play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Održana 4. Županijska berba, domaćin berbe vlasnik vinotočja u Općini Cestica  Marijan Županić

Već tradicionalno, četvrti puta zaredom Varaždinska je županija u suradnji s Općinom Cestica i Udrugom vinara i vinogradara Sveti Martin iz Općine Cestica kao i Turističkom zajednicom Varaždinske županije i Turističkom  zajednicom Sjever Zagorje  organizirala Županijsku berbu, na izletištu Vinotočja Županić na Lovrečan bregu.

Ovom manifestacijom kojom se označava početak sezone berbi u varaždinskom kraju čuvaju se stari običaji i njeguje tradicija, a Županija na taj način daje daljnju potporu vinarima u njihovom radu te nastojanju da im vina budu što bolja i kvalitetnija.


U branju grožđa su se tako okušali i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec, načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj, saborski zastupnik Predrag Štromar, načelnik općina Vinica Branimir Štimec i  načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec, načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić, direktor TZ Varaždinske županije Goran Mališ,  kao i županijski pročelnici.

 

Domaćin manifestacije Marijan Županić, ujedno i predsjednik Udruge  vinara i vinogradara Sveti Martin je istaknuo kako mu je iznimna čast biti domaćin i organizator ove berbe.
– Zahvaljujem svima koji su se odazvali i pristali malo se naplezati po bregu, naberu kaj se treba nabrati, a onda i dobro popiju i pojedu. Berači su iz godine u godinu sve upitniji, nema ljudi, a grožđa ima. Urod je malo smanjen, za nekih 20 do 30 posto, ali kvaliteta grožđa je dobra – rekao je Županić.

Zamjenica župana izrazila je zadovoljstvo održavanjem ove berbe i tradicije branja grožđa.
-Upravo je cestički kraj jedan od najvinorodnijih krajeva u Varaždinskoj županiji, a tradicija proizvodnje vina seže u daleku prošlost. Na ovome području imamo veliki broj vinogradara i vinara koji proizvode vrhunska vina i za to osvajaju međunarodne nagrade. Čestitam organizatoru te mu želim dobar urod  – rekla je zamjenica župana te dodala kako su vina našeg varaždinskog vinogorja izuzetno dobra i kvalitetna obzirom da je čak  38 dobivenih medalja s održane ovogodišnje izložbe vina Decanter u Londonu.

Načelnik  Općine Cestica Mirko Korotaj je naznačio kako  je na području općine trećina područja pod vinogradima i tu se proizvodi vrlo kvalitetno vino: chardonnay, sauvignon, i .raševina.
-Imamo dosta domaćinstava koja se proizvodnjom vina bave profesionalno. Upravo će taj dio upotpunjavati turističku djelatnost Općine Cestica jer kontinentalni turizam počeo se razvijati i na ovom području – rekao je Korotaj.

Manifestaciju berbe grožđa upotpunili su i tamburaši kao i Krunoslav Čolo, vincilir koji je vodio manifestaciju berbe grožđa.

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  U Svibovcu Topličkom pokopani posmrtni ostaci 72 ekshumirane žrtve masovnih likvidacija partizanskih postrojbi u Drugom svjetskom ratu

  U nedjelju su na groblju Svibovec nakon gotovo 80 godina, pokopani posmrtni ostaci žrtava Drugog svjetskog rata, ekshumiranih 2014. godine s lokacije Leskovec, predio Jakšenica.   Misu za 72 ekshumirane žrtve masovnih likvidacija na području sjeverne Hrvatske koje su se dogodile nakon zauzimanja Varaždinskih Toplica od strane partizanskih postrojbi 29. rujna 1943. godine,  predvodio je  mons. Vlado Košić u koncelebraciji sa župnikom Jurajem Kopjarom.   - Dao Bog da se […]

  today26/09/2022 4

  0%