play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Održana 2. konferencija „Žene i poduzetništvo u Varaždinskoj županiji“

Povodom Međunarodnog dana žena u Županijskoj palači održana je druga po redu Konferencija „Žene i poduzetništvo u Varaždinskoj županiji“. Na jednom mjestu 100-tinjak žena, nizom panela i inspirativnih priča imalo je imalo je što za reći, ali i pokazati kada je u pitanju žensko poduzetništvo. Konferenciju je uz Varaždinsku županija organizirala Marijana Sopek, direktorica tvrtke LALS MEDIA d.o.o. koja je naglasila kako je cilj konferencije poticati žene na poduzetništvo, omogućiti im umrežavanje, poticanje konkurentnosti, razmjenu iskustva kao i poticanje novih poslovnih suradnji.

Konferenciju su podržali župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec, saborske zastupnice Boška Ban Vlahek i Ljubica Jembrih, državna tajnica u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade Željka Josić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, Romina Krušec Lilek u ime potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Ivana Anušića te gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj. Zamjenica župana Silvija Zagorec istaknula je kako na području Varaždinske županije djeluje 16 tisuća poslovnih subjekata, a 33% u vlasništvu je žena.

Gospodarstvo Varaždinske županije treće je najjače u Hrvatskoj, a bez razvijenog gospodarstva teško je zamisliti razvoj i dobro funkcioniranje svih drugih grana i oblika društvenog života koji predstavljaju uspješnost i standard jedne zajednice. Iako poduzetništvo ne treba dijeliti na muško i žensko, već se treba gledati kvaliteta, sposobnost i kompetencije, ipak moram naglasiti da su i u tom svijetu žene snažne, moćne, one znaju što žele i one mogu. U financiranju ženskih pothvata neophodne su poticajne mjere i strateško partnerstvo kroz različite programe, od nacionalne razine, do jedinica regionalne i lokalne samouprave. Varaždinska županija stvara pozitivno okruženje za poticanje cjelokupnog gospodarstva, a tome svjedoče i potpore koje dodjeljujemo u poljoprivredi, turizmu, kulturi, energetskoj učinkovitosti. Želimo stvarati prosperitetnu, sigurni, zdravu i održivu Varaždinsku županiju, a to možemo ako imamo kvalitetnog gospodarstva – naglasila je zamjenica župana Zagorec.

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, naglasila je kako poduzetnice i obrtnice stvaraju novu vrijednost i na tome im se treba zahvaliti, kao i na hrabrosti jer to nije jedina uloga koju imaju.

Drago mi je da možemo poduprijeti žene, ne samo u poduzetništvu, već i u svim sferama hrvatskog društva. Jako dobro znate da se kod nas kaže da su žene nositelji sva četiri ugla u kući. Žene su majke, radnice, one skrbe o starijim članovima društva. Žene su u svemu, rekla bih, prve. Kada smo izrađivali različite naše dokumente, usmjerili smo se na usklađivanje privatnog obiteljskog života i onog poslovnog. To smo učinili ne samo putem Zakona o radu već Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama. Nemojmo zaboraviti da najveći dio naših žena, koje imaju dijete, su u više od 80 posto obrazovane i zaposlene žene. Hrvatska je danas po broju visokoobrazovanih majki koje imaju jedno ili dvoje djece u samom vrhu po broju zaposlenih majki u Europi. Ovime pokazujemo da su naše žene, ne samo obiteljske žene, već isto tako ulažu u svoje obrazovanje, ali i karijere. To što žene ulaze u poduzetništvo i obrtništvo, to što su na čelu određenih korporacija, isto nam tako govori da su žene sposobne i kvalitetne, a ne samo obrazovane. Mi već nekoliko godina zaredom provodimo projekt pod nazivom „Poslodavac prijatelj obitelji“ u kojem se naši poslodavci vrlo jasno okreću prema obiteljima. S obzirom koliko omogućuju fleksibilnost uvjeta rada i daju određene benificije svojim radnicima, primijetili smo da su kod tih poslodavaca na rukovodećim mjestima u velikom broju upravo žene – rekla je državna tajnica Josić.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek naglasio je kako ministarstvo podržava ovakve aktivnosti jer upravo u sektoru poljoprivrede žene imaju važnu ulogu.

Na europskoj razini žene su nositeljice u nešto više od 2,9 milijuna poljoprivrednih gospodarstva, što je negdje oko 30 posto, slična situacija je i u Hrvatskoj. Kod naših poljoprivrednih gospodarstva preko 31 posto žena su nositeljice i voditeljice. Upravo to dokazuje činjenicu da su žene izuzetno važne, da su one naše čuvarice kulture i identiteta, a kroz sve mjere koje Ministarstvo poljoprivrede podupire, posebice iz našeg strateškog plana zajedničke poljoprivredne politike, kao i do sada, dajemo pozornost ženama, poduzetnicama, i na taj način otvaramo prostor za financiranje njihovih projekata – rekao je Tušek.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj istaknuo je kako su žene, prije svega, inspirativne, donose svježe ideje, empatičnije su u biznisu, imaju jako puno prednosti i to se svakoga dana sve više prepoznaje. – Grad Varaždin ima pet upravnih odjela, a od petero pročelnika četiri su žene. Grad ima i 12 javnih ustanova, u kojima je šest ravnateljica. Dakle, žene su u Gradu Varaždinu ravnopravne, čak i nadzastupljene, što se tiče broja zaposlenih i broja rukovodećih mjesta i mislim da na taj način pružamo dobar primjer – rekao je gradonačelnik Bosilj.

Župan Stričak zahvalio se na kraju konferencije organizatorici, te je istaknuo kako su žene i ovaj put pokazala kako se u zajedništvu, podupirajući jedna drugu mogu napraviti velike stvari.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Više od 18 tisuća eura za projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”

  Digitalizacija rada gradske uprave te razvoj smart city koncepta, među prioritetima su brojnih jedinica lokalne samouprave, stoga je i osmišljen projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”. Potvrda da je osmišljen i pripremljen dobro je odluka Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da sufinancira ovaj projekt vrijedan gotovo 46 tisuća eura, a ugovor o sufinaciranju gradonačelniku Siniši Jenkaču u četvrtak su uručili ministrica zaštite okoliša i […]

  today19/07/2024 6

  0%