a u Varaždinu na čelu s redateljem Ivanom Plazibatom publici će pokušati dočarati poznati klasik u novom izdanju na način da su predstavi udahnuli život i drugačiji pristup prema kojem se ne može isti čas naslutiti što će se u tijeku predstave događati. […]

  today15/12/2021 87

  0%