play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Održana godišnja izvještajna skupština KUD-a „Voća“

Kulturno-umjetničko društvo ‘Voća’ u subotu je u prostorijama Etno kuće u Gornjoj Voći održalo godišnju skupštinu na kojoj je, osim što je izabrano novo-staro vodstvo, svečano obilježeno i ono što je KUD odradio u 2023., ali i najavljeno što se planira u 2024. godini.  Kako je uvodno istaknuto, prema nekim zapisima, prošle je godine bilo točno 40 godina od formalnog osnutka KUD-a, no predsjednica Ljubica Galić navodi kako prema nekim svjedočanstvima, KUD ‘Voća’ djeluje još 50-tih godina prošlog stoljeća. Cilj njihovog djelovanja je promocija kulture i običaja voćanskog kraja kroz pjesmu i ples, kako na području Varaždinske županije, tako i u ostatku zemlje.

Pjesma, ples, kipari, slikari…

“Imamo nekoliko sekcija – plesnu sekciju djece i odraslih, muzičku sekciju (svirači i pjevači), sekciju za očuvanje starih običaja, a nedavno je oformljena i umjetnička sekcija pod koju spadaju slikari, kipari i glumci. Brojimo preko 60 članova svih dobnih skupina, i na to smo izrazito ponosni jer, bez obzira na dob, svi djelujemo kao jedno, a spaja nas i vodi ljubav prema našem rodnom kraju – rekla je Galić te dodala da su najstariji članovi već zakoračili u osmo desetljeće. Osim pjesme i plesa, KUD nastoji oživjeti stare običaje. Oživjeli su tako ‘Jurjevsku ophodnju’, paljenje ivanjskog krijesa, ‘Martinje’, uskršnje i adventske običaje te brojne druge, a to rade iz godinu u godinu. Što se tiče 2023. godine, Galić je posebno istaknula da je KUD ostvario plasman na najveću državnu smotru folklora, ‘Vinkovačke jeseni’.  “Taj smo plasman ostvarili na našoj županijskoj smotri folklora, a time smo dobili čast i ove godine ćemo tamo predstavljati cijelu Varaždinsku županiju što se tiče pjesme i plesa. To je izuzetan uspjeh i jako smo ponosni” istaknula je Galić.

Od ostalih aktivnosti koje planiraju za ovu godinu, izdvojila je sljedeće: “Planiramo obilježiti 10 godina manifestacije ‘Spilja Vindija – Naša prošlost i budućnost’ koja je krenula 2014. godina, a tu su onda i brojne druge uspješne manifestacije poput naše likovne i kiparske kolonije ‘Dani braće Stolnik’ koji postaju sve veća, značajnija i zahtjevnija manifestacija.  Prošle godine ta je manifestacija bila najveća dosad gdje smo imali 15 slikara i po prvi puta kipare, a vezano uz kipare, planiramo napraviti i park kipova gdje bi izlagali sve ono što nastaje na tim kolonijama, ali i kako bi imali još jednu važnu turističku točku. Tu smo u dogovorima s Općinom Donja Voća” najavila je Galić samo neke od brojnih, važnijih projekata.

‘Ponosni smo na vas’

Odlična je i suradnja s Općinom Donja Voća koja, kako kaže predsjednica KUD-a, uvijek podržava njihove projekte koliko god može. Ponosna na KUD je i načelnica Sanja Kočet.  “Tolika volja i entuzijazam od strane predsjedništva KUD-a daju sjajne rezultate koji su prepoznati, ne samo na lokalnoj razini, nego puno šire. Dajete na van lijepu sliku naše zajednice, naše županije, ali i cijele države kad god predstavljate Hrvatsku na inozemnim smotrama i susretima. Jedan od temeljnih stupova razvoja naše općine jest očuvanje naše kulturne baštine i tradicije kroz iniciranje i pružanjem potpora brojnim manifestacijama kojima nastojimo istaknuti dodatnu vrijednost naše kulturne baštine, a pritom se to održava i na stvaranje posebnog odnosa, poštovanja prema ljudima koji su svojim radom doprinijeli i doprinose današnjem kulturnom bogatstvu naše općine. Najveći dio tog „kotača“ ste upravo vi koji stvarno neumorno radite na očuvanju brojnih starih običaja i tradicija. Da svi zajedno idemo u dobrom smjeru su uz vaše rezultati i podaci na nacionalnoj razini koji pokazuju da na listi općina u Hrvatskoj, Općina Donja Voća u nekoliko godina stigla na visoko četvrto mjesto po ulaganju u kulturu. Veoma nas ponosnim čini zajedničko postignuti rezultati, ali i nove generacije koje s ponosom njeguju tradiciju naših predaka. No, bit svega je samosvijest o tom bogatstvu koje imamo kao važan temelj za daljnji razvoj općine u cjelini” istaknula je načelnica Kočet.

Skupštini je nazočila i zamjenica varaždinskog župana Anđelka Stričaka, Silvija Zagorec, koja je ostala ugodno iznenađena svime što je čula. “Političar rijetko ostane bez teksta, ali ja sam ostala bez teksta. Jako puno se krećem među ljudima po cijeloj županiji, ali već dugo nisam čula toliko kvalitetnih projekata i posvećenosti izvornosti i čuvanju tradicije. Zaista ste premašili domicilne okvire djelatnosti KUD-a i postali ste svjedoci vremena. A tajna uspjeha je upravo u vama, u ljudima. Iako ste samozatajni i možda za vašu općinu nije čulo puno ljudi, zbog vaše marljivosti je konačno došlo vrijeme da se i to promijeni” poručila je Zagorec.  Dodajmo i to da je KUD ovu priliku iskoristio te uručio poklone načelnici Kočet, predsjedniku Općinskog vijeća Žmegaču, plesnom koreografu KUD-a profesoru Damiru Vučiću i Udruzi ‘Barilček’ s kojom su ostvarili brojne ugodne suradnje. Skupštini su nazočili brojni gosti, suradnici i prijatelji KUD-a.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Kultura

  Održan 4. Festival Ivan Kukuljević Sakcinski i 4. Smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“

  U organizaciji Europskog talent centra Hrvatska – Centara izvrsnosti Varaždinske županije i Centra izvrsnosti za hrvatski jezik za osnovne škole u Varaždinskim Toplicama je održan 4. Festival Ivan Kukuljević Sakcinski i 4. Smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“. Festivalu i smotri prethodio je natječaj za lirske pjesme na kajkavskom narječju na koji su ove godine pristigla 173 pjesnička rada učenika viših razreda 42 osnovne škole […]

  today13/04/2024 5

  0%