play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Održana 4. Županijska berba, domaćin berbe vlasnik vinotočja u Općini Cestica  Marijan Županić

Već tradicionalno, četvrti puta zaredom Varaždinska je županija u suradnji s Općinom Cestica i Udrugom vinara i vinogradara Sveti Martin iz Općine Cestica kao i Turističkom zajednicom Varaždinske županije i Turističkom  zajednicom Sjever Zagorje  organizirala Županijsku berbu, na izletištu Vinotočja Županić na Lovrečan bregu.

Ovom manifestacijom kojom se označava početak sezone berbi u varaždinskom kraju čuvaju se stari običaji i njeguje tradicija, a Županija na taj način daje daljnju potporu vinarima u njihovom radu te nastojanju da im vina budu što bolja i kvalitetnija.


U branju grožđa su se tako okušali i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec, načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj, saborski zastupnik Predrag Štromar, načelnik općina Vinica Branimir Štimec i  načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec, načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić, direktor TZ Varaždinske županije Goran Mališ,  kao i županijski pročelnici.

 

Domaćin manifestacije Marijan Županić, ujedno i predsjednik Udruge  vinara i vinogradara Sveti Martin je istaknuo kako mu je iznimna čast biti domaćin i organizator ove berbe.
– Zahvaljujem svima koji su se odazvali i pristali malo se naplezati po bregu, naberu kaj se treba nabrati, a onda i dobro popiju i pojedu. Berači su iz godine u godinu sve upitniji, nema ljudi, a grožđa ima. Urod je malo smanjen, za nekih 20 do 30 posto, ali kvaliteta grožđa je dobra – rekao je Županić.

Zamjenica župana izrazila je zadovoljstvo održavanjem ove berbe i tradicije branja grožđa.
-Upravo je cestički kraj jedan od najvinorodnijih krajeva u Varaždinskoj županiji, a tradicija proizvodnje vina seže u daleku prošlost. Na ovome području imamo veliki broj vinogradara i vinara koji proizvode vrhunska vina i za to osvajaju međunarodne nagrade. Čestitam organizatoru te mu želim dobar urod  – rekla je zamjenica župana te dodala kako su vina našeg varaždinskog vinogorja izuzetno dobra i kvalitetna obzirom da je čak  38 dobivenih medalja s održane ovogodišnje izložbe vina Decanter u Londonu.

Načelnik  Općine Cestica Mirko Korotaj je naznačio kako  je na području općine trećina područja pod vinogradima i tu se proizvodi vrlo kvalitetno vino: chardonnay, sauvignon, i .raševina.
-Imamo dosta domaćinstava koja se proizvodnjom vina bave profesionalno. Upravo će taj dio upotpunjavati turističku djelatnost Općine Cestica jer kontinentalni turizam počeo se razvijati i na ovom području – rekao je Korotaj.

Manifestaciju berbe grožđa upotpunili su i tamburaši kao i Krunoslav Čolo, vincilir koji je vodio manifestaciju berbe grožđa.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Bučina ulja s međunarodne izložbe Alpe-Adria donirana Caritasovoj pučkoj kuhinji

  Varaždinska županija nakon završene izložbe bučinih ulja koju svake godine organizira u mjesecu svibnju već tradicionalno daruje Pučku kuhinju Biskupijskog Caritasa bučinim uljima koja su bila izložena i promovirana na izložbi. Tako su zamjenica župana Silvija Zagorec i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek ravnatelju Biskupijskog Caritasa Anti Šoli predali 150 bočica bučinog ulja koje je bilo izloženo na subotnjoj 6. međunarodnoj izložbi bučinih ulja Alpe-Adria […]

  today27/05/2024 1

  0%